Ερυθριτόλη: Το γλυκαντικό που συνδέθηκε με τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων

Μια πρόσφατη μελέτη έριξε μια σκιά αμφιβολίας σε ένα από τα πιο δημοφιλή τεχνητά γλυκαντικά, την ερυθριτόλη. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ερυθριτόλη, ακόμη και σε ποσότητες που αντιστοιχούν σε ένα αναψυκτικό ή ένα μάφιν, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος.

Οι θρόμβοι μπορούν να αποσπαστούν από τα αιμοφόρα αγγεία και να πάνε στην καρδιά, προκαλώντας καρδιακή προσβολή ή στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει την ερυθριτόλη με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και θανάτου.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Arteriosclerosis Thrombosis and Vascular Biology, επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενων μελετών ότι η ερυθριτόλη μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλής και θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ως συστατικό. Η μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών της Cleveland Clinic ως μέρος μιας σειράς ερευνών σχετικά με τις φυσιολογικές επιδράσεις των κοινών υποκατάστατων ζάχαρης.

«Πολλοί γιατροί συνιστούν τακτικά στα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις που πάσχουν από παχυσαρκία, διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο, να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Στάνλεϊ Χέιζεν, Πρόεδρος του Τμήματος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στο Ινστιτούτο Ερευνών Lerner της Cleveland Clinic και επικεφαλής του τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας.

Αλκοόλη σακχάρου

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία περαιτέρω μακροπρόθεσμων κλινικών μελετών για την αξιολόγηση της ασφάλειας της ερυθριτόλης και άλλων υποκατάστατων ζάχαρης» πρόσθεσε.

Η ερυθριτόλη είναι περίπου 70% τόσο γλυκιά όσο η ζάχαρη και παράγεται μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης γλυκόζης από καλαμπόκι ή άλλες πηγές. H ερυθριτόλη μεταβολίζεται ελάχιστα από τον οργανισμό αλλά εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και φεύγει από το σώμα κυρίως μέσω των ούρων.

Η ερυθριτόλη έχει ταξινομηθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ως «γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλής». Σύμφωνα με την ομάδα του Χέιζεν, αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό επειδή η ερυθριτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και τα λαχανικά και «ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού της γλυκόζης στον ανθρώπινο ιστό, αν και σε μικρές ποσότητες».

Η τρέχουσα έρευνα βασίζεται σε προηγούμενη μελέτη της ομάδας, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο Nature Medicine, η οποία αποκάλυψε ότι οι καρδιοπαθείς με υψηλά επίπεδα ερυθριτόλης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό καρδιακό επεισόδιο τα επόμενα τρία χρόνια σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλά επίπεδα. Η μελέτη ανακάλυψε επίσης ότι η προσθήκη ερυθριτόλης στο αίμα ή στα αιμοπετάλια των ασθενών αύξησε τον σχηματισμό θρόμβων. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από προκλινικές μελέτες.

 Μελέτη για ερυθριτόλη

Στη νέα μελέτη, 20 υγιείς εθελοντές έλαβαν μια δόση ερυθριτόλης ισοδύναμη με αυτή που βρίσκεται σε ένα μάφιν χωρίς ζάχαρη ή σε ένα κουτάκι αναψυκτικού διαίτης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ερυθριτόλης αυξήθηκαν κατά 1.000 φορές αμέσως μετά την κατανάλωση του γλυκαντικού. Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ότι αυξήθηκε ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων.

«Πιστεύω πως η περιστασιακή κατανάλωση μικρής ποσότητας γλυκών με ζάχαρη θα ήταν προτιμότερη από την κατανάλωση ποτών και τροφών που περιέχουν αυτές τις αλκοόλες ζάχαρης, ειδικά για άτομα με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο», δήλωσε ο Χέιζεν. «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα τρόφιμα που τρώμε δεν αποτελούν κρυφές απειλές» κατέληξε ο ερευνητής.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Τα φρούτα που πρέπει να αποφύγετε αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

Επιθυμία για γλυκό; Δοκίμασε το φρούτο που δρα ως φυσικό γλυκαντικό

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.