Athens Digital Health Week: Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε για δεύτερη χρονιά η Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας,  Athens Digital Health Week 2025, (ADHW2025), που διήρκεσε από τη Δευτέρα 27 έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Η Εβδομάδα διοργανώθηκε από την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου και από την Η.ΔΙ.Κ.Α. A.E. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) της Ελλάδας και τελούσε υπό την αιγίδα των Υπουργών Υγείας της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας DG-SANTE και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) από τον επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του Οργανισμού στην Αθήνα, Joao Breda, ενώ τίμησαν την εκδήλωση με τη συμμετοχή τους, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Οι Πρόεδροι της Οργανωτικής Επιτροπής, Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Η.ΔΙ.Κ.Α. A.E., Παναγιώτης Μπαμίδης, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση, Διευθυντής Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του HL7 Hellas, και Χρίστος Ν. Σχίζας, Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης, πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου, άνοιξαν τις εργασίες του συνεδρίου.

Την εναρκτήρια διάλεξη της εκδήλωσης έδωσε στη συνέχεια ο Καθ. Σχίζας με θέμα «Κανονισμός Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας και Πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας», κατά την οποία αναφέρθηκε στην πρόσφατη ψήφιση του Κανονισμού από το Συμβούλιο της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο, με τα κράτη μέλη να καλούνται να τον ενσωματώσουν στην εθνική νομοθεσία τους μέχρι το 2027.

Athens Digital Health Week:  Καινοτομία στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας

Η κορυφαία εκδήλωση δικτύωσης της Athens Digital Health Week, που προσέλκυσε εμπειρογνώμονες για την καινοτομία στις ψηφιακές υπηρεσίες υγείας από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, είχε σημαντική συμβολή στη συζήτηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας και τις προκλήσεις του, με εστίαση στην εφαρμογή του νέου κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας, και επανέλαβε την υπόσχεση για αποτελεσματικότερα συστήματα υγείας προς όφελος της υγείας της κοινωνίας και της οικονομίας. Η γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ των εμβληματικών πρωτοβουλιών και έργων σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή καινοτομία είναι αυτό που ξεχωρίζει την Εβδομάδα Ψηφιακής Υγείας της Αθήνας. Συναντήθηκαν πολλά ευρωπαϊκά έργα, παρουσιάστηκαν εμπειρίες και δημιουργήθηκαν ευκαιρίες για νέες συνεργασίες.

Ευρωπαϊκά έργα

Κατά τη διάρκεια της Athens Digital Health Week, συνεδρίες αφιερώθηκαν σε σημαντικά ευρωπαϊκά έργα, όπως το Xt-EHR (Extended EHR@EU Data Space for Primary Use) που συντονίζει η Κύπρος μέσω της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας και ο Καθηγητής Χρίστος Ν. Σχίζας. Συμμετείχαν προσκεκλημένοι ομιλητές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και συζήτησαν τη σημασία και τις ευκαιρίες που προσφέρει ο νέος Κανονισμός για τα Κράτη Μέλη και τους πολίτες της Ε.Ε., αλλά και τις προκλήσεις που θέτει. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και στη δημιουργία εμπιστοσύνης για την ασφάλεια των δεδομένων τους για την επιτυχία στην πράξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας.

Εξάλλου, στον χαιρετισμό του στην Athens Digital Health Week, ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Δαμιανός, τόνισε ότι σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026, έχουν τεθεί συγκεκριμένες προτεραιότητες στον τομέα της Ψηφιακής Υγείας για προώθηση επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, εστιάζοντας στην ενίσχυση και τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων Υγείας της Ε.Ε. Επιπλέον, όπως τόνισε, η ολοκλήρωση του έργου Κοινής Δράσης Xt-EHR τον Απρίλιο του 2026, υπό τον συντονισμό της Κύπρου, θα αποτελέσει ένα βασικό ορόσημο για την Ευρώπη.

