Το μονοκλωνικό αντίσωμα που ανέπτυξαν οι GSK και Vir φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό και στις μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Το μονοκλωνικό προορίζεται για την θεραπεία ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσηλευτούν λόγω της COVID-19 και το οποίο ανέπτυξαν οι GSK και Vir Biotechnology, έδειξε “μεγάλη αποτελεσματικότητα” κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα δοκιμής, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία και η εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με ανεξάρτητη επιτροπή, τα ενδιάμεσα αποτελέσματα δοκιμής στην οποία εμπλέκονται 583 ασθενείς έδειξαν μείωση 85% των νοσηλειών και των θανάτων ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε το μονοκλωνικό αντίσωμα VIR-7831 σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν ψευδοφάρμακο. Το προϊόν αυτό ήταν επίσης “καλά ανεκτό”, υπογραμμίζουν οι GSK και Vir σε ανακοίνωσή τους.
Υπό το φως των αποτελεσμάτων αυτών, οι δύο όμιλοι προβλέπουν να ζητήσουν άδεια για επείγουσα χρήση του αντισώματος αυτού στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.
Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν εξάλλου ότι μια νέα μελέτη in vitro έδειξε ότι το VIR-7831 παραμένει αποτελεσματικό κατά των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού που κυκλοφορούν σήμερα και ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία, την Νότια Αφρική και την Βραζιλία.
“Αυτά τα συναρπαστικά δεδομένα μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά στο να μπορούμε να παρέχουμε μια νέα αποτελεσματική λύση στους ασθενείς σε όλον τον κόσμο”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Vir Τζορτζ Σκάνγκος.
“Ανυπομονούμε να μπορέσουμε να καταστήσουμε το VIR-7831 διαθέσιμο για τους ασθενείς το συντομότερο δυνατό και να διερευνήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητές του σε άλλες συνθέσεις”, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Χαλ Μπάρον, επιστημονικός διευθυντής και πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης στην GSK.
Οι Vir και GSK συνεργάζονται επίσης σε δοκιμές που βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο για ένα δεύτερο αντίσωμα (VIR-7832). Οι προκλινικές έρευνες δείχνουν ότι έχει “την δυνατότητα να αποκλείει την είσοδο του ιού σε υγιή κύτταρα και μια αυξημένη ικανότητα να καθαρίζει τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί”, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες.