Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους ένα παιδί κοιμάται με τους γονείς στο ίδιο κρεβάτι. Πρώτον επειδή καμιά φορά το έχουν ανάγκη οι ίδιοι οι γονείς και δεύτερον επειδή εκείνη την ώρα δεν έχουν το κουράγιο να το αρνηθούν και προσπαθούν να αποφύγουν τη διαμάχη. Σημασία όμως έχει να κάνετε την αλλαγή.
Οι αλλαγές βέβαια στην ρουτίνα του ύπνου μπορεί να είναι δύσκολες, επειδή η βιολογία δεν είναι με το μέρος σας. Ο εμπειρογνώμονας ύπνου, James McKenna, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, λέει,στο περιοδικό Pediatrics.«Δεν υπάρχει τίποτα κακό στους γονείς ή στα παιδιά που δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν όλη τη νύχτα. Ο ύπνος είναι μια ευέλικτη συμπεριφορά. Και τα παιδιά ξυπνάνε επειδή αναζητούν τους γονείς τους.»
Το φαινόμενο δεν είναι καθόλου σπάνιο! Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά δε θέλουν να κοιμηθούν στο δικό τους κρεβάτι και προτιμούν εκείνο των γονιών τους! Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διάφοροι. Το θέμα είναι πως μπορούμε ως γονείς να το αντιμετωπίσουμε!
5 μυστικά ύπνου για να κοιμάται το παιδί σας στο κρεβάτι του
- Εξετάστε το μέγεθος του κρεβατιού. Κάποιες φορές κάνουμε το λάθος να αλλάζουμε κρεβάτι στο παιδί απότομα και από μία μικρή κούνια να το πηγαίνουμε σε μεγάλο κρεβάτι. Είναι λογικό λοιπόν το παιδί να μην νιώθει άνετα. Φροντίστε η μετάβαση να είναι ομαλή από την κούνια σε ένα μικρότερο κρεβάτι όπου μπορεί να νιώσει τη θαλπωρή και τη ζεστασιά και να μην σοκαριστεί από το αφιλόξενο περιβάλλον ενός κρεβατιού πολύ μεγάλου για το μικρό του σωματάκι.
- Δώστε μία προειδοποίηση στο παιδί ότι πλησιάζει η ώρα του ύπνου. Μην το ξαφνιάζετε λέγοντάς του “τώρα πρέπει να κοιμηθείς”. Το παιδί σοκάρετε, βλέπει τον ύπνο σαν κάτι απειλητικό και μπορεί να αντιδράσει αρνητικό.
- Διαμορφώστε το δωμάτιό του με απαλά χρώματα. Όσο πιο παλ, τόσο πιο χαλαρωτικά. Επίσης διακοσμήστε το δωμάτιο με παιχνίδια και αντικείμενα που αρέσουν στο παιδί. Απομακρύνετε από το οπτικό του πεδίο οτισήποτε μπορεί να προκαλεί σκιές το βράδυ.
- Αφήστε ένα απαλό φως να καίει τη νύχτα. Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι. Βάλτε του δίπλα του και ένα φακό ή φανάρι που θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει αν νομίζει ότι θέλει περισσότερο φως στο δωμάτιό του. Την παραπάνω διαδικασία μπορείτε να την εντάξετε σαν παιχνίδι κατά τη διάρκεια της ημέρας, παίζοντας στο σκοτάδι και ανοίγοντας το φως ή το φακό για να βρείτε κάτι ή κάποιον που κρύβεται.
- Εάν το παιδί είναι σε ηλικία που μπορεί να εκφραστεί, ρωτήστε το να σας πει το λόγο. Μπορεί να είναι τόσο απλό. Να σας πει το πρόβλημά του, να το συζητήσετε, να το λύσετε και να κοιμάται ο καθένας στο κρεβάτι του κάνοντας όνειρα γλυκά!
Διαβάστε επίσης
Ποιες συμπεριφορές του παιδιού δείχνουν άγχος αποχωρισμού
Σχολείο για πρώτη φορά: Ένας οδηγός για την ομαλή ένταξη του παιδιού στη σχολική κοινότητα