Κρίσιμα ζητήματα για τους ασθενείς με θαλασσαιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, όπως η συνταγογράφηση και χορήγηση φαρμάκων και το θέμα του πλαφόν συνταγογράφησης των γιατρών, συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη με τον Προέδρο του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας, Βασίλη Δήμο, την Αντιπρόεδρο, Ελένη Μιχαλάκη και την Γενική Γραμματέα, Στέλλα Μηνά.
Όπως τόνισε η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη: «Η συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασθενείς που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία εξαιρείται του πλαφόν των γιατρών». Παράλληλα, σημείωσε ότι αναφορικά με την χορήγηση φαρμάκων, ήδη οι θαλασσαιμικοί ασθενείς, είναι από τους πρώτους που μπορούν, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή «Κατ΄οίκον Αποστολή Φαρμάκων», να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους απευθείας από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο σπίτι τους, χωρίς καμία χρέωση.
Καρποδίνη: Επανεξετάζεται ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας
«Επιπλέον, επανεξετάζεται γενικότερα ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) όσον αφορά στα θέματα των ασθενών με θαλασσαιμία και λαμβάνονται αποφάσεις προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη κάλυψη των αναγκών των ασθενών», συμπλήρωσε σχετικά.
Ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται πάντα δίπλα στον ασθενή για την βέλτιστη εξυπηρέτησή του και τη διασφάλιση της πρόσβασής του σε θεραπείες και υπηρεσίες, υπογράμμισε η κα Καρποδίνη.
Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας
Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό να παρέχει στήριξη και βοήθεια στους πάσχοντές από Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασσαιμία), Δρεπανοκυτταρική Νόσο, Μικροδρεπανοκυτταρική Αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, να προασπίζεται να δικαιώματά τους και να αγωνίζεται για τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης, αλλά και ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών.
Ακόμη συμβάλλει ενεργά στη λειτουργία του προγράμματος Εθελοντικής Αιμοδοσίας για τη Μεσογειακή Αναιμία του Συνδέσμου Εθελοντών «ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ», στην προσπάθειά του για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων με αίμα. Συνεργάζεται επίσης με συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών για τη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας διοργανώνοντας ομιλίες και ομαδικές αιμοληψίες.
Διαβάστε επίσης
ΕΟΔΥ: Κάθε 60 δευτερόλεπτα σώζονται 5 ανθρώπινες ζωές λόγω του εμβολιασμού