Ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη θεραπείας για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας, έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, όπου μέσω μεταμόσχευσης κυττάρων, κατάφεραν και αντέστρεψαν κύτταρα του ανοσοποιητικού που καταπολεμούν τον «αδενικό πυρετό».
Όπως αναφέρει η dailymail , η έρευνα έγινε σε 24 ασθενείς με Σκλήρυνση κατά πλάκας, στους οποίους οι γιατροί ακολούθησαν την θεραπεία που αναπτύχθηκε και εμφύτευσαν «Τ- κύτταρα, τα οποία προέρχονται από τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που μας προστατεύει από σοβαρές ασθένειες.
Στόχος των εμφυτευμένων κυττάρων, ήταν να καταπολεμήσουν τον ιό, που μπορεί να προκαλέσει «αδενικό πυρετό», κι αυτός με τη σειρά του να οδηγήσει στην εμφάνισης της ασθένειας. Έτσι, σε περίπου 20 ασθενείς βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας τους μετά από ένα χρόνο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.
BREAKING: #MultipleSclerosis Breakthrough As Scientists REVERSE Condition!
24 MS Patients Were Implanted With Cells That Target Virus Behind Glandular Fever. Some 20 Patients Of 24 Saw An Improvement In Their Condition After A Single Year? https://t.co/5JsH6WkePl— John Basham 🇺🇲 (@JohnBasham) April 14, 2022
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αρκετά ενθαρρυντικά, όμως χρειάζονται περισσότερες μελέτες, όπως και τυχαίες δοκιμές, ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι φέρνει αποτελέσματα η συγκεκριμένη μέθοδος.
Συγκεκριμένα, η Φάση Ι δεν δοκιμάστηκε έναντι μιας μεταβλητής ελέγχου, με τους ερευνητές να παραδέχονται ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να προκληθούν από το φαινόμενο εικονικού φαρμάκου (placebo).
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Όπως δήλωσε χαρακατηριστικά, στο New Scientist, η Clare Walton, επικεφαλής της έρευνας στο Multiple Sclerosis Society UK, «είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν δει βελτιώσεις στο MTR. Όμως έχουμε δει θεραπείες να φαίνονται ελπιδοφόρες στη φάση Ι ή ακόμα και στη φάση ΙΙ, αλλά στη συνέχεια, όταν κάνουμε τις μεγάλες τυχαιοποιημένες δοκιμές, δεν δείχνουν κανένα αποτέλεσμα».
Μάλιστα, οι επιστήμονες που διενήργησαν την έρευνα τόνισαν ότι η μελέτη τους διεξήχθη σε μικρό δείγμα και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Παράλληλα, επισήμαναν ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της ασθένειας από τους ειδικούς, η οποία, επί του παρόντος, είναι ανίατη και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με φάρμακα.
Διαβάστε επίσης
Η υποδόρια και η ενδοφλέβια χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων