Ιάπωνες επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν αν η εγκεφαλική λειτουργία και η μνήμη επηρεάζονται περισσότερο από το γράψιμο με το χέρι σε χαρτί ή από το γράψιμο σε πληκτρολόγιο οθόνης αφής του τάμπλετ και του smartphone ή ακόμα και με γραφίδα.
Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Behavioral Neuroscience.
Στην έρευνα συμμετείχαν 48 εθελοντές ηλικίας 18-29 ετών οι οποίοι κλήθηκαν να κρατήσουν σημειώσεις από συνομιλίες μεταξύ τους για τα σχέδια που έχουν για τους επόμενους δύο μήνες, τις προθεσμίες ανάθεσης εργασιών στο Πανεπιστήμιο ή την εργασία τους και τα προσωπικά ραντεβού για φαγητό, διασκέδαση, εκδρομές, κ.λπ.
Οι εθελοντές έπρεπε να κρατήσουν σημειώσεις χρησιμοποιώντας ένα απλό ημερολόγιο με στυλό, μια εφαρμογή ημερολογίου σε ένα tablet με μια γραφίδα ή μια εφαρμογή ημερολογίου σε ένα μεγάλο smartphone με πληκτρολόγιο οθόνης αφής. Δεν υπήρχε χρονικό όριο και ζητήθηκε από τους εθελοντές να καταγράψουν τις σημειώσεις τους χωρίς να ξοδέψουν επιπλέον χρόνο για να τις απομνημονεύσουν.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γράψιμο σε φυσικό χαρτί προκαλεί περισσότερη εγκεφαλική δραστηριότητα και όσοι χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο θυμούνταν τις σχετικές πληροφορίες για μεγαλύτερο διάστημα (έως και μια ώρα περισσότερο) από τους υπόλοιπυς.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εμπλοκή πολλών λειτουργιών κατά το γράψιμο με το χέρι σε φυσικό χαρτί είναι πιθανό να οδηγεί σε βελτίωση της μνήμης.
“Στην πραγματικότητα, το χαρτί είναι πιο χρήσιμο σε σύγκριση με τα ηλεκτρονικά έγγραφα”, δήλωσε ο καθηγητής Kuniyoshi L. Sakai στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.
Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι τα ψηφιακά εργαλεία αυξάνουν την αποτελεσματικότητα, οι εθελοντές που χρησιμοποίησαν φυσικό χαρτί ολοκλήρωσαν τη διαδικασία των σημειώσεων περίπου 25% πιο γρήγορα από εκείνους που χρησιμοποίησαν ψηφιακά tablet ή smartphone.
Εξάλλου, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα σημειωματάρια από χαρτί περιέχουν πιο περίπλοκες πληροφορίες από το ψηφιακό χαρτί. Το φυσικό χαρτί επιτρέπει το άγγιγμα, έχει σχήμα, μπορείς να το διπλώσεις, ενώ αντίθετα το ψηφιακό χαρτί είναι ομοιόμορφο, δεν έχει σταθερή θέση κατά την κύλιση και εξαφανίζεται όταν κλείνει η εφαρμογή.
“Το δικό μας μήνυμα είναι να χρησιμοποιούμε χάρτινα σημειωματάρια για πληροφορίες που πρέπει να μάθουμε ή να απομνημονεύσουμε”, δήλωσε ο Sakai.
Πηγές: frontiersin.org , sciencedaily.com