Γιατί οι άνθρωποι άρχισαν να φιλιούνται – O αηδιαστικός λόγος

Επιστήμονες αναρωτήθηκαν πότε και γιατί οι άνθρωποι άρχισαν να φιλιούνται μεταξύ τους. Η έρευνά τους, οδηγήθηκε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα αλλά η αρχή έγινε για έναν λόγο που δεν φανταζόμαστε.

Η έρευνα https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/evan.22050 διεξήχθη από τον Adriano R. Lameira, αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Warwick της Αγγλίας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το φιλί ήταν κάποτε ένα εξελικτικό ένστικτο.

Η πιο πιθανή και απλή εξήγηση είναι ότι το φιλί ξεκίνησε από τους πιθήκους ως μέσο περιποίησης και φροντίδας για να διώξουν παράσιτα ή υπολείμματα διάφορων στοιχείων από το τρίχωμα και το δέρμα.

«Τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι το φιλί δεν είναι ένα σήμα αγάπης στους ανθρώπους», δήλωσε στη Daily Mail ο Lameira, ο οποίος πιστεύει ότι το φιλί ήταν κάποτε μέρος μιας μεθόδου αφαίρεσης ψειρών. «Αντιθέτως, αντιπροσωπεύει μια υποτυπώδη μορφή περιποίησης πρωτευόντων που διατήρησε την προγονική της μορφή, το πλαίσιο και τη λειτουργία της».

Σύμφωνα με τη μελέτη της συμπεριφοράς των πιθήκων, «το φιλί είναι πιθανότατα το διατηρημένο τελικό στάδιο επαφής με το στόμα κατά τη διαδικασία της περιποίησης, όταν ο καλλωπιστής ρουφά με προεξέχοντα χείλη το τρίχωμα ή το δέρμα του καλλωπιζόμενου για να αποκολλήσει υπολείμματα ή κάποιο παράσιτο», γράφουν οι ερευνητές.

Αλλά καθώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν με λιγότερες τρίχες στο σώμα, η περιποίηση έγινε λιγότερο απαραίτητη και, τελικά, παρέμεινε μόνο αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως φιλί, σημειώνει η New York Post.

Η πρώτη καταγραφή ανθρώπων που φιλιούνται, εμφανίζεται σε κείμενα της Μεσοποταμίας γύρω στο 2500 π.Χ.

Το πώς έγινε πράξη σεξουαλικού χαρακτήρα, ωστόσο, «παραμένει πιο υποθετικό», σημείωσε ο ερευνητής, προσθέτοντας ότι το φιλί με «σεξουαλική πρόθεση» είναι «ειδική περίπτωση» τέτοιας συμπεριφοράς και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πώς το φιλί και το σεξ συνδέθηκαν τόσο πολύ.

Διαβάστε επίσης

ΦΣΑ: Απλήρωτοι 130 φαρμακοποιοί για εμβόλια που χορήγησαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια – «Για να δούμε τι ξέρεις για τους πνεύμονες σου»

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.