Σύντομα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την εθνική στρατηγική για τον εθισμό των ανηλίκων στα social media, μετά τις εισηγήσεις που δέχθηκε στη διάρκεια σύσκεψης για το θέμα, στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τρίτης.
Η Εθνική Στρατηγική για τον Εθισμό των Ανηλίκων στα social media αναμένεται να κινηθεί στους εξής άξονες: ενημέρωση γονεών και παιδιών με μεγάλη καμπάνια, ρυθμιστικές παρεμβάσεις όπως το Kids Wallet και Κανονιστικό πλαίσιο με τη δημιουργία Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων, ειδικά των ανηλίκων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση των εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής, όπως η ιστοσελίδα parco.gov.gr, όπου οι γονείς θα μπορούν να βρουν εύληπτες οδηγίες ώστε να αξιοποιήσουν τους γονικούς ελέγχους που διαθέτουν προεγκατεστημένους οι περισσότερες φορητές συσκευές, και η εφαρμογή Kids Wallet, η οποία, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας του χρήστη.
Συζητήθηκαν οι τελικές επιλογές σχετικά με σημαντικά ζητήματα για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής, ενώ τονίστηκε η σημασία της συμμετοχής των γονιών αλλά και της εκπαίδευσης των παιδιών στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της υπερέκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αιχμή τη διαμόρφωση και κατάθεση ενός Χάρτη Ψηφιακών Δικαιωμάτων, μέσω του οποίου θα κωδικοποιηθούν δικαιώματα και δικλίδες προστασίας, ειδικά των ανηλίκων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Στη σημερινή ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «εδώ το πρόβλημα πρέπει να το δούμε συνολικά και να θυμίσω πως δεν είμαστε κυβέρνηση ολίγων μηνών, δεν είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες αυτές οι οποίες θα ανακοινωθούν σήμερα. Γιατί η βία των ανηλίκων, ο εθισμός στο διαδίκτυο, όλα αυτά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Και για να μην κουράσω με απολογισμό, παραπέμπω επιγραμματικά στην καμπάνια που κάνουμε και την πλατφόρμα για το μπούλινγκ στα σχολεία, που πλέον έχουμε πάνω από 500 περιστατικά. Θυμάμαι πως ήταν 400 με την έναρξη της χρονιάς, άρα, φαντάζομαι, αναλογικά έχουμε πάει πάνω από 500. Έχουμε τη γραμμή βοήθειας που είναι και για μαθητές και αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουμε και για τη βία κατά των γυναικών, έχουμε το Safe Youth – μια νέα εφαρμογή, έχουμε την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία που ήταν μία εγκύκλιος που έμεινε τα προηγούμενα χρόνια χωρίς επιπτώσεις και τώρα ο υπουργός Παιδείας την εξειδίκευσε και εφαρμόζεται σ’ ένα μεγάλο βαθμό. Εδώ, λοιπόν, τώρα, αυτό που πρέπει να δούμε είναι η διάσταση και του κράτους, η διάσταση και των πλατφορμών και η διάσταση βέβαια της οικογένειας. Εμείς δεν θέλουμε να ανακοινώσουμε ένα μέτρο το οποίο είναι ένα πυροτέχνημα».
Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός μετά τη συμμετοχή του στη σύσκεψη παρουσία και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο κι έχοντας ακούσει μια σειρά από εισηγήσεις, θα κάνει στο τέλος κάποιες ανακοινώσεις.
Εθνική Στρατηγική για τον εθισμό των ανηλίκων στα social media
Και εξήγησε σχετικά: «Θα κινηθούμε σε δύο επίπεδα. Σ’ ένα επίπεδο ευρύτερα μιας εθνικής στρατηγικής, το ένα έχει να κάνει με το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς, κατ’ αρχάς, να γνωρίζουν οι γονείς τα εργαλεία τα οποία θα έχουν στα χέρια τους, κάποια εκ των οποίων υπάρχουν ήδη, αλλά πρέπει να τα ξέρουν. Θα κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης και θα πει και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα ο πρωθυπουργός, αλλά μην περιμένετε από αυτήν την κυβέρνηση να παίρνει αποφάσεις πάνω από τον πήχη της πραγματικότητας. Δηλαδή, σε όλο αυτό το οποίο και δεν είναι ούτε μιας εβδομάδας προσπάθεια, ούτε ενός μήνα. Μακάρι να μπορούσε ένα κράτος να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί την κοινωνία, που είναι ένα πρόβλημα εθισμού. Γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα; Δεν είναι το κινητό από μόνο του ένα πρόβλημα, απ’ όλα αυτά έχουν ξεκινήσει πολύ σοβαρές περιπτώσεις μιμητισμού, εγκλημάτων, απ’ όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει σοβαρότατα περιστατικά που έφθασαν μέχρι και την αυτοκτονία νέα παιδιά, κακοποίηση, μόνο και μόνο για ν’ ανεβάσουν οι πιτσιρικάδες ένα βίντεο που μπορεί να κάνουν πράγματα σε άλλους συμμαθητές τους που είναι σοβαρά ποινικά. Και εδώ, είναι αυτό που σας λέγαμε: έχουμε προσαρμόσει, ως προς τον Ποινικό Κώδικα, την παραβατικότητα των ανηλίκων όσο πιο αυστηρά μπορούμε απέναντι σ’ έναν ανήλικο, γιατί είναι άλλη η ποινική διάσταση ενός ανηλίκου, έχουμε αλλάξει τη διαδικασία ως προς τους κανόνες που ισχύουν στα σχολεία και τώρα ερχόμαστε να δούμε συνολικά το ζήτημα».
photo primeminister.gr
Διαβάστε επίσης
Δύο ελληνικά φαγητά στη λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα πιάτα του κόσμου
Ανάστατοι οι στρατιωτικοί γιατροί: Δεν είμαστε αναλώσιμοι, ούτε επιτρέπουμε τη σπίλωση του έργου μας