Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια σοβαρή νόσος, που ανησυχεί ιδιαίτερα γονείς και παιδιάτρους. Κυρίως γιατί έχει συμπτώματα, που μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος «οχύρωσης» των βρεφών και των παιδιών έναντι της ασθένειας, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχει ως συνέπεια μόνιμες βλάβες και αναπηρίες.
Πολλές χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα – επιδίδονται σε έναν «αγώνα δρόμου», για να προχωρήσει ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι σοβαρών ασθενειών. Η πανδημία της COVID-19 είχε επιπτώσεις και σε αυτόν τον τομέα, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης μειώθηκαν σημαντικά.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού, από τις 24/4 έως τις 30/4, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτρέπει τα κράτη να ενημερώσουν τους πολίτες και να επιταχύνουν τις διαδικασίες εμβολιασμού, κάνοντας λόγο για μια παγκόσμια ευκαιρία να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος λόγω της πανδημίας.
Μηνιγγίτιδα Β: Τι φοβίζει
Και μόνο στο άκουσμα της λέξης μηνιγγίτιδα, οι γονείς τρομάζουν. Η νόσος θεωρείται απειλητική για τα βρέφη και τα παιδιά καθώς είθισται να έχει αιφνίδιο χαρακτήρα. Ο τύπος Β της μηνιγγίτιδας έχει κοινά συμπτώματα, όπως πυρετό, νωθρότητα, κεφαλαλγία, φωτοφοβία κτλ, που μπορεί να αποπροσανατολίσουν γονείς και ειδικούς και να χαθεί πολύτιμος χρόνος, προκαλώντας βλάβες, που δεν αναστρέφονται. Να σημειωθεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα στα πέντε περιστατικά.
Ιδιαίτερα τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 4 ετών αποτελούν τις ηλικιακές ομάδες υψηλότερου ρίσκου, με τους έφηβους να ακολουθούν, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Τα βρέφη, που έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Σύμφωνα με τα στατιστικά, περίπου ένας στους δέκα ενήλικες μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας του βακτηρίου κάποια στιγμή στην ζωή του, με αποτέλεσμα να μπορεί να το μεταδώσει μέσω καθημερινών ενεργειών στενής επαφής, όπως το φιλί, ο βήχας ή το φτέρνισμα.
Ο εμβολιασμός έναντι της ασθένειας είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθούν τα παιδιά, υπογραμμίζουν οι ειδικοί και υπενθυμίζουν ότι μέσα στο 2023 έχουν, ήδη, εντοπιστεί τρία κρούσματα, δύο σε παιδιά κάτω του ενός έτους (7 και 11 μηνών) και ένα σε ένα 4χρονο κορίτσι.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας
Γιατί, λοιπόν, ενώ πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, δεν σπεύδουν οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους; Η πανδημία της COVID-19 είναι μια βασική αιτία. Πολλοί γονείς, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώναμε, με τους εγκλεισμούς, την καραντίνα, τον φόβο, την αγωνία, δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών τους.
Αυτό οδήγησε σε μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη, για νοσήματα που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, καθώς και σε εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της μειωμένης έκθεσης σε παθογόνα. Από την παγκόσμια υγειονομική κρίση δεν βγήκε αλώβητη ούτε η μηνιγγίτιδα Β. τα ποσοστά εμβολιασμού έναντι της νόσου μειώθηκαν δραματικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Αγγλία. Στις συγκεκριμένες χώρες, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας Β.
Στην Ελλάδα επικρατεί ανησυχία για το θέμα, καθώς, με την άρση των μέτρων, παρατηρείται αυξημένη /μη αναμενόμενη νοσηρότητα στον παιδικό πληθυσμό από διάφορα μεταδομένα νοσήματα. Υπενθυμίζεται ότι το 2022 σημειώθηκαν πέντε κρούσματα μηνιγγίτιδας Β σε διάφορες ηλικίες.
Το εμβόλιο που προστατεύει
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν ότι η μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος, που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού ήδη από την βρεφική ηλικία.
Ο παιδίατρος είναι ο κατάλληλος να ενημερώσει για τη νόσο και τον εμβολιασμό, καθώς και να εξηγήσει επιστημονικά στους γονείς τα οφέλη από το συγκεκριμένο τρόπο πρόληψης. Να σημειωθεί ότι η νόσος έχει κι άλλους τύπους, για τους οποίους επίσης υπάρχουν διαφορετικά εμβόλια.
Τη σημασία του εμβολιασμού ως μέσο και μοναδικό όπλο προφύλαξης από τη συγκεκριμένη ασθένεια, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ επικοινωνώντας το όραμά του για έναν «κόσμο ελεύθερο» από μηνιγγίτιδα μέχρι το 2030.