6 θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σύστημα για να μπορεί να καταπολεμά τους ξένους εισβολείς χρειάζεται θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν ως καύσιμο και δομικά στοιχεία για το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να είμαστε δυνατοί και “ετοιμοπόλεμοι” απέναντι σε ιούς, μικρόβια και βακτήρια.

Τι είναι τα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό;

Τα θρεπτικά συστατικά ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού με διάφορους τρόπους, όπως υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, ενισχύουν τους ανοσοποιητικούς φραγμούς, ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις και παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία. Η διασφάλιση της επαρκής πρόσληψης αυτών των ζωτικών θρεπτικών συστατικών βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα να λειτουργεί βέλτιστα, μειώνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων και προάγοντας τη συνολική υγεία και ευεξία.

Τα 6 καλύτερα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό

1. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Αυτή η ζωτικής σημασίας βιταμίνη προάγει την παραγωγή και τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι ο κύριος φραγμός του οργανισμού έναντι των εισβολών, όπως διαπιστώθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Αυτά τα λευκά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση και την εξάλειψη επικίνδυνων βακτηρίων, ιών και άλλων ξένων ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C , που περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ), μούρα (φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα) και λαχανικά όπως πιπεριές, μπορεί να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας έχει επαρκή αριθμό από αυτά τα κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

2. Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου», παίζει ουσιαστικό ρόλο στην καθορισμένη ρύθμιση των αποκρίσεων του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως διαπιστώθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigated Medicine. Αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό δρα στην εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντάς του να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις απειλές χωρίς υπερβολική αντίδραση και επίσης βοηθά στη μείωση της φλεγμονής .

Ενώ η ηλιοφάνεια είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D, μπορεί επίσης να ληφθεί μέσω της διατροφής. Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί είναι καλές πηγές, όπως και τα αυγά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως το γάλα και τα δημητριακά.

3. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα βασικό στοιχείο μεταξύ άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό, με πολλαπλούς ρόλους στην υποστήριξη ενός υγιούς και ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι ιδιαίτερα απαραίτητος για την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία πολλών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμπλέκονται στην καταπολέμηση λοιμώξεων, όπως διαπιστώθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού απαιτούν αρκετά επίπεδα ψευδαργύρου για να αναγνωρίσουν και να εξαλείψουν τις λοιμώξεις. Ευτυχώς, ο ψευδάργυρος είναι ευρέως διαθέσιμος σε μια ποικιλία τροφίμων. Το κόκκινο κρέας , όπως το βόειο κρέας, είναι μια καλή πηγή, όπως και διάφορα είδη θαλασσινών, όπως τα στρείδια, τα καβούρια και οι γαρίδες. Για όσους αναζητούν φυτικές επιλογές, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι συμβάλλουν επίσης στην πρόσληψη ψευδαργύρου.

4. Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό και βοηθά στη διατήρηση της ποιότητας και της δύναμης της άμυνας του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine. Αυτή η βιταμίνη είναι χρήσιμη για την υγιή λειτουργία του δέρματος και των βλεννογόνων, που χρησιμεύουν ως φραγμοί κατά των λοιμώξεων που εισέρχονται στο σώμα.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να μειώσει αυτούς τους σημαντικούς φραγμούς, καθιστώντας το σώμα πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις. Η βιταμίνη Α υπάρχει σε λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως τα καρότα και οι γλυκοπατάτες. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι επίσης πλούσια σε αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό.

5. Σελήνιο

Το σελήνιο, όπως αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Antioxidants and Redox Signaling είναι ο προστάτης των κυττάρων του ανοσοποιητικού από βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες και ασταθή μόρια που μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή και να αποδυναμώσουν την ανοσολογική απόκριση. Εξουδετερώνοντας αυτές τις ελεύθερες ρίζες, το σελήνιο βοηθά στη διατήρηση της ακεραιότητας και της λειτουργικότητας των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Οι ξηροί καρποί Βραζιλίας και οι ηλιόσποροι είναι μια εξαιρετικά πλούσια πηγή σεληνίου, ενώ ο τόνος και άλλα είδη θαλασσινών προσφέρουν επίσης καλές ποσότητες σεληνίου.

6. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά, που συχνά αναγνωρίζονται ως «φιλικά βακτήρια», αποτελούν ζωτικό μέρος της ομάδας των θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό. Αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς και ισορροπημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτοί οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί κατοικούν κυρίως στο έντερο, όπου συμβάλλουν σε ένα περίπλοκο οικοσύστημα γνωστό ως μικροβίωμα του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς ένα σημαντικό τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο.

Τα προβιοτικά υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού βοηθώντας στη ρύθμιση των ανοσολογικών αποκρίσεων, ενισχύουν τον φραγμό του εντέρου (αποτρέποντας την είσοδο επιβλαβών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος) ενώ ανταγωνίζονται με τα επιβλαβή βακτήρια. Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου και, με τη σειρά του, να ενισχύσει την άμυνα του ανοσοποιητικού σας. Το κεφίρ, ένα ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση, παρέχει επίσης μια καλή δόση από αυτά τα ευεργετικά βακτήρια. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το kimchi, το ξινολάχανο και άλλα λαχανικά τουρσί προσφέρουν επίσης προβιοτικά.

 

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Οι άνω των 65 ετών εμπλέκονται σε τροχαία κατά 16,6% – Τι λένε οι εκπαιδευτές οδήγησης

Το άγχος προκαλεί φαγούρα; Τι δείχνει νέα μελέτη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.