Ιδιαίτερα προσεκτικές πρέπει να είναι οι έγκυες γυναίκες στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω του ότι βρίσκονται σε μερική ανοσοκαταστολή, ενώ ακόμα πιο προσεκτικές πρέπει να είναι εκείνες που κατατάσσονται σε περιπτώσεις κύησης υψηλού κινδύνου, έχοντας υποκείμενα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.
Αυτό έρχεται σε συνέχεια της πιθανότητας να νοσήσει η έγκυος από οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως ακόμα και από γρίπη.
Η επισήμανση αυτή του Δρ. Νικολάου Σκαρτάδου, Μαιευτήρα, Χειρουργού Γυναικολόγου, Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνοδεύεται και από το γεγονός ότι η έγκυος δεν θα πρέπει να ανησυχήσει για την μετάδοση της οποιασδήποτε λοίμωξης, ακόμα και του κορονοϊού στο κυοφορούμενο έμβρυο, γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχα περιστατικά από μελέτες του τελευταίου διαστήματος, αλλά τα όποια περιστατικά μόλυνσης από κορωνοϊό του νεογνού, σημειώθηκαν μετά τον τοκετό.
Συγχρόνως θα πρέπει να επισημανθεί πως στα περιστατικά αυτά δεν εντοπίστηκε ιός στο αμνιακό υγρό και στο μητρικό γάλα.
Η υγεία της εγκύου είναι σε κάθε περίπτωση πολύτιμη και αυτή θα πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της, τηρώντας τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιήσει την περίπτωση η μερική ανοσοκαταστολή της να αποτελέσει θύρα εισόδου σε λοιμώξεις, κύρια του αναπνευστικού.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει ορισμένους κανόνες, όπως η παραμονή στο σπίτι, η χρήση μάσκας όταν έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, η αποφυγή επαφής με οποιονδήποτε έχει ήπια συμπτώματα, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, η καλή ενυδάτωση, η ξεκούραση, ο ύπνος, αλλά και η καλή διατροφή.
Αν παρ’ ελπίδα νοσήσει από κορονοϊό και έχει ήπια συμπτώματα, καλό θα είναι να γίνεται υπερηχογραφικός έλεγχος του εμβρύου σε τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ η εξέλιξη του τοκετού, φυσιολογικού ή με καισαρική θα εξαρτηθεί πιθανώς από άλλους λόγους και όχι εξαιτίας της COVID-19.
Νικολάος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας, Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών