Δεν βγήκε «λευκός καπνός» στη συνάντηση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη με τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών.
Στη χθεσινή δεύτερη συνάντησή τους, οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας επανέλαβαν την ανησυχία τους για το συνεχώς αυξανόμενο clawback, ωστόσο ο Θάνος Πλεύρης δεν έδειξε διατεθειμένος να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό για το φάρμακο και επί της ουσίας επανέλαβε τα βασικά σημεία της πολιτικής, που έχει ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Πλεύρης φέρεται να είπε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε “αίτημα” για αύξηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι θα επιδιώξει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα επιφέρουν εξορθολογισμό της δαπάνης και εξοικονόμηση πόρων.
Υπενθυμίζεται ότι κίνηση – ματ για τον εξορθολογισμό της δαπάνης αποτελεί, μεταξύ άλλων, η μείωση της άσκοπης συνταγογράφησης – ειδικά μετά το “πάρτι” των τελευταίων ετών.
Μείζον ζήτημα παραμένει και η μείωση στις τιμές των φαρμάκων. Από εκεί θα επέλθει πραγματική εξοικονόμηση, λένε οι καλά γνωρίζοντες, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να γίνει πιο αυστηρό στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Άλλα φλέγοντα ζητήματα είναι ο έλεγχος στις παραγγελίες κατανάλωσης των νοσοκομειακών φαρμάκων και οι διαγωνισμοί για την προμήθειά τους.
Τι θα ισχύσει για την τιμολόγηση
Όσον αφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων, δεν φαίνεται να διαφοροποιείται η διαδικασία για το επόμενο έτος – το σύστημα τιμολόγησης, που θα εφαρμοστεί στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, αναμένεται να είναι το ίδιο, με αυτό που εφάρμοσε και πέρυσι ο τέως Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Η χθεσινή συνάντηση του κ. Πλεύρη με την ΠΕΦ έγινε μόλις μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση γνωριμίας του νέου Υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους των συλλογικών οργάνων των φαρμακευτικών εταιρειών, ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF και ΣΑΦΕΕ.
Εκτιμάται ότι το 2021 η δαπάνη έχει ξεφύγει περαιτέρω προς τα πάνω, με το νοσοκομειακό φάρμακο να έχει σημαντική επιβάρυνση. Σε αυτό πιθανά συνετέλεσε και η ευρεία χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων στις ΜΕΘ, εξαιτίας της επιδημίας της COVID-19.
Διαβάστε επίσης
Αυτός είναι μακράν ο πιο δημοφιλής καφές στην Ελλάδα – Μάθετε τα μυστικά του
Οι 11 περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης