Το Πάσχα θεωρείται περίοδος χαράς, αγάπης και οικογενειακής θαλπωρής. Όμως, για πολλούς ανθρώπους, οι γιορτές συνοδεύονται από αυξημένο άγχος, ψυχολογική πίεση και συναισθηματική κόπωση. Είτε λόγω μοναξιάς, είτε λόγω αυξημένων προσδοκιών και οικογενειακών εντάσεων, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτά τα συναισθήματα και να τα αντιμετωπίζουμε εγκαίρως.
Οικογενειακές υποχρεώσεις και προσδοκίες
Κατά τη διάρκεια των γιορτών, πολλοί νιώθουν την ανάγκη να ανταποκριθούν σε κοινωνικές υποχρεώσεις, να μαγειρέψουν, να φιλοξενήσουν, να οργανώσουν, να διατηρήσουν την “παράδοση”. Αυτές οι ευθύνες μπορεί να μετατραπούν σε πηγή στρες, ιδίως όταν υπάρχουν ήδη συνθήκες κούρασης ή ψυχολογικής ευαλωτότητας. Θυμηθείτε: δεν είναι ανάγκη όλα να είναι τέλεια. Προσπαθήστε να μοιράσετε τα βάρη και να μην πιέζετε τον εαυτό σας υπερβολικά.
Η μοναξιά και η απομόνωση
Για άτομα που ζουν μόνα ή έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα, οι γιορτές μπορεί να εντείνουν τη μοναξιά. Αν νιώθετε έτσι, αναζητήστε έστω μια μικρή επαφή: ένα τηλεφώνημα, μια βόλτα με κάποιον γνωστό, ή ακόμη και η συμμετοχή σε μια τοπική εκδήλωση μπορεί να βοηθήσει. Η κοινωνική σύνδεση είναι σημαντική για τη συναισθηματική ισορροπία.
Ψυχική φροντίδα και αυτοφροντίδα
Το Πάσχα μπορεί να είναι μια ευκαιρία να επιστρέψουμε σε βασικές αξίες: φροντίδα του εαυτού, εσωτερική γαλήνη, επαφή με τη φύση και απλές στιγμές. Μικρές καθημερινές συνήθειες – όπως ένας περίπατος, λίγος ποιοτικός ύπνος, υγιεινή διατροφή και αποφυγή υπερβολών – μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση. Ακόμη και ο περιορισμός της έκθεσης στα social media μπορεί να μειώσει το αίσθημα σύγκρισης και πίεσης.
Ευάλωτες ομάδες και ψυχική υποστήριξη
Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ιστορικό ψυχικών δυσκολιών είναι πιο ευάλωτα σε τέτοιες περιόδους. Είναι σημαντικό να τους προσεγγίσουμε, να ακούσουμε με ενσυναίσθηση και να ενισχύσουμε την παρουσία μας, έστω και με μικρές κινήσεις. Εάν κάποιο κοντινό σας πρόσωπο δείχνει απομονωμένο ή καταβεβλημένο, προσπαθήστε να του δώσετε χώρο και στήριξη.
Πότε να αναζητήσετε βοήθεια
Αν το άγχος ή η θλίψη επιμένουν, αν παρατηρείτε αϋπνία, ευερεθιστότητα, σωματικά συμπτώματα άγχους ή έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, είναι σημάδια που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ είναι διαθέσιμοι για κατ’ οίκον επισκέψεις ακόμα και τις γιορτινές μέρες. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια – η υγεία, σωματική και ψυχική, είναι πάνω απ’ όλα.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Το Πάσχα στη Νάξο, «πρωταγωνιστεί» στη γερμανική τηλεόραση
Πασχαλινό τραπέζι: Τι μπορεί να πυροδοτήσει έκζεμα – Τα φιλικά για το ατοπικό δέρμα εδέσματα