Ενδοοικογενειακή βία και “κουμπί πανικού” – Πώς θα το χρησιμοποιήσετε

Σκοπός που έχει το «κουμπί πανικού» είναι να σταματήσει η ενδοοικογενειακή βία σε βάρος των γυναικών, λέει η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας.

«Είναι ένα επιπλέον εργαλείο για τις γυναίκες. Είναι μία κρυπτογραφημένη εφαρμογή και μπορεί με το πάτημα του κουμπιού να κινητοποιηθεί η αστυνομία. Μπορεί να το προμηθευτεί από τα συμβουλευτικά κέντρα ή από τα αστυνομικά τμήματα».

Από πού θα ξεκινήσει η εφαρμογή

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, η εφαρμογή θα προμηθευτεί σε αυτές τις γυναίκες που πραγματικά το χρειάζονται και γι’ αυτό θα ξεκινήσει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος είναι πως εάν το προμηθευτεί όλος ο γυναικείος πληθυσμός τότε δεν θα μπορεί να είναι κρυπτογραφημένο.

«Όταν έρθει η αστυνομία, η γυναίκα θα μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να πάει σε κάποια δομή, οι οποίες είναι απόρρητες ή σε κάποιοι φιλικό σπίτι. Η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη εκείνη τη στιγμή και οι αστυνομικοί που είναι στα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας είναι εξαιρετικοί».

Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, μπορούν να βρουν στην Αστυνομία ή στην ιστοσελίδα womansos.gr όπου μπορούν να βρουν και συμβουλευτικά κέντρα.

«Panic Button»: Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Ενεργοποιήθηκε το “Panic Button” ή αλλιώς “κουμπί πανικού” για την αναφορά επειγόντων περιστατικών εντός του campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Με την ενεργοποίησή της ήδη περισσότεροι από 500 φοιτητές του ΑΠΘ έχουν εγκαταστήσει στις συσκευές των κινητών τηλεφώνων τους την εφαρμογή «AUTh Campus Safety», που είναι διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας διανομής εφαρμογών «GooglePlay».

Η εφαρμογή βασίζεται σε υποδομές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με χρήση των δυνατοτήτων προσδιορισμού θέσης GPS των φορητών συσκευών (tablets ή κινητών τηλεφώνων) σε εξωτερικούς χώρους και την τεχνολογία Wi-Fi fingerprinting για τον προσδιορισμό της θέσης του συμβάντος σε εσωτερικούς χώρους.

Για την πρόσβαση στην υπηρεσία αναφοράς επειγόντων περιστατικών, η εφαρμογή έξυπνων κινητών συσκευών απαιτεί την πιστοποίηση του χρήστη μέσω του ιδρυματικού του λογαριασμού. Η χρήση της υπηρεσίας είναι προαιρετική, ενώ το Πανεπιστήμιο συλλέγει μόνο τα δεδομένα που είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού της υπηρεσίας.

Η βασική λειτουργικότητα του συστήματος περιλαμβάνει το «Panic Button» με εντοπισμό θέσης εξωτερικού χώρου του campus, λειτουργία προσδιορισμού θέσης με υπόδειξη σε χάρτη, υποστήριξη Android συσκευών, κεντρική χαρτογραφική πλατφόρμα διαχείρισης συμβάντων, ενώ ήδη σχεδιάζονται η υποστήριξη συσκευών iOS και περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων της εφαρμογής όπως ο εντοπισμός θέσης εσωτερικού χώρου με μεγάλη ακρίβεια, η καθοδήγηση ομάδων απόκρισης, η αποστολή ειδοποιήσεων προώθησης ιστού (push notifications) στους χρήστες.

Η υπηρεσία υλοποιείται με τη φροντίδα του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ, σε συνεργασία με εξωτερικό ανάδοχο με ερευνητική εμπειρία σε θέματα γεωχωρικών δεδομένων και αξιοποιώντας την υπάρχουσα γεωχωρική υποδομή του ΑΠΘ (GIS σύστημα του ΑΠΘ).

Διαβάστε επίσης

Αντόνιο Γκουτέρες για τον αυτισμό: “‘Ωρα να οικοδομήσουμε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς”

Τρεις πανεύκολες cardio ασκήσεις, που μπορείς να κάνεις ακόμη και στο γραφείο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.