Φάρμακα: Τι αλλάζει στον τρόπο εκτέλεσης των συνταγών από τα φαρμακεία

Αλλαγές στον τρόπο εκτέλεσης των συνταγών από τα φαρμακεία, φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ. Όπως προβλέπεται σε διάταξη, δίνεται πλέον η δυνατότητα  εκτέλεσης συνταγής φαρμάκου εντός τριάντα ημερών από την έκδοσή της, αντί της μέχρι σήμερα ισχύουσας προθεσμίας των πέντε ημερών. Δίνεται επίσης η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας μερικής εκτέλεσης της συνταγής κατά δέκα ημέρες, ρύθμιση που «θα διευκολύνει τους ασφαλισμένους και θα διασφαλίσει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή τους», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, από το νέο έτος, θα κυκλοφορήσουν στη χώρα μας τα πρώτα φάρμακα χωρίς ταινία γνησιότητας.  Για την αλλαγή ενημέρωσε τα μέλη του το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) επισημαίνοντας πως οι συσκευασίες φαρμάκων δεν θα φέρουν στο εξής το γνωστό κουπόνι (“ΕΟΦόσημο”).

Ειδικότερα, θα έχουν ένα μοναδικό δυσδιάστατο κωδικό QR τυπωμένο επί της συσκευασίας. Για να αναγνωστεί και στη συνέχεια να ακυρωθεί, θα απαιτηθούν νέα σκάνερ στα φαρμακεία, ώστε να “διαβάζουν” όλα τα πιθανά είδη με τα οποία θα έχουν επισημανθεί τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γυαλιά οράσεως

Σημειώνεται πως, στο ίδιο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί και ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται η διάθεση τυποποιημένων ομματοϋαλλίων (πρεσβυωπίας) και υγρών φακών από τα φαρμακεία, χωρίς υποχρέωση ορισμού οπτικού ως επιστημονικά υπευθύνου, «με σκοπό να εξυπηρετούνται οι πολίτες ανεμπόδιστα όλες τις ημέρες και ώρες και από τα εφημερεύοντα φαρμακεία».

«Τα έτοιμα πρεσβυωπικά γυαλιά, έχουν φακούς που φέρνουν την ίδια διόρθωση ταυτόχρονα και στα δύο μάτια. Δυστυχώς, οι περισσότεροι προμηθεύονται τα γυαλιά τους,  από ανεξέλεγκτες πηγές, από οποιοδήποτε σημείο τα βρίσκουν, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν να συμβουλευτούν έναν ιατρό, βήμα που θα τους αποτρέψει από κάποια μελλοντικά τους προβλήματα κεφαλαλγιών, κοπιωπίας και μειωμένης αποδοτικότητας στην εργασία, όπως αυτά παρουσιάζονται σε επιστημονικές έρευνες και μελέτες», είπε ο Ηλίας Σαπουνάκης, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών και πρόσθεσε: «Πρέπει η διάθεση και αυτών των γυαλιών να γίνεται αποκλειστικά από τα οπτικά καταστήματα, που οι περισσότεροι είμαστε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες».

Ο κ. Σαπουνάκης υπογράμμισε την ανάγκη να προβλεφθεί η παρουσία του επιστήμονα οπτικού-οπτομέτρη σε οποιοδήποτε σημείο γίνεται η πώληση τέτοιων προϊόντων, «τόσο τη φυσική του, όσο και την ουσιαστική του παρουσία, με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας».

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Άδωνις: Μπορούμε να εγκαταστήσουμε μηχανήματα τηλεϊατρικής σε φαρμακεία

Ξεκινά ο δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος σε άτομα ηλικίας 30-70 ετών – Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.