Μειωμένη όσφρηση, ή ακόμη και απώλεια διαπιστώνουν οι ωτορινολαρυγγολόγοι τα τελευταία χρόνια στον γενικό πληθυσμό. Μάλιστα οι διαταραχές της όσφρησης παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα με το 20% του γενικού πληθυσμού να έχει μειωμένη όσφρηση (ένας στους πέντε) ενώ σε ανθρώπους πάνω από 65 ετών η αναλογία αυτή είναι ένας στους δύο.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς γιατρούς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία, είναι αποκαλυπτικά, δίνοντας και τις αιτίες που προκαλούν την μειωμένη όσφρηση.
Πού οφείλεται η μειωμένη όσφρηση
Οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού, η χρόνια ρινοκολπίτιδα και οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αποτελούν τις βασικές αιτίες της μειωμένης όσφρησης ενώ πιο σπάνια μπορεί να προκληθεί από κάποιον όγκο της περιοχής της βάσης του κρανίου, ή να είναι απόρροια αρχικών συμπτωμάτων νευροεκφυλιστικού νοσήματος όπως Parkinson και Alzheimer.
Επίσης διαπιστώθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας η μία από τις βασικές αιτίες μείωσης ή και απώλειας όσφρησης με τον ιό του κορωνοιού, σύμπτωμα το οποίο αρκετοί άνθρωποι μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζουν μαζί με την απώλεια γεύσης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ανοσμία, το ειδικό Ιατρείο Όσφρησης και Γεύσης της Β’ ΩΡΛ Κλινικής ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης εξέτασης της όσφρησης, πέραν των προγραμματισμένων ραντεβού, έως 15/03/2023, μετά από συνεννόηση.
Δωρεάν εξετάσεις
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για ραντεβού στέλνοντας e-mail στις διευθύνσεις [email protected] (Ιορδάνης Κωνσταντινίδης) ή [email protected] (Κώστας Γαρέφης) ή τηλεφωνώντας στο 6973229525 ή το 6978436964.
Στο ειδικό Ιατρείο Όσφρησης και Γεύσης λειτουργεί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου από τον Ιανουάριο του 2007, με υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή, Ιορδάνη Κωνσταντινίδη. Αποτελεί κέντρο αναφοράς στον ελλαδικό χώρο και συμμετέχει σε ένα δίκτυο αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών ιατρείων για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.
Στο ειδικό ιατρείο γίνεται ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης και ειδικά οσφρητικά, τριδυμικά και γευστικά τεστ. Στους ασθενείς, με μειώμενη όσφρηση, παρέχονται ειδικές οδηγίες και όλες οι σύγχρονες θεραπευτικές υπάρχουσες μέθοδοι, όπως τοπικές θεραπείες στη μύτη και οσφρητική εκπαίδευση.
Διαβάστε επίσης
ΕΚΕΑ: Συγκινητική η προσέλευση για αιμοδοσία – Καλύφθηκαν οι ανάγκες