Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, που τιμάται σήμερα 12 Μαΐου, είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και στο πως η φροντίδα τους ενισχύει τις οικονομίες.
Κάθε χρόνο, πλημμυρίζουμε από δηλώσεις “αναγνώρισης της προσφοράς” μας από κυβερνήσεις και κόμματα, αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομέιου ”Θριάσιο” Μαζί και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΟΕΔΗΝ, της ΕΝΕ, της ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ και της ΠΑΣΟΝΟΠ, που κάθε φορά “δεσμεύονται” πως εργάζονται για τα δίκαια αιτήματά μας.
Η πραγματικότητα όμως που βιώνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, κάθε χρόνο είναι χειρότερη. Ο απολογισμός είναι αρνητικός. Για εμάς, η φράση “κάθε πέρυσι και καλύτερα” δεν είναι υπερβολή, αλλά διαπίστωση.
Εξαντλητικά ωράρια και τραγικές ελλείψεις προσωπικού
Εργαζόμαστε σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα), χωρίς να μπορούμε να πάρουμε τις μέρες ανάπαυσης και άδειας που δικαιούμαστε.
Στο Θριάσιο νοσοκομείο, 2 ή 3 νοσηλευτές έχουν ευθύνη για 30 ή και 45 ασθενείς ανά βάρδια. Στη Μαιευτική, οι μαίες δεν επαρκούν για την ασφαλή λειτουργία του τμήματος. Παρόμοιες ελλείψεις υπάρχουν σε ΤΕΠ, ΤΕΙ, ΜΕΘ, ΜΑΦ, χειρουργεία και αιμοδοσίες, με χιλιάδες ημέρες ανάπαυσης οφειλόμενες στους εργαζόμενους.
Ανθυγιεινές συνθήκες και άρνηση ένταξης στα ΒΑΕ
Παρότι εργαζόμαστε σε ανθυγιεινό περιβάλλον και συχνά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας, οι κυβερνήσεις αρνούνται την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Διαρκής υποστελέχωση και επισφαλής εργασία
Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην Υγεία μειώθηκαν από 93.580 το 2013 σε 71.787 το 2025. Οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών ξεπερνούν τις 20.000. Παρ’ όλα αυτά, οι κυβερνήσεις αρνούνται να μονιμοποιήσουν τους συμβασιούχους, που καλύπτουν ουσιαστικά πάγιες ανάγκες.
Στο Θριάσιο, παραμένουν κενές 114 θέσεις νοσηλευτών και 76 θέσεις τραυματιοφορέων.
Μισθοί πείνας και καθυστερήσεις πληρωμών
Μετά τις συνεχείς περικοπές από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), οι μισθοί μας δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές ανάγκες. Ταυτόχρονα, οι πληρωμές υπερωριών και νυχτερινών καθυστερούν ή δίνονται με το σταγονόμετρο.
Πολυδιάσπαση και υποβάθμιση του κλάδου
Ο νοσηλευτικός και μαιευτικός κλάδος συνεχίζει να είναι διασπασμένος. Οι κυβερνήσεις προωθούν τη δημιουργία νέων “υποβαθμισμένων” κατηγοριών εργαζομένων (όπως ο “φροντιστής ασθενών”) χωρίς ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα, υπονομεύοντας την ενότητα και την αξιοπρέπεια του επαγγέλματος.
Με τα πρόσφατα καθηκοντολόγια, διατηρείται η άνιση μεταχείριση των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και επιρρίπτεται στον υπεύθυνο νοσηλευτή η “αποκλειστική ευθύνη” για πράξεις που εκτελούνται από βοηθούς.
Ορατός ο κίνδυνος εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ
Πίσω από τις πολιτικές όλων των τελευταίων κυβερνήσεων διαφαίνεται ξεκάθαρα η στρατηγική της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η λειτουργία των νοσοκομείων ως “αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες” και η εφαρμογή του συστήματος DRGs (που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ) δείχνουν πως στόχος είναι η μείωση του “κόστους” — άρα και του προσωπικού.
Υποκριτική στάση συνδικαλιστικών οργάνων
Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και οι διοικήσεις ΕΝΕ και ΠΑΣΥΝΟ.ΕΣΥ στηρίζουν, με τη σιωπή ή τις πράξεις τους, την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
Ενώ δηλώνουν “ικανοποίηση για τον διάλογο με το Υπουργείο Υγείας”, την ίδια ώρα:
- Οι άδειες παραμένουν χρωστούμενες,
- Οι προκηρύξεις δεν καλύπτουν τις ανάγκες,
- Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι.
- Παράλληλα, πιέζουν για «νομιμοποίηση ιδιωτικού έργου» από νοσηλευτές, ανοίγοντας τον δρόμο για εταιρείες-εργοδότες που θα προσλαμβάνουν “συνεργάτες” με μπλοκάκι, χωρίς δικαιώματα.
Η απόσταση ανάμεσα στις κυβερνητικές διακηρύξεις και την πραγματικότητα των νοσηλευτών και μαιών μεγαλώνει. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία δεν χρειάζονται “ευχαριστώ” μία φορά τον χρόνο. Χρειάζονται προσλήψεις, αξιοπρεπείς μισθούς, ενίσχυση του ΕΣΥ και ένταξη στα ΒΑΕ. Η φροντίδα υγείας δεν είναι εμπόρευμα — είναι δικαίωμα. Και όσοι την παρέχουν αξίζουν στήριξη με πράξεις, όχι με υποσχέσεις, καταλήγει η ανακοίνωσή του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ε. Αγαπηδάκη για δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για την παχυσαρκία – Ο ειδικός με τον ρόλο – «κλειδί»