Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας η 12η Οκτωβρίου και οι ρευματοπαθείς είναι «εγκλωβισμένοι» στην κρίση της πανδημίας της νόσου COVID-19.
Τα προβλήματα όσο περνάει ο καιρός διογκώνονται και οι ασθενείς νιώθουν παραμελημένοι και ψυχολογικά εξαντλημένοι όσο ποτέ άλλοτε.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας καθιερώθηκε εδώ και πολλά χρόνια από την European League Against Rheumatism/EULAR.
Κανένας δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια κατάσταση και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα, τονίζει η κα Αθανασία Παππά. πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α).
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι. το 40% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα αποχωρεί από την αγορά εργασίας 5 χρόνια μετά την διάγνωση.
Όσο μεγαλύτερη η σοβαρότητα της ασθένειας τόσο περισσότερες μέρες εργασίας χάνονται, γεγονός που εμφανίζεται εντονότερα όταν υπάρχουν και κινητικά προβλήματα.
Στην Ελλάδα οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, ταλαιπωρούν το 27% του πληθυσμού. Οι ασθενείς αποφεύγουν να παίρνουν αναρρωτικές άδειες, γιατί φοβούνται την απόλυση.
Τι πρέπει να γίνει
Η πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Αθανασία Παππά τονίζει: «Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου, έχει αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των πασχόντων από χρόνια νόσο.
Θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα ξεχωριστό σύστημα ιατρικής περίθαλψης για τους κατ’ οίκον ασθενείς που βρίσκονται στη χρόνια φάση της νόσου».
Οικογενειακός γιατρός
Ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού, δεν υποστηρίζεται όπως πρέπει από την Πολιτεία. Γι΄αυτό σήμερα, είναι αναγκαιότητα να τον στηρίξει, με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτόν.
Η συνεισφορά των συλλόγων
Οι σύλλογοι ασθενών κλήθηκαν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας να καλύψουν το κενό, που ούτως ή άλλως υπήρχε αλλά πλέον γιγαντώθηκε εξαιτίας της κατάστασης: αυτό της σωστής πληροφόρηση και υποστήριξης των ασθενών.
Το αίσθημα του ανήκειν σε μια οικογένεια, ένα τηλεφώνημα ή μια βιντεοκλήση μακριά, αλλά και η ψυχική υγεία των ασθενών, σε αυτή την περίοδο αβεβαιότητας και συχνά φόβου, υπήρξε πρωταρχικό μέλημά των συλλόγων.
Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών έδωσαν βήμα στην κοινότητα των ασθενών για άμεσο διάλογο και επικοινωνία με τους ειδικούς επιστήμονες, μακριά από τη βαβούρα της παραπληροφόρησης.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης μετά την 3η δόση εμβολίου: Ας ακούσουμε τους επιστήμονες
Κορονοϊός – Τσακρής: Θα υπάρξει πέμπτο κύμα
Η αύξηση των κρυολογημάτων θα οδηγήσει σε ανάκαμψη του ιού της γρίπης