Όλοι «ψυθιρίζουμε» μεταξύ μας για το τι θα μας αφήσει το lockdown όταν επιτέλους φύγει.
Οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο οτι ο παρατεταμένος εγκλεισμός μπορεί να επηρεάσει πολλαπλά συστήματα του οργανισμού. Για αρχή, έχουν εντοπίσει 5 ζωτικά σημεία του σώματος που έχουν σίγουρα επηρεαστεί από το lockdown.
Μυαλό
Σε έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον οι μισοί ενήλικες δήλωσαν πως αισθάνονται να επιδεινώνεται η ψυχική τους υγεία. Το βρετανικό Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας διαπίστωσε πως σχεδόν 25% των ενηλίκων αισθανόταν έντονη μοναξιά στη διάρκεια του lockdown.
Για τα παιδιά και τους νέους, το μείζον πρόβλημα είναι η πλήξη ενώ Ρίτσαρντ Μόρις, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αναφέρει στον Independent πως δεν αποκλείεται να έχει επηρεαστεί και η προσοχή πολλών ατόμων. «Η πολύωρη ενασχόληση με ηλεκτρονικές συσκευές και οθόνες μπορεί να έχει εξασθενήσει τα συστήματα προσοχής», εξηγεί ο ίδιος.
Όλα τα παραπάνω μπορεί να έχουν ως επακόλουθο και άλλες βλαπτικές για την ψυχική και εγκεφαλική υγεία συνέπειες. Για παράδειγγμα, στην Αγγλία διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι (22% του πληθυσμού) έπινε περισσότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 33% στους γονείς με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των 18…
Μάτια
Την περίοδο της καραντίνας, σχεδόν όλη η ζωή μας μεταφέρεται σε οθόνες. Ευρωπαϊκές μελέτες υπολογίζουν πως κάθε άνθρωπος σε καραντίνα περνά καθημερινά κατά μέσο όρο 6 συνεχόμενες ώρες μπροστά σε μια οθόνη.
Ο καθηγητής Chris Hammond, που διατηρεί την έδρα της οφθαλμολογίας στο King’s College του Λονδίνου λέει στον Independent ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για μακροπρόθεσμες βλάβες στην όραση. Όμως έχει καταγραφεί αύξηση της ξηροθφαλμίας εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης οθόνης. Η ξηροφθαλμία εξηγείται διότι οι άνθρωποι που συγκεντρώνονται σε μια οθόνη τείνουν να ανοιγοκλείνουν λιγότερο τα μάτια τους, με αποτέλεσμα αυτά να μην ενυδατώνονται επαρκώς.
Οι επιστήμονες ανησυχούν περισσότερο για τις επιπτώσεις στην όραση των παιδιών. Μια ανάλυση στοιχείων για 100.000 παιδιά στην Κίνα έδειξε μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης μυωπίας σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία.
Δέρμα
Οι συνέπειες του lockdown στο δέρμα έχουν πολλαπλές διαστάσεις.
Στις αρχές της πανδημίας, πολλοί επιστήμονες διεθνώς σύστηναν τη λήψη βιταμίνης D, καθώς οι άνθρωποι έμεναν κλεισμένοι στα σπίτια τους με μηδενική έκθεση στο ηλιακό φως. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή παραγωγής της βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Μετά προέκυψαν τα δερματικά προβλήματα στα χέρια εξαιτίας του συχνού πλυσίματος και της συνεχούς χρήσης αντισηπτικών.
Τελευταία, έχει κάνει την εμφάνισή της και η ακμή της μάσκας, φέρνοντας νέους δερματολογικούς προβληματισμούς.
Εξάλλου, το στρες και οη αλλαγή του τρόπου ζωής λόγω καραντίνας μπορεί να επιδεινώσουν υπάρχοντα δερματικά προβλήματα, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση ή η αλωπεκία που αφορά κυρίως το τριχωτό της κεφαλής.
Δόντια
Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι στη διάρκεια του lockdown αυξήθηκαν οι περιπτώσεις πόνου στη γνάθο αλλά και ο βρουξισμός (το τρίξιμο) των δοντιών. Τα συμπτώματα αυτά σχετίζονται με αυξημένο άγχος.
Μέση και αυχένας
Για πολλούς ανθρώπους, ο καναπές είναι το… γραφείο τους εδώ και ένα χρόνο. Η κακή στάση του σώματος κατά την τελεργασιά μπορεί να προκαλέσει μυοσκελετικό πόνο ή ακόμη και σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να ταλαιπωρήσουν τον ασθενή για καιρό. Το ίδιο επιβαρυντική για το μυοσκελετικό σύστημα είναι η καθιστική ζωή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Πηγή: Independent
Διαβάστε επίσης:
5+1 tips για σωστή στάση σώματος στην τηλεργασία
Πόσα κιλά πήρες στην καραντίνα; Περίπου 1 το μήνα, σύμφωνα με έρευνα
Lockdown και παιδική παχυσαρκία: ο κίνδυνος καραδοκεί