Το σχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από την ανεξέλεγκτη χρήση των social media και για την αντιμετώπιση του εθισμού στο Διαδίκτυο παρουσιασε το πρωί της Δευτέρας (30/12/2024) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ωδείο Αθηνών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως πρόκειται για πρόβλημα που όλοι βλέπαμε αλλά μέχρι τώρα αδυνατούσαμε να βρούμε πολιτικές να το αντιμετωπίσουμε.
«Είναι η εικόνα των κολλημένων παιδιών σε ένα κινητό τα οποία χάνουν την επαφή με τον κόσμο, ανακαλύπτουμε στην πορεία ότι έχουν έντονα ψυχολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, απομόνωση, διάσπαση προσοχής. Έχει να κάνει με τη σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι είχε μιλήσει για το θέμα και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Παρεμβάσεις
Μιλώντας για τις παρεμβάσεις είπε ότι αμφιβάλλει ότι θα ήταν αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση και τόνισε πως πρώτα πρέπει να συζητήσουμε για το πρόβλημα οι γονείς με τα παιδιά, να δούμε ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους και να τεθούν οι εταιρείες προ των ευθυνών τους καθώς σημείωσε ότι οι αλγόριθμοι είναι έτσι σχεδιασμένοι για να μεγιστοποιούν τον χρόνο που περνάμε όλη κοιτώντας την οθόνη.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση μιας κοινωνίας και πως ο παιδικός και εφηβικός εγκέφαλος ακόμα διαμορφώνονται. «Γι’ αυτό απαιτείται παρέμβαση ειδικά για αυτές τις ηλικίες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κids wallet
Αναφερόμενος στο kids wallet, σημείωσε πως, ευελπιστεί να τύχει και ευρωπαϊκής εφαρμογής σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του χρόνου που περνάμε στο κινητό αλλά και το τι βλέπουμε. «Μετά η ευθύνη περνάει στο παιδί. Πρέπει να λέμε όχι και στα παιδιά μας», σημείωσε. «Η πολύ μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές λαμβάνοντας υπόψη την παιδική και εφηβική χρήση. Ήδη κάποιες το κάνουν», συνέχισε φέρνοντας ως παράδειγμα το Instagram.
«Για μένα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να παίξουμε έναν ρόλο ευρύτερο, πέραν των ορίων της πατρίδας μας. Τα ζητήματα αυτά απασχολούν τους πάντες», σημείωσε, καταλήγωντας ο πρωθυπουργός.
Οι απαγορεύσεις δεν είναι η λύση
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε πως, από τα πρώτα πράγματα που μπορούν να ρυθμιστούν είναι ο χρονικός περιορισμός χρήσης των εφαρμογών, ο περιορισμός τους και οι ημέρες και ώρες ενασχόλησης.
«Οι γονείς θα πρέπει να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά. Πρότασή μας είναι οι νέες εφαρμογές να είναι προ εγκατεστημένες. Τίποτα δεν θα γίνει εάν εμείς ως γονείς δεν το ελέγξουμε», είπε ο κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βγαίνει μπροστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πηγή φωτό : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Θεμιστοκλέους: 9+1 μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το ΕΣΥ το 2025
Εποχικές ιώσεις: Ουρές στα Επείγοντα, τι προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες