Τι είναι το σύνδρομο ανατάραξης μωρού και ποιες βλάβες επιφέρει

Με αφορμή το περιστατικό στο Δήμο Τριφυλίας Μεσσηνίας, όταν ο πατέρας του βρέφους μόλις 4 μηνών το ταρακούνησε βίαια, με σκοπό να σταματήσει να κλαίει, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ενημερώνει σχετικά με το σύνδρομο ανατάραξης μωρού.

Το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού είναι μια σοβαρή μορφή κακοποίησης που προκαλείται σε ένα βρέφος. Συνήθως συμβαίνει όταν ένας γονέας ή κάποιος φροντιστής κουνάει ένα μωρό από θυμό ή απογοήτευση, συχνά επειδή το βρέφος δεν σταματά να κλαίει. Τα μωρά έχουν πολύ αδύναμους μύες του λαιμού, ειδικά τα βρέφη μικρότερα των 4 μηνών, που δεν μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το αναλογικά μεγάλο κεφάλι τους. Το έντονο κούνημα αναγκάζει το κεφάλι του μωρού να κινείται βίαια με αποτέλεσμα σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες εγκεφαλικές βλάβες. Οι βλάβες είναι μεγαλύτερες αν το κεφάλι του μωρού κατά την ανατάραξη προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια.

Τι είναι το σύνδρομο ανατάραξης μωρού και ποιες βλάβες επιφέρει

Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να εμφανίζεται πριν από τα πρώτα γενέθλια του μωρού. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν μωρά μεταξύ τριών και οκτώ μηνών, ωστόσο, παιδιά ηλικίας έως και τεσσάρων ετών έχουν πέσει θύματα αυτής της κακοποίησης. Ο δράστης της κακοποίησης είναι συνήθως άτομα του περιβάλλοντος του παιδιού. Οι γονείς που βιώνουν άγχος λόγω κοινωνικών, βιολογικών ή οικονομικών καταστάσεων μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε παρορμητική και βίαιη συμπεριφορά. Όσοι εμπλέκονται με ενδοοικογενειακή βία/ κατάχρηση ουσιών μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν αυτή την κακοποίηση.

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και οφείλονται κυρίως στις βλάβες του εγκεφάλου:

● Μεταβαλλόμενο επίπεδο συνείδησης

● Υπνηλία συνοδευόμενη από ευερεθιστότητα

● Κώμα

● Σπασμοί

● Διασταλμένες κόρες που δεν ανταποκρίνονται στο φως

● Μειωμένη όρεξη

● Εμετός

● Οπισθότονος – Στάση κατά την οποία το κεφάλι είναι λυγισμένο προς τα πίσω και η πλάτη καμπυλωτή

● Ανωμαλίες στην αναπνοή, π.χ. Ασυνήθιστα αργή και ρηχή αναπνοή

● Καρδιακή ανακοπή

 

Ο γιατρός που θα εξετάσει το μωρό μπορεί να δει ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω σημάδια:

● Αιμορραγίες αμφιβληστροειδούς

● Ραγάδες

● Μώλωπες στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια, την κοιλιά ή την πλάτη

● Οίδημα μαλακών μορίων που μπορεί να υποδηλώνει κάταγμα στο κρανίο ή σε άλλα οστά

● Τραυματισμοί στην κοιλιακή χώρα

● Τραυματισμοί στο στήθος

● Ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση

● Πρόσθια πηγή (μαλακό σημείο του κρανίου) να προεξέχει/προβάλλει

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παραμένει με όλες τις δομές,  υπηρεσίες αλλά και μέσω του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού, στο πλευρό του βρέφους καθώς και του συγγενικού περιβάλλοντος, ελπίζοντας για την καλύτερη δυνατή έκβαση στην πορεία της υγείας του. Από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησης της υπόθεσης, το ενδιαφέρον και την υποστήριξή του στους αρμόδιους για την φροντίδα του βρέφους, μέσω του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού.

Διαβάστε επίσης 

Μεγαλώνοντας με αδερφό ή αδερφή: Πώς επηρεάζει την προσωπικότητά σας;

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: 8 λόγοι για να εμβολιαστούν τα παιδιά έναντι της γρίπης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.