Στον Ευαγγελισμό και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης το σύστημα ιχνηλάτησης των ασθενών στις εφημερίες με βραχιολάκι, με σκοπό να μπορούν οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό να γνωρίζουν την πορεία του ασθενούς μέσα στο ΤΕΠ, τις εξετάσεις του και τον χρόνο αναμονής.
Το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά στον Ευαγγελισμό σε ασθενείς που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στη συνέχεια η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε άλλα 14 νοσοκομεία μέχρι τον Ιούλιο και σε 80 νοσοκομεία έως τον Ιανουάριο του 2026.
Οι ασθενείς που προσέρχονται στην εφημερία του νοσοκομείου θα λαμβάνουν ένα φορητό GPS που θα καταγράφει διαρκώς την πορεία τους μέσα στο νοσοκομείο και τα επιμέρους τμήματα, αλλά και τις καθυστερήσεις που σήμερα είναι πολύωρες. Το «βραχιολάκι» δεν θα δίνεται στους ασθενείς που διακομίζονται με το ΕΚΑΒ.
Το πλαστικό βραχιολάκι έχει ένα barcode και ο κάθε πολίτης θα το βάζει στον καρπό του χεριού του. Αμέσως μετά πηγαίνει στη διαλογή περιστατικών ώστε να τον κατευθύνουν σε ποιο ιατρείο πρέπει να πάει. Με την κατανομή του ο πολίτης, θα σκανάρει σε ένα από τα ειδικά μηχανήματα τον κωδικό στο χέρι του και έτσι το νοσοκομείο θα συλλέγει πληροφορίες για τους χρόνους αναμονής.
Στις ειδικές οθόνες οι ασθενείς θα βλέπουν σε πραγματικό χρόνο την αναμονή μέχρι να έρθει η σειρά τους, αφού θα εμφανίζεται κάθε φορά ο αριθμός του περιστατικού που εξυπηρετείται. Όλα τα στοιχεία για αναμονές σε κάθε σημείο κίνησης ενός πολίτη στα ΤΕΠ θα καταγράφονται σε ψηφιακή πλατφόρμα και έτσι το νοσοκομείο και το Υπουργείο Υγείας θα μπορεί να ξέρει που υπάρχουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
Σε ανάρτησή του με αφορμή την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος με το βραχιολάκι στον Ευαγγελισμό, ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι με αυτό τον τρόπο θα ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει και θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές.
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την πιλοτική εφαρμογή της ιχνηλάτησης των ασθενών στα ΤΕΠ του Ευαγγελισμού:
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έθεσα ως έναν από τους βασικότερους μου στόχους την μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες και την μείωση της εν γενεί ταλαιπωρίας των ασθενών σε αυτές. Έχουμε ήδη εφαρμόσει μία σειρά μέτρων (πρόσληψη επιπλέον τραυματιοφορέων, εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, ιατρών ειδικά για τα ΤΕΠ, αλλαγή του τρόπου εφημεριών, τηλεδιάγνωσης των απεικονιστικών εξετάσεων κ.λπ.), σήμερα ξεκινάμε πιλοτικά από τον Ευαγγελισμό, άμεσα σε άλλα 11 μεγάλα Νοσοκομεία και έως το τέλος του έτους παντού, το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών στις εφημερίες. Με το σύστημα αυτό α) θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα για το τί συμβαίνει και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε συνθήκες υπερβολικής καθυστέρησης β) θα γνωρίζει σε λίγο καιρό ο καθένας μας αναλόγως το νοσοκομείο που θα επιλέξουμε πόση θα είναι η αναμονή, γ) θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές. Καλή μας επιτυχία! Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο.
Διαβάστε επίσης
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου μαστού και προστάτη