Μάθιου Πέρι: Μπορεί η επίπονη άσκηση να προκαλέσει ανακοπή; Ο Δ. Ρίχτερ απαντά

Όλη μέρα χθες διαβάζαμε και συζητούσαμε για τον θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού Μάθιου Πέρι. Την πάλη του με τις εξαρτήσεις, το «φλερτ» με τον θάνατο, τη θλίψη, τη μοναξιά και, τελικά, τον θάνατό του στο τζακούζι του σπιτιού του. Τι ήταν αυτό, που προκάλεσε την καρδιακή ανακοπή; Μπορεί να ήταν η έντονη άσκηση; Ο ηθοποιός, λένε οι πληροφορίες, νωρίτερα την ίδια μέρα έπαιξε για δυο ώρες pickleball, ένα άθλημα που συνδυάζει το τένις, το πινγκ πονγκ και το μπάντμιντον.

- Advertisement -

Είναι δυνατόν η κούραση από την έντονη άσκηση, να προκάλεσε τον αιφνίδιο θάνατό του;

Μάθιου Πέρι: Μπορεί η επίπονη άσκηση να προκαλέσει ανακοπή; Ο Δ. Ρίχτερ απαντά
Ο κ. Δημήτρης Ρίχτερ

Εν αναμονή της ιατροδικαστικής έκθεσης, που θα ρίξει φως στα ακριβή αίτια θανάτου του 54χρονου άνδρα, απευθυνθήκαμε στον καρδιολόγο Δημήτρη Ρίχτερ, πρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και στην Αντιθρομβωτική Αγωγή και διευθυντή στην Καρδιολογική Κλινική της Ευρωκλινικής Αθηνών.

Μπορεί η άσκηση να προκαλέσει ανακοπή;

Ρωτήσαμε τον κ. Ρίχτερ, εάν η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο.

- Advertisement -

«Φαίνεται πως ναι, ειδικά αν έχουμε περάσει την ηλικία των 50 ετών, όπου, εάν δεν έχουμε προσέξει πολύ τον εαυτό μας και έχουμε υπάρξει υπερτασικοί, δυσλιπιδαιμικοί, καπνιστές, έχουν δημιουργηθεί σίγουρα αθηρωματικές πλάκες στα αγγεία μας. Αυτές οι αθηρωματικές πλάκες, σε συνθήκες πολύ έντονης αιμοδυναμικής φόρτισης, άρα έντονου σωματικού στρες, θα μπορούσαν να σπάσουν και να προκαλέσουν έμφραγμα», αναφέρει ο κ. Ρίχτερ.

Αυτό, ωστόσο, τι σημαίνει; Ότι είναι καλύτερα να μην κάνουμε τίποτα;

«Όχι. Σημαίνει ότι είναι σημαντικό να ασκούμαστε, να ασκούμαστε συστηματικά. Και ένα όριο ασφαλείας, το οποίο φαίνεται να υπάρχει, είναι να είμαστε, οι σφίξεις μας, δηλαδή, να είναι κάτω από το 80% της μεγίστης. Δηλαδή, αν, για παράδειγμα, είμαστε 50 ετών, η μέγιστη συχνότητα είναι το 220 μείον η ηλικία, άρα 170. Και το 80% αυτού είναι το 135.

Άρα η καρδιακή συχνότητα, με την οποία φαίνεται να είναι ασφαλές να τρέχουμε για ώρα, για παράδειγμα, είναι εκεί, μεταξύ του 60 και του 80% της μεγίστης. Βέβαια κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν υπάρχει μια απόλυτη συνταγή. Φυσικά και ένας τέως μαραθωνοδρόμος διατρέχει τελείως διαφορετικό κίνδυνο από κάποιον, ο οποίος μπορεί να είχε κάνει στο παρελθόν καταχρήσεις και να έχει πειράξει τα αγγεία του. Αλλά σε γενικές γραμμές η μέτριας έντασης άσκηση είναι πάντα πιο ασφαλής ή η έντονη άσκηση, αν αυτή γίνεται σταδιακά και όσο είναι εφικτό με σχετικά κοντινό καρδιολογικό έλεγχο».

Οι κίνδυνοι για τους 50άρηδες

Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος μετά τα 50 έτη της ηλικίας θεωρείται για τους επιστήμονες κρίσιμη. Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και συχνότερα ότι χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι αυτής της – παραγωγικής – ηλικίας λόγω καρδιαγγειακών συμβαμμάτων, όπως λέγονται και όχι μόνο.

Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί. Η ανθυγιεινή διατροφή με τα πολλά λιπαρά και τις επεξεργασμένες τροφές, το επιπλέον σωματικό βάρος (υπερβαρότητα και παχυσαρκία), το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, το στρες, ο κακός ύπνος… Ο κατάλογος μοιάζει να είναι ατέλειωτος.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και στην Αντιθρομβωτική Αγωγή, Δημήτρης Ρίχτερ, εξηγεί:

«Στις ηλικίες άνω των 50 χρόνων αυτό, που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή – και όταν μιλάμε για ανακοπή, μιλάμε για το επακόλουθο ενός εμφράγματος, γιατί από αυτό γίνεται η ανακοπή ή σε ασθενείς, που έχουν, ήδη, πάθει έμφραγμα και έχουν ένα πολύ βεβαρυμένο υπόστρωμα, να υπάρξει μια κακοήθης αρρυθμία – είναι όλοι οι κλασικοί παράγοντες κινδύνου.

Αλλά ακόμη κι αν φτιάξουμε τη χοληστερίνη μας, αν φτιάξουμε την αρτηριακή μας πίεση, αν σταματήσουμε να καπνίζουμε, αυτό που, επίσης, έχει σημασία, να κάνουμε, είναι να καταφέρουμε να είμαστε λίγο πιο ήρεμοι. Ο οργανισμός θέλει την ισορροπία και την ηρεμία, δεν θέλει αυτή την αιφνίδια έκκριση κατεχολαμινών, που συνδέονται με την οργή των ανθρώπων. Και έχει φανεί ότι, όσο πιο ήρεμα τα βλέπουμε τα πράγματα, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν και να μακροημερεύσουμε, αλλά και να το κάνουμε με ωραίο τρόπο».

ΠΗΓΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΦΩΤΟ: YOUTUBE

Διαβάστε επίσης

Λεύκη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο – Μύθοι και πραγματικότητα

Τρως καθημερινά κόκκινο κρέας; Δες απο ποια πάθηση κινδυνεύεις

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.