H σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί θεμέλιο λίθο για την καλή εγκεφαλική λειτουργία και ανάπτυξη των παιδιών, καθώς συστατικά που προσλαμβάνουν μέσα από τα τρόφιμα που καθημερινά καταναλώνουν παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο, στα κύτταρα και στις διεργασίες του νευρικού συστήματος. Δύο πολύ σημαντικά από αυτά είναι ο σίδηρος και το φολικό οξύ.
Το φολικό οξύ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά, καθώς προάγει το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την παροχή οξυγόνου και ενέργειας σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Είναι απαραίτητο για τη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA, τις βασικές δομικές μονάδες της ζωής. Κατά συνέπεια είναι αναγκαίο για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία, παιδική και εφηβική ηλικία.
Ακόμη θεμελιώδης είναι η σημασίας του φολικού οξέος στην καλή εγκεφαλική λειτουργία, καθώς συμμετέχει στη διατήρηση μιας ισορροπίας ανάμεσα σε ουσίες του εγκεφάλου τους λεγόμενους νευροδιαβιβαστές.
Ο σίδηρος με τη σειρά του είναι ένα πολύτιμο συστατικό, απαραίτητο για την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Η ανεπάρκεια του αποτελεί μία από τις πιο συχνές διατροφικές ελλείψεις που εμφανίζουν τα παιδιά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση σιδηροπενίας ή σιδηροπενικής αναιμίας και συμπτωμάτων όπως ατονία, εύκολη κόπωση, μειωμένη συγκέντρωση, αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις ή και καθυστέρηση της ανάπτυξης. Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζουμε καθημερινά τη διατροφή ενός παιδιού, ώστε να μην του λείψει ο τόσο σημαντικός και απαραίτητος σίδηρος.
Δυστυχώς όμως παρά τη σπουδαιότητά του φολικού οξέος και του σιδήρου φαίνεται ότι στη χώρα μας τα παιδιά δεν προσλαμβάνουν ικανοποιητικά ποσά μέσα από τη διατροφή τους.
Σύμφωνα με την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), που εκπονήθηκε από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, φάνηκε ότι μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά, δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε κάποιες βιταμίνες όπως η βιταμίνη D και το φολικό οξύ και μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φολικό οξύ εντοπίστηκε χαμηλή πρόσληψη στο 83%, ενώ 35 % του ελληνικού πληθυσμού, όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά, δεν προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε σίδηρο.
Είναι λοιπόν σημαντική η ενίσχυση τις διατροφής όλης της οικογένειας με τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο και φολικό. Στις πιο πλούσιες πηγές σιδήρου περιλαμβάνονται τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το συκώτι, το κόκκινο κρέας (κυρίως μοσχάρι) , τα πουλερικά, καθώς επίσης και τα θαλασσινά. Όσον αφορά το φολικό οξύ περιέχεται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπού, ενώ μια εξαιρετική πηγή αποτελεί και το μοσχαρίσιο συκώτι.
Όταν όμως μιλάμε για παιδιά είναι σημαντικό να βρίσκουμε κατάλληλα αγαπημένα τους τρόφιμα για να ενισχύσουμε τη διατροφή τους με συστατικά που λείπουν. Ένα από τα πιο αγαπημένα είναι το ψωμί , ειδικά το ψωμί για τοστ που αποτελεί καθημερινότητα για κάθε παιδί.
Επιλέγοντας το σωστό ψωμί για τοστ μπορούμε να ενισχύσουμε τη διατροφή των παιδιών σε σίδηρο, φολικό αλλά και άλλα πολύτιμα συστατικά όπως η βιταμίνης D και το ασβέστιο. Αναζητήστε λοιπόν ψωμί του τοστ το οποίο είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη D και το φολικό οξύ. Επιλέγοντας ένα ψωμί για τοστ με τα απαραίτητα αυτά στοιχεία κάνετε την αγαπημένη συνήθεια του τοστ ακόμα πιο ωφέλιμη για όλη την οικογένεια, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
photo Shutterstock