Παγκόσμια Ημέρα για την Μηνιγγίτιδα είναι η σημερινή (5 Οκτωβρίου) και ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για την Μηνιγγίτιδα Β, η οποία αποτελεί το 77% των συνολικών περιστατικών μηνιγγίτιδας στη χώρα μας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει σε «έναν κόσμο χωρίς Μηνιγγίτιδα» έως το 2030 μέσω της ενημέρωσης, της έγκαιρης διάγνωσης και του εμβολιασμού.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας, η GSK επανεκκινεί την εκστρατεία ενημέρωσης για τη ΜΗΝιγγίτιδα Β με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού της χώρας και ιδιαίτερα των γονέων, για τα μέσα πρόληψης και προστασίας από τη συγκεκριμένη νόσο.
Μέσω των κεντρικών μηνυμάτων της εκστρατείας για την Μηνιγγίτιδα Β:
Να ΜΗΝ πέσει…
Να ΜΗΝ χτυπήσει…
Να ΜΗΝ τρυπηθεί…
Να ΜΗΝ πάθει τίποτα…
Να ΜΗΝ το αναβάλλουμε…
η εταιρεία προτρέπει τους γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους για το πώς μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους έναντι της Μηνιγγίτιδας και συγκεκριμένα έναντι του οροτύπου Β, καθώς και να ενημερωθούν για τον εμβολιασμό που αποτελεί το κύριο μέσο πρόληψης της νόσου έναντι των πιο κοινών οροτύπων.
Τον Σεπτέμβριο, η GSK επανεκκίνησε την εκστρατεία για τη Μηνιγγίτιδα Β, η οποία υλοποιείται τον τελευταίο χρόνο, αξιοποιώντας τόσο τα ψηφιακά όσο και τα παραδοσιακά κανάλια επικοινωνίας καθώς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προβάλλοντας το κεντρικό spot της εκστρατείας, σε συνδυασμό με στοχευμένες ενέργειες εντυποδιανομής σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Κρήτη, με στόχο την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τη συγκεκριμένη νόσο.
Ο Ιατρικός Διευθυντής της GSK, Δρ. Ανδρέας Ρουσσίδης σχολίασε σχετικά: «Σύμφωνα με έρευνα που έχει διεξαχθεί παγκοσμίως, 2 στους 3 γονείς αγνοούν ότι χρειάζεται να χορηγηθούν στα παιδιά τους διαφορετικά εμβόλια για την ολιστική προστασία έναντι της Μηνιγγίτιδας (Μηνιγγίτιδα Β & λοιποί ορότυποι της Μηνιγγίτιδας A,C,W,Y). Η ίδια έρευνα, ανέδειξε πως με ποσοστό που ξεπερνάει το 81%, η κύρια πηγή ενημέρωσης των γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους, είναι οι επαγγελματίες υγείας. Στη GSK πιστεύουμε πως η ενημέρωση και η πρόληψη αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στην καταπολέμηση των ασθενειών και με γνώμονα αυτήν μας την πεποίθηση, ενισχύουμε διαρκώς την εκστρατεία μας για την ΜΗΝιγγίτιδα Β, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση, στο σύνολο του γενικού πληθυσμού της χώρας.»
Η Μηνιγγίτιδα
Η διηθητική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, ευρέως γνωστή ως Μηνιγγίτιδα, εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα μέσα σε λίγες ώρες ή να προκαλέσει δια βίου αναπηρία. Η διάγνωση της είναι δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα της, είναι μη ειδικά και συχνά ομοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης. Οι 5 πιο συχνές οροομάδες είναι οι A,B,C,W,Y με επικρατούσα στην Ελλάδα, τη Μηνιγγίτιδα Β, με ποσοστό 77,4% σε καταγεγραμμένα κρούσματα, για τη χρονική περίοδο 2004 – 2021, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).
Το 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) παρουσίασε τον στόχο του και προσκάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων και φορέων, να δράσουν από κοινού για την καταπολέμηση της νόσου, θέτοντας πολλαπλούς στόχους, οι οποίοι περιλαμβάνουν :
1. Την εξάλειψη των επιδημιών της βακτηριακής μηνιγγίτιδας.
2. Τη μείωση των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας, τα οποία μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού κατά 50% και τη μείωση των θανάτων κατά 70%.
3. Τη μείωση της αναπηρίας από μηνιγγίτιδα και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που νόσησαν από μηνιγγίτιδα από οποιαδήποτε αιτία.
Διαβάστε επίσης
6 λόγοι για τους οποίους έχετε κράμπες όταν γυμνάζεστε
Διατροφή και δυσκοιλιότητα – Συμβουλές και μυστικά από έναν διαιτολόγο