«Η χώρα μας, μέσω του έργου αυτού, θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του προτύπου του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη σε όλα τα Κράτη Μέλη και την πρακτική υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (EHDS), που θα οδηγήσει στην σταδιακή υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας». Τα θέματα του Κανονισμού EHDS παρουσίασαν με ομιλίες και παρεμβάσεις τους η επικεφαλής του DG-SANTE-C1 κ. Fulvia Rafaelli και η εκπρόσωπος της διεύθυνσης HaDEA κ. Χρυσούλα Λέντζου.

Σε μια σειρά διαδραστικών συνεδριών με τίτλο «EHDS Experimentation Lab» σύνεδροι με τεχνικό υπόβαθρο (προγραμματιστές, ειδικοί αρχιτεκτονικής συστημάτων) είχαν την ευκαιρία να «πειραματιστούν» με τα προϊόντα ευρωπαϊκών έργων σε εξέλιξη, όπως τα Gravitate-Health και xShare.

Το πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού μορφότυπου EEHRxF (European Electronic Health Record Exchange Format) θα καθοριστεί και θα προταθεί από την Κοινή Δράση Xt-EHR κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Το EEHRxF είναι το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Ανταλλαγής Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Πρόκειται για ένα σύνολο προδιαγραφών -σήμερα υπό διαμόρφωση- που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας μπορούν να ανταλλάσσονται με ασφάλεια και διαλειτουργικότητα μεταξύ των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας

Παρουσιάστηκε επίσης στην Athens Digital Health Week, από τον Καθηγητή Θεόδωρο Κυπριανού, η πρόταση της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας για τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο υγείας της Κύπρου που διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες του ΠΙΣ, και με τη συμμετοχή της ΟΣΑΚ και όλους του παρόχους υπηρεσιών υγείας. Πρόθεση της ΕΑΗΥ είναι να διαθέσει τον ολοκληρωμένο ιατρικό φάκελο για υιοθέτηση του από το Ευρωπαϊκό έργο Xt-EHR ως βέλτιστη πρακτική.

Εστιάζοντας στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού για τις ανάγκες του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, παρουσιάστηκε το έργο ManagiDiTH, που έχει για τον σκοπό αυτό οργανώσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη διαχείριση του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας.

Υπό τον συντονισμό της ερευνήτριας κ. Μαρίας Νικολαΐδου, έγινε η παρουσίαση του συνολικού προγράμματος σπουδών από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος, Καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπαμίδη, συζητήθηκαν οι ανάγκες που οδήγησαν στη δημιουργία του, αλλά και οι απόψεις των φοιτητών που ήδη το παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Τέλος, σηματοδοτήθηκε και η έναρξη της νέας σειράς των αιτήσεων των υποψήφιων φοιτητών για το μεταπτυχιακό, ενώ το έργο πλαισιώθηκε με την ευρύτερη παρουσίαση από ειδικούς ακαδημαϊκούς και επιστήμονες των τάσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, τις ηθικές και κανονιστικές πτυχές της, όπως και φλέγοντα θέματα διαλειτουργικότητας στο χώρο της ψηφιακής υγείας.

Δικαιώματα ασθενών

Στην Athens Digital Health Week, ήταν έντονη η παρουσία και θεματολογία που αφορά τους Πολίτες/Ασθενείς και τα δικαιώματά τους που απορρέουν μέσα από τον νέο Κανονισμό. Στη συνεδρία στρογγυλής τραπέζης που οργάνωσε το έργο Xt-EHR, την Κύπρο εκπροσώπησε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου με ομιλίες και συζητήσεις, με συμμετοχή του Προέδρου, Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, του επίτιμου Προέδρου, Μάριου Κουλούμα, και του μέλους, Ανδρέα Χριστοδούλου, Αντιπροέδρου της ΕΑΗΥ. Από την Ελλάδα συμμετείχαν οι σύνδεσμοι οργανωμένων ασθενών με παρεμβάσεις από τους κ.κ. Δημήτρη Κοντοπίδη, Γιώργο Καπετανάκη και Δημήτρη Αθανασίου. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο πρώην ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος

Διαβάστε επίσης 

Υγρή βιοψία: Η σημασία της  και το όφελος στον μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου

Οστεοαρθρίτιδα ώμου: Σύγχρονες θεραπείες πριν την αρθροπλαστική

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.