Ένα περιβάλλον αστάθειας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας σκιαγραφούν οι 4 νέες μελέτες, που παρουσίασε ο ΣΦΕΕ, για τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
Τα ευρήματα πιστοποιούν εν πολλοίς αυτό που πολλές φορές έχει εκφράσει η φαρμακοβιομηχανία. Ότι υπάρχουν προβλήματα στην Ευρώπη και ότι στη χώρα μας φαίνεται ότι το αν οι Έλληνες ασθενείς μπορούν να παίρνουν τις καινοτόμες – και συνήθως πανάκριβες – θεραπείες τους εξαρτάται από το κανάλι διανομής τους.
Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των φαρμάκων μπορεί να γίνεται μέσω της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΠΥ, τα νοσοκομειακά φαρμακεία, το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης και το ΙΦΕΤ.
ΣΦΕΕ – Καινοτόμες θεραπείες: Θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ελλάδα;
Οι τέσσερις μελέτες έδειξαν ότι στη χώρα μας έρχονται καινοτόμα φάρμακα. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει.
Όπως είπαν τα μέλη του ΣΦΕΕ, η υποχρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά οδηγεί σε πολύ μεγάλες επιστροφές, που «πνίγουν» τις επιχειρήσεις. Παράλληλα δημιουργούν ένα ασταθές επιχειρησιακό περιβάλλον.
Αποτέλεσμα; Οι προσβλέψεις είναι δυσοίωνες και αναφέρουν ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι ασθενείς θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση, καθώς «ακολουθούμε ένα μονοπάτι, που μακροπρόθεσμα δεν είναι βιώσιμο», όπως επεσήμαναν.
Από τα 79 σκευάσματα, που πήραν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την τελευταία τετραετία, τα 38 ήρθαν με περιορισμένη πρόσβαση, τα 41 με πλήρη πρόσβαση και οκτώ στα δέκα από τα 79 διατέθηκαν μέσω ΙΦΕΤ, νοσοκομειακών φαρμακείων και ΕΟΠΠΥ.
Ποιες θεραπευτικές κατηγορίες πλήττονται
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, μεγάλο κενό παρατηρείται στα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία αφορούν στη Νευρολογία – δύο στα δύο είναι μάλλον απίθανο να έρθουν στη χώρα μας στο επόμενο διάστημα, ενώ συνολικά 20 στα 35 είναι μάλλον απίθανο να έρθουν.
Αν αναλογιστούμε ότι οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις τείνουν να προσλάβουν διαστάσεις πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, γίνεται κατανοητό το έλλειμμα για αυτούς τους ασθενείς…
«Είναι επιτακτική ανάγκη να φέρουμε τη Πολιτεία και τη φαρμακοβιομηχανία γύρω από το τραπέζι και να οικοδομήσουμε κοινές λύσεις, ξεκινώντας από το σημαντικό έλλειμμα στη δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου στη χώρα, σε συνδυασμό με την βελτίωση της απόδοση της επένδυσης, μέσω ελέγχων και χρήσης ψηφιακών εργαλείων. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τόσο την ισότιμη, καθολική και έγκαιρη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις νέες, καινοτόμες θεραπείες, όσο και ένα βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, ώστε οι εταιρίες του κλάδου να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στη χώρα», τονίζουν τα μέλη του ΣΦΕΕ.
ΣΦΕΕ: Οι 4 μελέτες
1) Patients W.A.I.T. Indicator (EFPIA-IQVIA) 2023
Η μελέτη κατέδειξε πως λιγότερη φαρμακευτική καινοτομία φτάνει στους Έλληνες ασθενείς, καθώς 79 στα 167 νέα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το διάστημα 2019 – 2022 έναντι 90 στα 168 το διάστημα 2018 – 2021.
Μάλιστα, τα μισά από αυτά είναι διαθέσιμα με περιορισμούς στην πρόσβαση από τους ασθενείς, καθώς διατίθενται μέσω ΣΗΠ και ΙΦΕΤ.
Αναφορικά με το χρόνο που απαιτείται για την διαθεσιμότητα αυτή, για τα φάρμακα αυτά χρειάζονται 587 ημέρες κατά μέσο όρο από την Ευρωπαϊκή έγκριση τους μέχρι να αποζημιωθούν στην χώρα μας. Ο χρόνος αυτός υπολείπεται κατά σχεδόν δύο μήνες (56 μέρες) από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά έχει βελτιωθεί κατά 74 ημέρες έναντι της προηγούμενης περιόδου.
