Υπό τον φόβο – ξανά – της αναζωπύρωσης της επιδημίας η Ελλάδα. Επιστήμονες προβλέπουν πιθανή άνοδο και στους σκληρούς δείκτες τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον αυξάνονται και τα κρούσματα γρίπης και αναμένεται έξαρση.
Όλα αυτά συνιστούν ένα… κοκτέιλ, που γεμίζει ανασφάλεια τους πολίτες, που, αφότου πέταξαν τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, βλέπουν τα κρούσματα να τραβούν την ανηφόρα. Η διασπορά της Όμικρον 2 στην κοινότητα είναι μεγάλη, αλλά ακόμη δεν έχει αποτυπωθεί στις νοσηλείες και στους θανάτους. Πάντως ειδικοί ανέφεραν στο Healthstories ότι δεν θα εκπλαγούν, εάν διαπιστωθεί άνοδος των σκληρών δεικτών την ερχόμενη εβδομάδα.
Επιπλέον η σταθερή αύξηση στα μεγάλα αστικά κέντρα το τελευταίο διάστημα και η κατάσταση σε Άνδρο, Μήλο, Ευρυτανία, Τήνο και Ρέθυμνο χτυπούν καμπανάκι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η θετικότητα στην επικράτεια ανήλθε στο 3,02% την εβδομάδα 7 – 13 Μαρτίου, έναντι 2,26% της αμέσως προηγούμενης (αύξηση 33,6%).
Επανακάμπτει η γρίπη
Παράλληλα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ αναμένουν αύξηση στα κρούσματα γρίπης το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για γρίπη τύπου Α, η πορεία της οποίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ανοδική.
Τόσο καιρό τη γρίπη την είχαμε «ξεχάσει». Σε αυτό συνέβαλαν καταλυτικά και τα μέτρα προστασίας ενάντια στην COVID-19. Ωστόσο από τον Ιανουάριο άρχισαν να εντοπίζονται κάποια πρώτα κρούσματα.
Η γρίπη είναι μεταδοτική και ενίοτε έχει επιπλοκές. Οι ομάδες του πληθυσμού, που κινδυνεύουν περισσότερο από γρίπη, είναι οι άνω των 65 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα παιδιά κάτω των 5 ετών.
Το γεγονός ότι το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος ήταν μόνο κατά 16% αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου ήπιας ή μέτριας λοίμωξης από ιούς της γρίπης, σύμφωνα με τα Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, εντείνει την ανησυχία.
Ένα ικανοποιητικό ποσοστό αποτελεσματικότητας θα ήταν τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τι θα γίνει με τα σελφ τεστ
Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, μετά τη χθεσινή αναβολή. Στην ατζέντα σταθερά εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες τα σελφ τεστ.
Ειδικότερα αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τη μείωση του αριθμού των σελφ τεστ, που πρέπει να κάνουν οι μαθητές στα σχολεία. Αν, δηλαδή, αντί για δύο, κάνουν πλέον ένα την εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης
Νέα έξαρση της επιδημίας; Τι σηματοδοτεί η αύξηση των κρουσμάτων
Καμπανάκι ΠΟΥ: Η παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου