Από την αρχή του νέου χρόνου η ιλαρά αποτελεί μια υπαρκτή απειλή. Παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επτά ασθενείς έχασαν τη ζωή τους και οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα αναφέρουν ότι η εικόνα όχι μόνο δεν θα μεταβληθεί, αλλά, τουναντίον, θα χειροτερέψει.
Η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί, καθώς ο ΕΟΔΥ κατήρτισε ένα σχέδιο δράσης με έμφαση στον εμβολιασμό, συμβαδίζοντας με τις ευρωπαϊκές συστάσεις.
Η πιο πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για την αξιολόγηση των απειλών, που σχετίζονται με την ιλαρά, αναφέρει ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο εισαγωγής κρουσμάτων από χώρες με υψηλή διασπορά του ιού, ενώ τους επόμενους μήνες εκτιμάται ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί. Κι όλα αυτά εξαιτίας της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.
Κανείς να μην πεθαίνει από ιλαρά
Όπως επεσήμανε η διευθύντρια του ECDC Andrea Ammon, στις μέρες μας κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει από ιλαρά.
«Η αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, μιας άκρως μεταδοτικής, αλλά με διαθέσιμο εμβόλιο ασθένειας, υπενθυμίζει ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειες, για την επίτευξη και για τη διατήρηση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης για όλες τις ασθένειες, που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό.
Τα εμβόλια είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της επιβάρυνσης της υγείας από μολυσματικές ασθένειες και για την αποφυγή άσκοπων απωλειών ζωής».
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά:
«Η αυξητική τάση των κρουσμάτων ιλαράς σε όλη την Ευρώπη είναι ανησυχητική. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδίως στα παιδιά και στα ευάλωτα άτομα. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για μια ασθένεια, που μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό και ότι υπάρχουν πολλά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια διαθέσιμα στην ΕΕ.
Όταν βλέπουμε κρούσματα ιλαράς, γνωρίζουμε ότι υπάρχει κενό στον εμβολιασμό. Προτρέπω όλους να ελέγξουν αν έχουν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο και τους γονείς να βεβαιωθούν ότι το έχουν κάνει τα παιδιά τους. Ο εμβολιασμός προστατεύει και σώζει ζωές, είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία μας κατά της ιλαράς και πολλών άλλων μολυσματικών ασθενειών».
Ιλαρά: Τι ζητά η Κομισιόν
Από τις σοβαρές επιπλοκές της ασθένειας κινδυνεύουν περισσότερο τα βρέφη, τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, που δεν έχουν κάνει το MMR (εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας) και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.
Μαζί με εκείνους, που δεν έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν και όσοι έχουν κάνει τη μία από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απαραίτητο η εμβολιαστική κάλυψη να αγγίζει τουλάχιστον το 95%, ώστε οι πολίτες να είναι οχυρωμένοι ενάντια στη μολυσματική νόσο.
Αυτό, άλλωστε, ζητά και η Κομισιόν, να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, ώστε να σταματήσει η μετάδοση της εξαιρετικά μεταδοτικής ασθένειας, που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά αλλά σε πολλές περιπτώσεις και τους ενήλικες.
Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται σημαντικό να εντατικοποιηθεί η επιτήρηση στα κράτη-μέλη, να περάσει το μήνυμα για τον εμβολιασμό ακόμη και στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και να ευαισθητοποιηθούν οι επαγγελματίες υγείας.
Διαβάστε επίσης
ΙΣΑ για στρεπτόκοκκο: Μην κάνετε τεστ στο σπίτι – Η διάγνωση γίνεται μόνο από παιδίατρο
Πλαφόν με Υπουργική Απόφαση στα γενόσημα: Έως 3 ευρώ η συμμετοχή