2) Root causes of availability and delay to innovative medicines (Κύριες αιτίες μη διαθεσιμότητας και καθυστέρησης πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες)
Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε μια μελέτη που συνδυαστικά με τη μελέτη Patients W.A.I.T. Indicator εστιάζει στις κύριες αιτίες μη διαθεσιμότητας των καινοτόμων φαρμάκων.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις κυκλοφορίας νέων φαρμάκων στην Ελλάδα λόγω του κριτηρίου 5/11, αλλά και του επιπέδου υποχρεωτικών επιστροφών για Ελλάδα, αλλά και χώρες όπως Κύπρο και Μάλτα.
3) Μελέτη IQVIA για διαθεσιμότητα νέων φαρμάκων στην Ελλάδα στο διάστημα 2020 – 2023.
329 νέα φάρμακα έλαβαν έγκριση από τον EMA από 1/1/2020 έως 31/12/2023 εκ των οποίων τα 221 είναι νέα καινοτόμα φάρμακα.
Από τα 221 νέα πρωτότυπα φάρμακα, μόνο 43 (19%) είναι σήμερα διαθέσιμα και αποζημιώνονται στην ελληνική αγορά. Τα υπόλοιπα 178 (81%) δεν αποζημιώνονται.
Από τα 178 φάρμακα που δεν αποζημιώνονται ακόμα στη χώρα μας, μόλις τα 35 έχουν πάρει τιμή, ενώ τα υπόλοιπα 143 δεν έχουν πάρει ούτε τιμή.
Μόνο 5 από τα 35 (14%) νέα καινοτόμα φάρμακα που έχουν πάρει τιμή είναι βέβαιο ότι θα είναι διαθέσιμα στο μέλλον.
Άλλα 46 από τα 143 (32%) νέα καινοτόμα φάρμακα μπορούν δυνητικά να γίνουν διαθέσιμα στο μέλλον.
Το δεινό επιχειρηματικό κλίμα που διαμορφώνουν οι υπέρογκες επιστροφές έχει σαν συνέπεια το 53% των νέων καινοτόμων φαρμάκων να μην καταστούν κατά πάσα πιθανότητα διαθέσιμα για τους Έλληνες ασθενείς στο άμεσο μέλλον όπως κατέδειξε η μελέτη.
4) Ανανέωση στοιχείων της μελέτης με στοιχεία για το 2022 για τη Δημόσια χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας, έναντι άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Η Ελλάδα έχει απόκλιση 70 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο., ενώ είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη συνολική (έξω & ένδο νοσοκομειακή) χρηματοδότηση του φαρμάκου το διάστημα 2013 -2022.
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη δημόσια νοσοκομειακή χρηματοδότηση για το φάρμακο σημειώνοντας απόκλιση 116 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο. το διάστημα 2013 – 2022. Συγκεκριμένα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι +89,6% και η Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά -26,6%.
Αντίστοιχα στην εξωνοσοκομειακή δημόσια χρηματοδότηση η Ελλάδα έχει απόκλιση 56 ποσοστιαίων μονάδων από τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο., καθώς ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης κυμαίνεται στο +42,5%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο – 11,09%.
Συγκρίνοντας τη συνολική (νοσοκομειακή και έξω-νοσοκομειακή) δημόσια κατά κεφαλήν χρηματοδότηση του φαρμάκου για το 2022, η μελέτη κατέγραψε σημαντική υστέρηση -64% και -70% έναντι των χωρών της Νότιας Ευρώπης (ΝΕ) και Δυτικής Ευρώπης (ΔΕ) στη δημόσια κατά κεφαλή Νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη και υστέρηση -13% και -45% έναντι της ΝΕ και ΔΕ στη δημόσια κατά κεφαλή έξω-νοσοκομειακή Φαρμακευτική Δαπάνη. Στο σύνολο της Δημόσιας χρηματοδότησης του φαρμάκου η Ελλάδα είναι ουραγός έναντι των χωρών της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Το παρ’ ολίγον φάουλ της Ειρήνης, τα λογιστικά της Θεανώς και ο εγκρατής Μάριος
Γιατροί ΕΣΥ: Υποχρεωμένοι όλοι οι Δήμοι της χώρας να παρέχουν δωρεάν σίτιση και διαμονή