Είστε λάτρεις του κόκκινου κρέατος; Προσέξτε στην ποσότητα που καταναλώνετε λένε οι ειδικοί, καθώς η αυξημένη κατανάλωση σχετίζεται με ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων των 200.000 ατόμων που συμμετείχαν σε μακροχρόνιες μελέτες για την υγεία, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα από μια μερίδα κόκκινου κρέατος ημερησίως, αντιμετώπιζαν κατά περίπου 50% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τον Δρ Walter Willett από το Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan, με τα αποτελέσματα της έρευνας να δημοσιεύονται στο The American Journal of Clinical Nutrition.
Για την ακρίβεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν 62% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο. Κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 46% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και κάθε επιπλέον ημερήσια μερίδα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Παρά τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσουν αν ο επιβαρυντικός παράγοντας είναι το ίδιο το κρέας ή κάποιο συγκεκριμένο συστατικό του.
Αυξημένο βάρος
Κατά μια εκτίμηση, ο ένοχος μπορεί να είναι ένα σύνολο κοινών παραγόντων όπως το αυξημένο βάρος που πιθανώς «μοιράζονται» σε μεγαλύτερη συχνότητα οι εραστές του κόκκινου κρέατος καθώς ανάμεσα στις επιστημονικές παρατηρήσεις συμπεριλαμβανόταν ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα του συγκεκριμένου είδους παρουσίαζαν επίσης υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος.
Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων τείνει να προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες ημερησίως και να ασκείται λιγότερο σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ο ρόλος των μεταβολικών διαδικασιών
Οι επιστήμονες επίσης επισήμαναν ότι υπάρχουν ενδείξεις πώς ο αιμικός σίδηρος, αυτός δηλαδή που προέρχεται από ζωική πρωτεΐνη, μπορεί να επεμβαίνει στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη.
Παράλληλα, λένε οι ειδικοί, υπάρχουν επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία ότι το κόκκινο κρέας όταν καταναλώνεται αφειδώς μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να συμβάλλει στην δημιουργία φλεγμονής.
Photo Shutterstock
Τι θα κερδίσουμε, αν μειώσουμε λίγο την κατανάλωση κόκκινου κρέατος
ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής που διακινείται μέσω διαδικτύου