Καρκίνος του Μαστού: Ολιστική αντιμετώπιση – Στοχευμένη θεραπεία

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία συχνή νόσος των γυναικών (και σπανιότερα των ανδρών) του δυτικού κόσμου. Στις γυναίκες είναι ίσως ο πλέον συχνός καρκίνος και αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Η ολιστική αντιμετώπιση και η στοχευμένη θεραπεία είναι καταλυτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ο καρκίνος του μαστού και προλαμβάνεται και θεραπεύεται, ιδιαίτερα όταν διαγιγνώσκεται σε πρώιμα στάδια. Επιπλέον πρόσφατες εξελίξεις στην θεραπευτική του καρκίνου του μαστού στον τομέα της χειρουργικής, ακτινοθεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής, έχουν συντελέσει, ώστε τα ποσοστά επιβίωσης των πασχόντων να αυξηθούν σημαντικά κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η σύγχρονη τάση αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού θέλει την προσέγγιση σε κάθε ασθενή να είναι ολιστική και με στόχευση της θεραπείας στην ειδική της περίπτωση. Αν η σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή κατά του καρκίνου του μαστού μπορούσε να εκφραστεί με μία λέξη, αυτή θα ήταν η εξατομίκευση. Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ο ίδιος για όλες και όλους, αλλά έχει μία διαφορετική βιολογική συμπεριφορά, που ανιχνεύεται μέσα από εξειδικευμένες εξετάσεις, βάσει των οποίων επιλέγεται και η καταλληλότερη θεραπεία για κάθε ασθενή.

Ολιστική αντιμετώπιση: Ο ρόλος του Παθολόγου – Ογκολόγου

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος του Παθολόγου-Ογκολόγου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς πλέον καλείται να επιλέξει ανάμεσα στις διάφορες θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν και να διαμορφώσει το ιδανικό θεραπευτικό μείγμα, που θα έχει το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα για την ασθενή. Αυτή η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τη χημειοθεραπεία, τη στοχευτική θεραπεία, την ανοσοθεραπεία και τέλος την ορμονική αγωγή. Ο ιατρός θα συζητήσει με την ασθενή το πλάνο της θεραπείας (διάρκεια, συχνότητα, κτλ), τις πιθανές παρενέργειες και πώς αντιμετωπίζονται, καθώς και τον απώτερο σκοπό της θεραπείας, που είναι η ίαση ή ο μακροχρόνιος έλεγχος της νόσου.

Οι παραπάνω θεραπευτικές δυνατότητες, σε συνδυασμό με ένα εύρος χειρουργικών προσεγγίσεων, που είναι πλέον διαθέσιμες, συνιστούν σημαντικές εξελίξεις, που διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου σε σχέση με μερικά χρόνια πριν.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος μέσα στην ελληνική κοινωνία, συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπισή του, μέσα από ένα καθετοποιημένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των γυναικών, που πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει:

  • Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση με σύγχρονη ακτινολογική απεικόνιση του μαστού (ψηφιακή μαστογραφία, μαγνητική μαστογραφία, υπερηχοτομογραφία).
  • Ιστολογική διάγνωση μέσω επεμβατικών ακτινολογικών πράξεων (καθοδηγούμενη βιοψία λεπτής βελόνης υπό υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία) και λεπτομερή ανάλυση της βιολογίας του όγκου μέσα από εξειδικευμένες ιστολογικές, ανοσοϊστοχημικές και μοριακές εξετάσεις).
  • Σταδιοποίηση του όγκου με λεπτομερή καθορισμό της έκτασης της νόσου (πρώιμος καρκίνος, τοπικά προχωρημένη νόσος, μεταστατική νόσος).
  • Παρουσίαση εκάστου περιστατικού στο Ογκολογικό Συμβούλιο και διεπιστημονική αντιμετώπισή του με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, με την παράλληλη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων ειδικοτήτων (χειρουργός μαστού, παθολογοανατόμος, ακτινοθεραπευτής – ογκολόγος, παθολόγος – ογκολόγος, ψυχολόγος, γενετιστής).
Καρκίνος του Μαστού: Ολιστική αντιμετώπιση – Στοχευμένη θεραπεία
Ο Δρ. Δημήτριος Τζαννίνης

Κατόπιν εισηγήσεως του Ογκολογικού Συμβουλίου, επιλέγεται και εφαρμόζεται το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας συνεχίζεται η παρακολούθηση των ασθενών. Παράλληλα παρέχεται φροντίδα κατ’ οίκον και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς.

*Δρ. Δημήτριος Τζαννίνης, Ογκολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.