Τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό, αλλά το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει αρκετά, οπότε πρέπει να τα λαμβάνει από τρόφιμα ή συμπληρώματα.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται παγκόσμια έλλειψη ωμέγα-3, και το πρόβλημα οφείλεται σε ένα σημαντικό ποσοστό στα περιβαλλοντικά ζήτήματα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Case Western Reserve.
«Το γεγονός αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία», αναφέρουν ι ερευνητές από το Τμήμα Πληθυσμιακών και Ποσοτικών Επιστημών Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve.
«Τα τρέχοντα συστήματα τροφίμων μας δεν παρέχουν επαρκή ποσότητα μη μολυσμένων ωμέγα-3», είπε, «και η πρόσβασή μας αναμένεται να μειωθεί στο εγγύς μέλλον».
Τα συγκεκριμένα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τα αυγά και κάποια φυτά, βοηθούν στη λειτουργία των κυττάρων του σώματος, ειδικά στα μάτια και τον εγκέφαλο.
Τα θρεπτικά συστατικά παρέχουν επίσης στον οργανισμό ενέργεια και υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του καρδιαγγειακού και ενδοκρινικού συστήματος.
Η ομάδα ερευνητών, ανακάλυψε ότι το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν λαμβάνει αρκετά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής του.
Η έλλειψη οφείλεται εν μέρει σε περιβαλλοντικούς παράγοντες – την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, την υπεραλίευση και τη ρύπανση – που δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό AJPM Focus , υποδηλώνει ότι η παραγωγή τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 θα πρέπει να αυξηθεί, με παράλληλη μείωση της πρόσληψης επιβλαβών ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία παρεμβαίνουν στα ωμέγα-3 στο σώμα μας.
Παλαιότερα, οι άνθρωποι κατανάλωναν μέσω της διατροφής τους ισορροπημένες ποσότητες λιπαρών οξέων.
Ωστόσο, οι σημερινές βιομηχανοποιημένες δίαιτες περιέχουν περίπου 20 φορές περισσότερα ωμέγα-6 από ό,τι ωμέγα-3. Αυτή η ανισορροπία είναι ανησυχητική για τη διατήρηση της καλής υγείας.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Στο Smart Park η «Μεγάλη Γιορτή για Άσκηση και Διατροφή»
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός φανατικού οπαδού όταν βλέπει αγώνα – Η διαφορά με τον απλό φίλαθλο