Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα και έμφαση δίνεται στην υγεία μητέρων και βρεφών. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Ένας θάνατος μητέρας ή βρέφους θα μπορούσε να αποφευχθεί κάθε 7 δευτερόλεπτα.
Το θέμα της ημέρας είναι «Υγιείς αφετηρίες, ελπιδοφόρο μέλλον» και δίνει έμφαση στην υγεία και στην ευημερία μητέρων και βρεφών. Όμως φαίνεται πως 4 στις 5 χώρες δεν θα καταφέρουν να «πιάσουν» τον στόχο για καλύτερες παροχές υγείας στις μητέρες και στα βρέφη μέχρι το 2030, καθώς μία στις τρεις δεν θα μπορέσει να μειώσει τους θανάτους.
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για την υγεία μητέρων και βρεφών
Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, σχεδόν 300.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους την περίοδο της κύησης ή κατά τη διάρκεια του τοκετού κάθε χρόνο. Πάνω από 2 εκατομμύρια μωρά πεθαίνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους και περίπου άλλα 2 εκατομμύρια γεννιούνται νεκρά.
Οι γυναίκες και οι οικογένειες χρειάζονται υψηλής ποιότητας φροντίδα και σωματικά και συναισθηματικά, πριν από τον τοκετό, κατά τη διάρκειά του και μετά.
Τα προβλήματα υγείας δεν αφορούν μόνο σε άμεσες επιπλοκές, που προκύπτουν στη γέννα, αλλά και σε θέματα ψυχικής υγείας, σε μη μεταδοτικές ασθένειες και στον οικογενειακό προγραμματισμό. Επιπλέον οι γυναίκες και οι οικογένειες πρέπει να υποστηρίζονται από νόμους και πολιτικές, που διασφαλίζουν την υγεία και τα δικαιώματά τους.
Ο ρόλος των συστημάτων υγείας
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα συστήματα υγείας πρέπει να μπορούν να διαχειρίζονται όλα αυτά τα ζητήματα, που σχετίζονται άμεσα με την υγεία και με την ευημερία των μητέρων και των βρεφών.
Η ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» για πολλές χώρες.
Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς για την υγεία υπονομεύουν την πολυετή προσπάθεια για την διαφύλαξη της υγείας των μητέρων και των βρεφών και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπήρξε μείωση κατά 40% αυτών των θανάτων μεταξύ του 2000 και του 2023, όπως φάνηκε από νέα έκθεση διεθνών Οργανισμών – μείωση, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας.
Όμως το 2023, παρά την πρόσφατη πρόοδο, μια γυναίκα πέθαινε περίπου κάθε δύο λεπτά, από επιπλοκές που μπορούσαν και να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν.
«Φρένο» στις περικοπές
Οι περικοπές έχουν «επιπτώσεις που μοιάζουν με πανδημία» στα συστήματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο και θα μπορούσαν να έχουν «πιο διαρθρωτικές, βαθιά ριζωμένες επιπτώσεις», αναφέρουν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.
Μειώσεις προσωπικού, λουκέτο σε εγκαταστάσεις και διακοπή στις αλυσίδες εφοδιασμού για προμήθειες και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών για την αιμορραγία και την προεκλαμψία, είναι κάποιες από αυτές.
Επιπλέον οι περικοπές σε άλλους τομείς, όπως η θεραπεία της ελονοσίας και του HIV, θα επηρεάσουν κι αυτές με τη σειρά τους την επιβίωση μητέρων και βρεφών, επισημαίνει ο ΟΗΕ.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ακόμη και πριν από τις περικοπές βοήθειας από την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, τα πράγματα δυσκόλευαν σε ορισμένες χώρες και η πρόοδος είχε επιβραδυνθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2016.