Υπάρχει διαβήτης τύπου 5; Μετά από χρόνια συζητήσεων και προτάσεων, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) αναγνωρίζει επίσημα τον διαβήτη τύπου 5 ως επίσημη παθολογική κατάσταση.
Σε αντίθεση με άλλες μορφές της πάθησης, ο διαβήτης τύπου 5 συνδέεται με τον υποσιτισμό στην παιδική ηλικία και επηρεάζει εκατομμύρια εφήβους και νεαρούς ενήλικες, κυρίως στην Ασία και την Αφρική.
Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαβήτη 2025 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, ο Πρόεδρος της IDF, Καθηγητής Peter Schwarz, ανακοίνωσε την σύσταση ομάδας εργασίας για την ανάπτυξη επίσημων διαγνωστικών κριτηρίων και θεραπευτικών κατευθυντήριων γραμμών για έναν τύπο διαβήτη που συνδέεται με τον υποσιτισμό, ο οποίος ταξινομήθηκε επίσημα ως «διαβήτης τύπου 5». Η ομάδα εργασίας θα δημιουργήσει επίσης ένα παγκόσμιο μητρώο έρευνας και θα αναπτύξει εκπαιδευτικές ενότητες για την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας.
Η έννοια του διαβήτη τύπου 5 αναφέρεται στον σοβαρό διαβήτη με ανεπάρκεια ινσουλίνης (SIDD), ο οποίος χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα ανεπάρκειας ινσουλίνης και κακό μεταβολικό έλεγχο. Σε αντίθεση με τον διαβήτη τύπου 2, ο διαβήτης τύπου 5, γνωστός και ως διαβήτης που σχετίζεται με τον υποσιτισμό, προκαλείται κυρίως από χρόνιο υποσιτισμό, ειδικά κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Ο διαβήτης τύπου 1 είναι το αποτέλεσμα αυτοάνοσης καταστροφής των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει. Ο διαβήτης τύπου 5 είναι ξεχωριστός. Πιστεύεται ότι προέρχεται από μειωμένη ανάπτυξη του παγκρέατος λόγω μακροχρόνιων ελλείψεων θρεπτικών συστατικών.
Παρόλο που ο διαβήτης τύπου 5 παρατηρείται εδώ και πάνω από 70 χρόνια, έχει σε μεγάλο βαθμό παραβλεφθεί στις παγκόσμιες συζητήσεις για την υγεία. Η πάθηση παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 20ού αιώνα και συχνά ταξινομούνταν λανθασμένα ως διαβήτης τύπου 1 ή 2. Προηγουμένως, οι επικρατούσες θεωρίες υποστήριζαν ότι η πάθηση αναπτύχθηκε λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη. Τα τελευταία χρόνια, ανανεωμένη έρευνα επιβεβαίωσε το ξεχωριστό μεταβολικό της προφίλ.
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 5 έχουν ανεπάρκεια ινσουλίνης, αλλά όχι αντίσταση στην ινσουλίνη. Πολλά μπορεί να είναι σε θέση να διαχειριστούν τον διαβήτη τους με χορήγηση από το στόμα φαρμακευτικής αγωγής αντί για ενέσεις ινσουλίνης. Δεδομένου ότι ο διαβήτης τύπου 5 εμφανίζεται κυρίως σε περιοχές με χαμηλούς πόρους, αυτή η οικονομικά αποδοτική προσέγγιση θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική σε περιοχές που ήδη αγωνίζονται να
αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που ζουν με την πάθηση.
Άλλοι τύποι διαβήτη
Η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA) αναγνωρίζει επί του παρόντος τον διαβήτη τύπου 1 και 2 και τον διαβήτη κύησης – μια μορφή διαβήτη που μπορεί να εμφανιστεί κατά την εγκυμοσύνη. Αναγνωρίζει επίσης άλλους τύπους διαβήτη που διαφοροποιούνται με βάση την αιτία τους, όπως η κυστική ίνωση, η παγκρεατική νόσος ή η παγκρεατεκτομή, η μεταμόσχευση, η θεραπεία με στεροειδή ή οι γενετικές παθήσεις.
Άλλες ιατρικές ομάδες αναγνωρίζουν αρκετούς άλλους τύπους.
Σύμφωνα με την Ένωση Έρευνας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης τύπου 3 αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και της νόσου Αλτσχάιμερ. Ο διαβήτης τύπου 4 είναι ένας διαβήτης που σχετίζεται με την ηλικία και μπορεί να εμφανιστεί σε αδύνατους, ηλικιωμένους ενήλικες.
photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Η περιοχή των ποδιών που είναι πιο ευάλωτη στη χαλάρωση
Τυρί με αιθέρια έλαια από αρωματικά φυτά, με σούπερ ιδιότητες