Πώς η υγιεινή των χεριών σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο

Της σημασία της υγιεινής των χεριών στην πρόληψη των λοιμώξεων, τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, σε εκδήλωση στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν που συνδιοργάνωσαν, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Θ. Πλεύρη, ο ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία), ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας), το Περιφερειακού Γραφείου Ποιότητας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα και η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων, για την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Η υγιεινή των χεριών σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και η αύξηση της συμμόρφωσης των επαγγελματιών υγείας, αποτελεί μία συνεχή πρόκληση για όλα τα συστήματα υγείας. Το Αμερικανικό CDC επισημαίνει ότι το υγειονομικό προσωπικό μπορεί να χρειαστεί να καθαρίζει τα χέρια του έως και 100 φορές ανά 12ωρη βάρδια, ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών, την βαρύτητα των θεραπειών, και το είδος της περίθαλψης. Η υγιεινή των χεριών αποτελεί το ακρογωνιαίο λίθο σε κάθε δράση, για την πρόληψη των λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής στην υγειονομική περίθαλψη. Παράλληλα, η κοινωνία βγαίνει από την πανδημία, σαφώς πιο ευαισθητοποιημένη, ωστόσο θα πρέπει να ενισχυθεί η εκπαίδευση του κοινού ξεκινώντας, από την σχολική ηλικία».

Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους

Νερό και κοινό σαπούνι.
Νερό και σαπούνι με αντισηπτική δράση.
Άμεση εφαρμογή αντισηπτικού σε διάφορες μορφές.

Γιατί είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών;

Οι κορονοϊοί είναι ευαίσθητοί σε ουσίες που διαλύουν το λίπος, διότι το γενετικό τους υλικό επικαλύπτεται από ένα στρώμα λίπους. Το οποίο σημαίνει ότι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοόλες που περιέχονται σε αρκετά σαπούνια, μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να τον καταστήσουν ανενεργό. Ουσιαστικά το σαπούνι διαλύει την λιπαρή μεμβράνη και ο ιός καταρρέει.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι πιο αποτελεσματικό από το πλύσιμο μόνο με νερό λόγω των επιφανειοδραστικών ουσιών που περιέχει το σαπούνι. Επίσης οι άνθρωποι τείνουν να τρίβουν πιο σχολαστικά τα χέρια τους όταν χρησιμοποιούν το σαπούνι, με αποτέλεσμα να τα καθαρίζουν πιο καλά.

Πρέπει το σαπούνι να είναι αντιβακτηριδιακό για να είναι αποτελεσματικό;

Όχι δεν χρειάζεται, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει επιπλέον όφελος για την υγεία των καταναλωτών (αυτό δεν περιλαμβάνει τους επαγγελματίες στο χώρο της υγειονομικής περίθαλψης) χρησιμοποιώντας σαπούνια που περιέχουν αντιβακτηριδιακά συστατικά σε σύγκριση με τη χρήση του απλού σαπουνιού. Το σαπούνι μάλιστα μπορεί να είναι είτε στερεό είτε υγρό, καθώς και τα δύο είναι εξίσου αποτελεσματικά αν η διαδικασία του πλυσίματος γίνει ορθά.

Τα βήματα

Ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να είναι αποτελεσματικό το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό;

Βρέξε τα χέρια σου με καθαρό, τρεχούμενο (ζεστό ή κρύο) νερό.
Κλείσε την βρύση και εφάρμοσε το σαπούνι.
Άπλωσε το σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των χεριών σου, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια σου.
Τρίψε καλά τα χέρια σου για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Ξέπλυνε καλά τα χέρια σου κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.
Στέγνωσε τα χέρια σου χρησιμοποιώντας καθαρή πετσέτα ή χαρτί μια χρήσης ή στέγνωσε με αέρα.
Απόφυγε να κλείσεις τη βρύση με τα καθαρά χέρια, χρησιμοποίησε μια χειροπετσέτα, ειδικά όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού.

Διαβάστε επίσης

Η έρευνα του WorldData καταρρίπτει τους μύθους: Οι Έλληνες έχουν από τα πιο μικρά ανδρικά μόρια στον κόσμο

Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία σας από τις πρώτες κιόλας ώρες έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.