Ο στρεπτόκοκκος επανεμφανίστηκε στη χώρα μας, με τραγικό τρόπο, καθώς ένα 8χρονο αγόρι πέθανε χθες, (19/12) στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Υποβλήθηκε σε τεστ για στρεπτόκοκκο, το οποίο βγήκε θετικό. Παράλληλα, η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία. Ο 8χρονος εισήχθη στη ΜΕΘ και μέσα σε τρεις ώρες κατέληξε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο: «Χθες τα ξημερώματα προσήλθε ένα παιδάκι με τους γονείς του, 8 ετών αγόρι, στο «Αγλαΐα Κυριακού», που εφημέρευε. Αμέσως οι γιατροί έκαναν πολύ μεγάλη προσπάθεια, του έκαναν στρεπ τεστ, ήταν θετικό, με πονόλαιμο και υψηλό πυρετό.
«Έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν, το πήγαν στη ΜΕΘ και μετά από τρεις ώρες κατέληξε. Θέλει προσοχή από τους γονείς, χειμώνας είναι, γιορτές είναι. Θέλει και οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας. Είναι κρίμα να χάνουμε παιδάκια από στρεπτόκοκκο, αν είναι στρεπτόκοκκος γιατί θα γίνουν τεστ», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Ανακοίνωση νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού»
Σε ανακοίνωσή του, η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» αναφέρει το ”αγόρι, 8 ετών, ελληνικής καταγωγής, προσήλθε στην εφημερία στις 18.12.2023, ξημερώματα 19.12.2023, 04:00, στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου, με ΙΧ, συνοδευόμενο από τους γονείς του, από την περιοχή των Δυτικών Προαστίων.
Παρουσίαζε αναπνευστική ανεπάρκεια και κυκλοφορική καταπληξία, σε έδαφος σηπτικού shock με αναφερόμενη εμπύρετη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού από τετραημέρου. Έγινε ανάνηψη με υγρά και χορήγηση τριπλού αντιβιοτικού σχήματος στα Εξωτερικά Ιατρεία και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Διασωληνώθηκε και υποστηρίχθηκε το κυκλοφορικό σύστημα με 3 ινότροπα. Χορηγήθηκε γ-σφαιρίνη.
Λίγες ώρες μετά την εισαγωγή στη ΜΕΘ και παρά την εντατική υποστήριξη όλων των συστημάτων, εμφάνισε καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στις 09:44. Αναμένονται οι καλλιέργειες βιολογικών υγρών για ανάδειξη πιθανού μικροβιακού παράγοντα. Θα διενεργηθεί νεκροψία, νεκροτομή”, καταλήγει η ανακοίνωσή.
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.
Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α;
- Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:
- Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
- Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
- Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
- Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
- Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Πώς μπορεί να εκδηλωθεί μια λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α;
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.
Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).
Υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό μελέτη έναντι του βακτηρίου.
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α;
- Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
- Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
- Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
- Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
- Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής.
Τι πρέπει, λοιπόν, να ξέρουν οι γονείς για να μην απειληθεί το παιδί τους από τον στρεπτόκοκκο;
• Κάθε φορά που ένα παιδί εμφανίσει πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου θα πρέπει να επικοινωνούν με παιδίατρο. Να μην αυτοσχεδιάζουν και να περιμένουν ύυο τρεις ημέρες, διότι μπορεί να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
• Να μην κάνουν τα στρεπ τεστ χωρίς τη συμβουλή γιατρού και να μην τα κάνουν μόνοι τους, αλλά από εκπαιδευμένο προσωπικό.
• Να μην σταματούν την αντιβίωση επειδή βελτιώθηκαν τα συμπτώματα, αλλά να ολοκληρώνουν το χρονοδιάγραμμα της θεραπείας.
• Να τηρούνται πάντα οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και να αποφεύγονται οι άσκοποι συγχρωτισμοί.
Διαβάστε επίσης
Σιδηροπενία στην εγκυμοσύνη: Νέα δεδομένα για τη χορήγηση σιδήρου με χάπι ή ενδοφλέβια
«Οι Κολλητοί του Διαβήτη»: Πρόγραμμα ενημέρωσης για παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1