Έλενα Χουλιάρα: Η πρόληψη βασικός πυλώνας της βιωσιμότητας των συστημάτων Υγείας

Η υποχρεωτική εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε όλες τις παθήσεις, σε συνδυασμό με τα μητρώα ασθενών και όσα προβλέπονται στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης της Υγείας, είναι βέβαιο πως θα έχουν σημαντικότατο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας.

Αυτό τόνισε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου κα. Έλενα Χουλιάρα, στο panel του Delphi Economic Forum Χ το οποίο εστίασε στην ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων Υγείας.

Η κα. Χουλιάρα τόνισε μεταξύ άλλων ότι “οφείλουμε να επιμείνουμε στα προγράμματα πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης, στα οποία έχει συντελεστεί, τα τελευταία χρόνια, σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια εμπροσθοβαρή επένδυση, με τη δυναμική όμως να αποδώσει σημαντική εξοικονόμηση πόρων στο μέλλον — τόσο άμεσα όσο και έμμεσα”.

“Τα οφέλη – συνέχισε – από την καλύτερη υγεία ενός ασθενή αλλά και η μακροχρόνια εξοικονόμηση που μπορεί να προσφέρει μία νέα θεραπεία από την πιθανή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και την αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας οφείλουν να λαμβάνονται υπ’ όψη στην πράξη, σε όλη τη διαδικασία αξιολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων.

Σε αυτό το πλαίσιο στην AstraZeneca υποστηρίζουμε τη διεξαγωγή της δεύτερης μελέτης του PHSSR (Partnership for Health System Sustainability and Resilience) που εστιάζει στα χρόνια νοσήματα. Η Ελλάδα είναι και πάλι ανάμεσα στις πρώτες χώρες στην οποία προχωρά η δεύτερη μελέτη του PHSSR μαζί με τις Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Πολωνία και Καναδά».

Στο πλαίσιο της έμφασης που δίνει η AstraZeneca στην ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης, η κα. Χουλιάρα χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική τη δήλωση του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη — ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση — ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξης της εξέτασης κρεατινίνης, για την έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής νόσου, στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικών καρδιολογικών εξετάσεων. Υπολογίζεται πως 1 εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο, με το 80% να είναι αδιάγνωστοι. Με την ένταξη μίας απλής εξέτασης μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

Σε αυτές τις χώρες, οι γυναίκες δεν θα κινδυνεύουν από αυτή τη μορφή καρκίνου

Πάρκινσον: Η σιωπηλή νόσος που απειλεί το μέλλον

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.