Το εξάνθημα της μηνιγγίτιδας είναι ένα από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζει την ασθένεια και αν εμφανιστεί θα πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική βοήθεια και μεταφορά στο νοσοκομείο.
Η μηνιγγίτιδα είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από ορισμένους ιούς, βακτήρια ή μύκητες. Προκαλεί πρήξιμο των μηνίγγων, των προστατευτικών καλυμμάτων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.
Η ασθένεια μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
Το εξάνθημα μηνιγγίτιδας
Η μηνιγγίτιδα προκαλεί μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός χαρακτηριστικού εξανθήματος. Αυτό δεν είναι ένα παραδοσιακό εξάνθημα, που προκαλείται από ερεθισμό ή φλεγμονή. Αντίθετα, προκύπτει από αιμορραγία κάτω από το δέρμα.
Διαβάστε επίσης: Αληθινό πρότυπο: Στα 19 της προσεβλήθη από μηνιγγίτιδα, οι γιατροί τής έδιναν 2% πιθανότητες να ζήσει
Η αιμορραγία αναπτύσσεται αφού η ασθένεια έχει εξελιχθεί και προκαλεί δηλητηρίαση του αίματος. Ο ιατρικός όρος για αυτό είναι μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία. Οδηγεί σε σπασμένα αιμοφόρα αγγεία, δίνοντας την όψη εξανθήματος.
Οι γιατροί το αναφέρουν ως εξάνθημα μηνιγγίτιδας ή «πετεχειώδες» εξάνθημα.
Ένα εξάνθημα που προκαλείται από βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου:
- μικροσκοπικά κόκκινα, ροζ, καφέ ή μωβ «σημάδια από τσιμπήματα» στο δέρμα
- μωβ σημάδια που μοιάζουν με μώλωπες
- κηλίδες σε περιοχές του δέρματος
Το εξάνθημα μηνιγγίτιδας μπορεί να είναι λιγότερο εμφανές σε πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος.
Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα και μπορεί να είναι ευκολότερο να το δείτε σε πιο χλωμά μέρη του σώματος, όπως οι παλάμες των χεριών ή τα πέλματα των ποδιών.
Συνήθως, το εξάνθημα δεν είναι ανάγλυφο, επομένως το δέρμα είναι απίθανο να είναι τραχύ ή με εξόγκωμα.
Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως στα τελευταία στάδια της μηνιγγίτιδας, όταν η ασθένεια είναι πιο σοβαρή, όπως αναφέρει το medicalnewstoday.com.
Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα για τυχόν συμπτώματα μηνιγγίτιδας, ακόμη και αν δεν υπάρχει εξάνθημα. Η λήψη γρήγορης θεραπείας αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ανάρρωσης.
Το τεστ με το γυαλί για το εξάνθημα της μηνιγγίτιδας
Το τεστ με ένα γυάλινο ποτήρι μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να καταλάβει εάν το εξάνθημα μπορεί να οφείλεται σε μηνιγγίτιδα.
Αν και δεν είναι ένας αξιόπιστος τρόπος για τη διάγνωση οποιασδήποτε ασθένειας, αυτή η εξέταση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αποφασίσει εάν χρειάζεται μεταφορά στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με το meningitis.org πιέστε ένα διαφανές ποτήρι πάνω στο εξάνθημα. Εάν τα σημάδια εξακολουθούν να είναι ορατά, ακόμη και με πίεση, αναζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα.
Αυτό είναι σημάδι ότι το εξάνθημα είναι πετεχειώδες, που σημαίνει ότι προκύπτει από μηνιγγίτιδα ή άλλες σοβαρές ασθένειες που προκαλούν αιμορραγία.
Ένα εξάνθημα μηνιγγίτιδας μπορεί να είναι δύσκολο να το δει κανείς, ειδικά σε πιο σκούρες αποχρώσεις του δέρματος. Δοκιμάστε το γυάλινο τεστ σε περιοχές με εξανθήματα που είναι πιο εύκολα προσβάσιμα, όπως ο κορμός ή τα άκρα, και πιο ανοιχτόχρωμες περιοχές, όπως οι παλάμες των χεριών και το κάτω μέρος των ποδιών.
Αυτό το τεστ δεν είναι μια ασφαλής μέθοδος για τον προσδιορισμό του ποιος χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Αλλά οποιοσδήποτε με συμπτώματα μηνιγγίτιδας θα πρέπει να λάβει ιατρική φροντίδα αμέσως, ακόμα κι αν το εξάνθημα εξασθενίσει με την πίεση κάτω από το γυαλί.
Συμπτώματα μηνιγγίτιδας σε βρέφη και παιδιά
Τα βρέφη με μηνιγγίτιδα μπορεί να έχουν ποικίλα συμπτώματα, όπως:
- πυρετός
- έντονα ρίγη
- δύσκαμπτος λαιμός
- τόξο της πλάτης
- κρύα χέρια και πόδια
- ευαισθησία στο φως
- υπερβολική ευερεθιστότητα
- έντονος λήθαργος, αδυναμία αφύπνισης ή και τα δύο
- άρνηση για φαγητό
- έμετος ή διάρροια
Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται με καμία σειρά. Εάν ένα μωρό ή κάποιος άλλος έχει συμπτώματα μηνιγγίτιδας, χρειάζεται ιατρική φροντίδα.
Εάν η μηνιγγίτιδα εξελιχθεί σε σηψαιμία, μπορεί να εμφανιστεί εξάνθημα ή ασυνήθιστος χρωματισμός του δέρματος. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες, καθώς η μηνιγγίτιδα συχνά εξελίσσεται γρήγορα.
Διαβάστε επίσης: Νόσησε από μηνιγγίτιδα, ακρωτηρίασαν τα άκρα της και το σώμα της γέμισε ουλές – Σήμερα στέλνει ισχυρό μήνυμα αυτοπεποίθησης
Συμπτώματα μηνιγγίτιδας σε ενήλικες
Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες έχουν υψηλότερο κίνδυνο μηνιγγίτιδας από τους μεσήλικες ή τους μεγαλύτερους ενήλικες. Περίπου το 21% όλων των περιπτώσεων αναπτύσσονται μεταξύ 11 και 24 ετών.
Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας σε εφήβους και ενήλικες περιλαμβάνουν:
- έντονος πονοκέφαλος
- ευαισθησία στο φως
- ένα άκαμπτο λαιμό με επώδυνες κινήσεις
- κοιλιακό άλγος
- πόνους ή μυϊκούς πόνους
- πυρετός
- διπλή όραση
- νοητικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της σύγχυσης
- εμετός
- επιληπτικές κρίσεις.
Διαβάστε επίσης
Τροφική δηλητηρίαση: Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνεις