Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και τα στοιχεία δείχνουν ότι η καρδιαγγειακή νόσος ευθύνεται για τους μισούς σχεδόν θανάτους, περίπου 18 εκατομμύρια κάθε έτος παγκοσμίως, από μη μεταδοτικές ασθένειες και αποτελεί την νούμερο ένα αιτία θνητότητας και νοσηρότητας στον κόσμο.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου 2022) έχει ως μήνυμα «Χρησιμοποιείστε καρδιά για κάθε καρδιά» (USE HEART FOR EVERY HEART).
Στο φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς συμπεριλαμβάνονται τρεις πυλώνες: Η Ανθρωπότητα, η Φύση και ο Άνθρωπος.
Οι καρδιαγγειακές νόσοι, με κύριο εκπρόσωπο τη στεφανιαία νόσο η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορούν να προκληθούν από έναν συνδυασμό συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων κινδύνου, όπως:
- η χρήση καπνού,
- η υψηλή αρτηριακή πίεση,
- η ανθυγιεινή διατροφή,
- η υψηλή χοληστερόλη,
- ο σακχαρώδης διαβήτης,
- η ατμοσφαιρική ρύπανση,
- η παχυσαρκία,
- η νεφρική νόσος,
- η έλλειψη σωματικής άσκησης,
- η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και
- το άγχος.
Το οικογενειακό ιστορικό, το εθνικό υπόβαθρο, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν δυσμενώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενός ατόμου.
Η πρόσβαση στη θεραπεία και η υποστήριξη των ασθενών για την καρδιαγγειακή νόσο ποικίλλει ευρέως σε όλο τον κόσμο. Πάνω από το 75% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος, αλλά η πρόσβαση για αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα οπουδήποτε.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν 7 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.
Το ψυχολογικό στρες, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η άσκηση, η ξεκούραση και ο επαρκής ποιοτικός ύπνος συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων στρες.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, αναλαμβάνει κάθε χρόνο πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με στόχο να τους ενθαρρύνει να ελέγχουν αποτελεσματικά τους παράγοντες κινδύνου όπως η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή και η μειωμένη σωματική άσκηση, καθώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.
Διαβάστε επίσης
Το εμβόλιο για την COVID-19 σχετίζεται με μεγαλύτερο έμμηνο κύκλο, δείχνει νέα έρευνα