Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Η απασχόληση των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα και τι προσφέρει ο “ΚοιΣΠΕ Διαδρομές”

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή και πλήρη ένταξη των ατόμων με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) στην κοινωνία.

Αν και οι προκλήσεις παραμένουν, μια φωτεινή «διαδρομή» έχει ήδη χαραχτεί για την εργασιακή συμπερίληψη των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.

Πάνω από 25 άτομα εργάζονται αυτή τη στιγμή στην ανοιχτή αγορά εργασίας χάρη στη στήριξη που παρέχει το Εξειδικευμένο Γραφείο Υποστηριζόμενης Απασχόλησης (ΕΓΥΑ) για άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) του ΚοιΣΠΕ Διαδρομές. Πάνω από 25 άτομα δηλώνουν, με περηφάνεια ότι είναι αυτιστικοί εργαζόμενοι, ότι νιώθουν πως ανήκουν κάπου. Και για τους 25 αυτούς εργαζόμενους, η ένταξη στην αγορά εργασίας πριν μερικούς μήνες φάνταζε κάτι άπιαστο, ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Ο. που εδώ και τρεις μήνες, εργάζεται ως υπάλληλος σε κατάστημα ενός μεγάλου ομίλου λιανικού εμπορίου. Η οργάνωση, η μεθοδικότητα και η ευγένειά του τον έχουν ήδη κάνει να ξεχωρίσει μεταξύ των συναδέλφων του, ενώ η εταιρεία αναγνωρίζει τη συμβολή του στην ομάδα. Η αυτοπεποίθηση, η ανεξαρτησία, η βελτιωμένη αυτοεικόνα, η χαρά, είναι έννοιες που αναφέρει συχνότερα πλέον ο Ο. όταν μιλάει για τον εαυτό του.

Η διαδικασία ένταξής του ξεκίνησε όταν απευθύνθηκε στο ΕΓΥΑ, αναζητώντας στήριξη στην επαγγελματική του πορεία. Το εξειδικευμένο προσωπικό πραγματοποίησε ατομικές συναντήσεις για την καταγραφή των δεξιοτήτων και την διερεύνηση των ενδιαφερόντων του. Μέσω της job coach (υποστηρικτής εργασίας) που τον ανέλαβε, προετοιμάστηκε κατάλληλα για τη διαδικασία της συνέντευξης, ενώ λάμβανε συνεχή καθοδήγηση και ενθάρρυνση. Μετά την πρόσληψή του, η job coach συνέχισε να είναι δίπλα του, διασφαλίζοντας την ομαλή προσαρμογή του τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στις απαιτήσεις της θέσης του.

Έτσι, η συμβολή της υποστηριζόμενης απασχόλησης και του υποστηρικτή εργασίας είναι κομβικής σημασίας για την εργασιακή ενσωμάτωση. Και παρότι στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, στην Ελλάδα η υποστηριζόμενη απασχόληση για τα άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από τη λειτουργία του ΕΓΥΑ, έχοντας πάνω από 100 καταγραφές ατόμων που έχουν απευθυνθεί, μέχρι σήμερα, για υποστήριξη.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό είναι ακόμα μια ευκαιρία να μιλήσουμε ανοιχτά για την νευροδιαφορετικότητα, να μιλήσουμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού για να βρουν εργασία και να ενταχθούν σε ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον, να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητές τους και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες για την ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας. Ο ΚοιΣΠΕ «Διαδρομές» και το ΕΓΥΑ παραμένουν αφοσιωμένοι στο έργο τους, προσφέροντας υποστήριξη στα άτομα με ΔΑΦ με στόχο μια κοινωνία ίση για όλους.

Ο ΚοιΣΠΕ «Διαδρομές»

Το Εξειδικευμένο Γραφείο Υποστηριζόμενης Απασχόλησης (ΕΓΥΑ) του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) Διαδρομές έχει ως βασικό στόχο την εργασιακή ενσωμάτωση και συμπερίληψη ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Υγείας και φορέας υλοποίησης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠοΚοιΣΠΕ). Αποτελεί μέρος του Δικτύου Υποστηριζόμενης Απασχόλησης σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
Σολιώτη 55-57, Αμπελόκηποι 115 22, Τηλ. 210 6443148, e-mail: [email protected] και στο web site: koispediadromes.gr/

 

photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Το εγκεφαλικό της στέρησε την ομιλία, αλλά με ένα εμφύτευμα μίλησε μετά από πολλά χρόνια

Άδωνις Γεωργιάδης: Επισκέψεις στα νοσοκομεία, ανακαινίσεις με τη σφραγίδα RRF και δωρεών

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.