Τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και της τεχνολογίας βαθιάς μάθησης χρησιμοποίησαν επιστήμονες, προκειμένου να διαπιστώσουν την σχέση αλλαγών στο σχήμα του προσώπου των μωρών και της ποσότητας αλκοόλ που κατανάλωναν οι μητέρες τους, τόσο πριν συλλάβουν, όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Human Reproduction, ένα από τα πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά, είναι η πρώτη που διαπιστώνει αυτήν την σύνδεση με τα παιδιά μητέρων, που έπιναν αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, περίπου τρεις μήνες προτού μήνουν έγκυοι, αλλά σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμσούνης.
Την ίδια στιγμή, διαπίστωσαν, ότι η συσχέτιση με το αλλοιωμένο σχήμα του προσώπου υπήρχε ακόμη και αν οι μητέρες έπιναν λιγότερα από 12 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα, που ισοδυναμεί με ένα μικρό ποτήρι κρασί των 175 ml ή 330 ml μπύρα.
Τα ευρήματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, καθώς το σχήμα του προσώπου των παιδιών μπορεί να αποτελέσει ένδειξη προβλημάτων υγείας και ανάπτυξης.
Tι είναι η διαταραχή του φάσματος του εμβρυϊκού αλκοόλ
Ο Gennady Roshchupkin, επίκουρος καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας υπολογιστικής πληθυσμιακής βιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Θα αποκαλούσα το πρόσωπο καθρέφτη υγείας, καθώς αντανακλά τη συνολική υγεία ενός παιδιού. Η έκθεση ενός παιδιού σε αλκοόλ πριν από τη γέννηση μπορεί να έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη της υγείας του και, εάν η μητέρα πίνει τακτικά μεγάλη ποσότητα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που ονομάζεται διαταραχή του φάσματος του εμβρυϊκού αλκοόλ (FASD), η οποία αντανακλάται στα πρόσωπα των παιδιών».
Η διαταραχή του φάσματος του εμβρυϊκού αλκοόλ ως συνδυασμός καθυστέρησης ανάπτυξης, νευρολογικής βλάβης και μη φυσιολογικής ανάπτυξης του προσώπου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη γνωστική εξασθένηση, ΔΕΠΥ, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα μνήμης, προβλήματα συμπεριφοράς και καθυστερήσεις λόγου και γλώσσας.
Η διαταραχή είναι ήδη γνωστό, ότι προκαλείται από την κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα με την ακραία κατανάλωση. Ωστόσο, μέχρι τώρα, λίγα είναι γνωστά για την επίδραση της μικρής ποσότητας αλκοόλ στην ανάπτυξη του προσώπου του μωρού και κατ’ επέκταση στην υγεία του.
Πώς έγινε η μελέτη
Και είναι επίσης, η πρώτη μελέτη που εξετάζει παιδιά από διάφορες εθνικότητες. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας βαθιάς γνώσης, οι επιστήμονες ανέλυσαν τρισδιάστατες εικόνες παιδιών ηλικιών 9 (3149 παιδιά) και 13 ετών (2477 παιδιά).
Αυτά ήταν ήταν μέρος της Μελέτης Generation R στην Ολλανδία, μιας συνεχιζόμενης πληθυσμιακής μελέτης εγκύων γυναικών και των παιδιών τους από την εμβρυϊκή ζωή και μετά. Τα παιδιά σε αυτήν την ανάλυση γεννήθηκαν μεταξύ Απριλίου 2009 και Ιανουαρίου 2006.
«Το πρόσωπο είναι ένα περίπλοκο σχήμα και η ανάλυσή του είναι μια πρόκληση. Η τρισδιάστατη απεικόνιση βοηθάει πολύ, αλλά απαιτεί προηγμένους αλγόριθμους. Για την συγκεκριμένη μελέτη αναπτύξαμε έναν αλγόριθμο βασισμένο σε AI, ο οποίος λαμβάνει τρισδιάστατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του προσώπου και παράγει 200 μοναδικές μετρήσεις (χαρακτηριστικά προσώπου). Τα αναλύσαμε για να αναζητήσουμε συσχετίσεις με το αλκοόλ και αναπτύξαμε χάρτες θερμότητας για να εμφανίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ από τις μητέρες, είπε ο καθηγητής Roshchupkin.
Πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ από τις μητέρες ελήφθησαν από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι ίδιες στην αρχή, στο μέσον και την όψιμη περίοδο της εγκυμοσύνης τους.
Οι ερευνητές τις χώρισαν σε τρεις ομάδες:
μητέρες που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ομάδα ελέγχου)
μητέρες που έπιναν αλκοόλ κατά τη διάρκεια των τριών μηνών πριν μείνουν έγκυες αλλά μετά σταμάτησαν εντελώς όταν έμειναν έγκυες
μητέρες που έπιναν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έπιναν μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και εκείνες που συνέχισαν να πίνουν σε όλη την εγκυμοσύνη.
«Διαπιστώσαμε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της προγεννετικής έκθεσης στο αλκοοόλ πριν από την εγκυμοσύνη και τις αλλοιώσεις στο σχήμα του προσώπου στα 9χρονα παιδιά. Όσο περισσότερο έπιναν οι μαμάδες, τόσο περισσότερο στατιστικά σημαντικές ήταν οι αλλαγές στο πρόσωπο. Τα πιο κοινά χαρακτηριστικά ήταν ο γυρισμένο άκρο της μύτης, η κοντή μύτη, το γυρισμένο πηγούνι και το γυρισμένο κάτω βλέφαρο», δήλωσε ο Xianjing Liu, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στην ομάδα του καθηγητή Roshchupkin, ο οποίος ανέπτυξε τον αλγόριθμο ΑΙ.
«Μεταξύ της ομάδας των μητέρων που έπιναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διαπιστώσαμε ότι ακόμη και αν οι μητέρες έπιναν πολύ λίγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (λιγότερο από 12 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα) μπορούσε να παρατηρηθεί η σχέση μεταξύ της έκθεσης στο αλκοόλ και του σχήματος του προσώπου των παιδιών. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται συσχέτιση σε τόσο χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ», πρόσθεσε.
Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του σχήματος του προσώπου ήταν μειωμένη στα μεγαλύτερα παιδιά και δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση όταν οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για παιδιά ηλικίας 13 ετών.
Στα παιδιά 9 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στατιστικά σημαντικά χαρακτηριστικά του προσώπου σχετίζονταν με την κατανάλωση αλκοόλ από τις μητέρες, όταν συνέκριναν εκείνες που έπιναν πριν από την εγκυμοσύνη αλλά σταμάτησαν να μείνουν έγκυες με μητέρες που συνέχισαν να πίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εξέτασαν επίσης δεδομένα για γυναίκες που έπιναν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν, και όσες συνέχισαν να πίνουν. Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι συσχετισμοί οφείλονται κυρίως στην έκθεση του εμβρύου στο αλκοόλ κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι προηγούμενες μελέτες για την ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία μετά από προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ έχουν δείξει ότι πιθανοί μηχανισμοί δράσης μπορεί να είναι μεταβολικές διαταραχές στις μητέρες, όπως προβλήματα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή/και η λιπώδης νόσος του ήπατος, και ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει τη σχέση με σχήμα προσώπου.
Περαιτέρω έρευνες
Τέλος, ένα πλεονέκτημα της μελέτης είναι ο μεγάλος αριθμός παιδιών από πολλαπλές εθνότητες. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν ότι δεν υπήρχαν δεδομένα για την κατανάλωση αλκοόλ περισσότερο από τρεις μήνες πριν από την εγκυμοσύνη και ότι οι μητέρες μπορεί να μην είχαν συμπληρώσει σωστά το ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, πιθανώς υποτιμώντας την κατανάλωσή τους.
Δεδομένου ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στα σχήματα του προσώπου παρά μόνο ότι σχετίζεται με αυτές.
Πηγή: eurekalert.org
Διαβάστε επίσης
Τέθηκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη μεταμόσχευση οργάνων
Δυσκοιλιότητα: Αυτή η συνήθεια για την καταπολέμησή της αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας