Τη βαριά -όπως την χαρακτήρισε- επιδημιολογική εικόνα της χώρας, περιέγραψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως είπε κατά τη τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού, το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται σε πολλές μεγάλες πόλεις, πέραν της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.Τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή στη χώρα φθάνουν τα 20.000, στην Αττική τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 10.000 όταν μόλις πριν από μία εβδομάδα ήταν 8.050.Η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Covid στην Αττική υπολογίζεται στο 92%
Καμπανάκι για το δείκτη θετικότητας
Όπως σημείωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής, την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4% που θεωρείται το «πράσινο» όριο, ενώ μίλησε και για περιοχές στις οποίες έφτασε ακόμη και το 7%. Ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 4,5% για πρώτο φορά μέσα στο 2021, είπε χαρακτηριστικά η κ.Παπαευαγγέλου.
«Τις τελευταίες δύο μέρες, οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις 500», σημείωσε ακόμα, ενώ τόνισε πως μόνο στην Αττική έγιναν την τελευταία εβδομάδα πάνω από 2.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Επεσήμανε δε, ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας που παρουσιάζει υψηλό δείκτη θετικότητας αλλά και στον Πειραιά όπου επίσης είναι μία περιοχή που παρουσιάζει ραγδαία αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου
Επιπλέον αναφέρθηκε ξανά στην ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορονοϊού, αλλά και στους κινδύνους διασποράς στους χώρους εργασίας.
«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μειωθεί το ιικό φορτίο γεγονός που θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι, οι μεταλλάξεις «άλλαξαν τις ιοσρροπίες» λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας και την κυριαρχίας του βρετανικού στελέχους στη χώρα μας. Γι΄αυτό, η Επιτροπή εισηγήθηκε τηλεκπαίδευση παντου σε όλες τις βαθμίδες στη χώρα μας.
Και στην Ελλάδα θρόμβωση, έπειτα από χορήγηση εμβολίου της AstraZeneca
Στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε η κ.Παπαευαγγέλου έχει σημειωθεί ένα θρομβοεμβολικό επεισόδιο σε άτομο που είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca, χωρίς ως τώρα να έχει επιβεβαιωθεί ευθεία συσχέτιση του επεισοδίου με τον εμβολιασμό.
Στη χώρα μας σημείωσε έχουν χορηγηθεί συνολικά 170.000 εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και αυτό ήταν το μοναδικό συμβάν. ”Δεν φαίνεται να έχει αιτιολογική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, αλλά διερευνάται”, επισήμανε η καθηγήτρια.
Σημειώνεται ότι, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέτασε προσεκτικά όλα τα δεδομένα και σύμφωνα με την Αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.
Η επιτροπή εμβολιασμών αποφάσισε να συνεχιστεί κανονικά ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα.
Γκ. Μαγιορκίνης: Αύξηθηκαν τα ενεργά κρούσματα – επιβαρύνθηκαν οι ΜΕΘ
Στην ιδιαίτερη σημασία των μέτρων πρόληψης εντός του ενδοοικογενειακού περιβάλλοντος, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης,
Όπως είπε, η επιδημία συνεχίζει να δείχνει σημεία βραδείας επιβάρυνσης.Στην Αττική η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ότι την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης του Rt, ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι σαφέστερες ενδείξεις θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα τόνισε ότι στην Ελλάδα αυξήθηκαν τα ενεργά κρούσματα, οι ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν κατά 15% την τελευταία εβδομάδα, ενώ σχολίασε πως αναμένεται για το λόγο αυτό, αύξηση των διασωληνωμένων αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων. Στην Αττική γίνονται περίπου 200 εισαγωγές στην ημέρα. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη.
O κ. Μαγιορκίνης σημείωσε τέλος, πως σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί 119 εκατομμύρια μολύνσεις και 2,6 εκατομμύρια θάνατοι. Στην Ευρώπη 150.000 κρούσματα ανά ημέρα, συνολικά από την αρχή της πανδημίας 33,5 κρούσματα και 800.000 θανάτους.