Συνέδριο ΡευΜΑζήν: Ενδυνάμωση και εκπαίδευση των ασθενών με ρευματικά νοσήματα

Για 6η συνεχόμενη χρονιά, η ΡευΜΑζήν διοργάνωσε το Πανελλήνιο Συνέδριο της με στόχο την ενδυνάμωση, έγκαιρη ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών.

Το συνέδριο της ΡευΜΑζήν ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της προέδρου και ακολούθησε μια σειρά από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και συζητήσεις. Η Α’ ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Προβληματισμοί σε σχέση με την υγιεινή διαβίωση» αποτέλεσε μία σημαντική ευκαιρία για να συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρευματικά νοσήματα.

Το προεδρείο, το οποίο απαρτίζονταν από τον κύριο Ιωάννη Παπαδάκη και την κυρία Δόμνα Λαλιώτη, διασφάλισε την ομαλή διεξαγωγή της ενότητας, καθοδηγώντας τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις με επαγγελματισμό και αμεσότητα. Η ενότητα ξεκίνησε με την ομιλία της Δρ. Τσικρικά Σταματούλα (Μάτα), Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου στο ΓΝΘΑ ΣΩΤΗΡΙΑ, η οποία παρουσίασε το θέμα «Ρευματολογικός ασθενής και κάπνισμα. Ένας ασυμβίβαστος συνδυασμός». Στην ομιλία της, ανέλυσε τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των ρευματολογικών ασθενών και τόνισε την ανάγκη για διακοπή του καπνίσματος ως μέρος της θεραπευτικής προσέγγισης.

Στη συνέχεια, η κυρία Καρτσωνάκη Χριστίνα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και Msc Health Coach, ιδιοκτήτρια του κέντρου διατροφής Body Heal & Balance, παρουσίασε την ομιλία της με τίτλο «Αλκοόλ, συμπληρώματα διατροφής, ενεργειακά ποτά και ασθενείς με ρευματικά νοσήματα». Μέσα από την ανάλυσή της, αναφέρθηκε στους κινδύνους που ενέχουν αυτές οι ουσίες για τους ασθενείς, καθώς και στις αλληλεπιδράσεις τους με τα φάρμακα και τη γενική υγεία των ασθενών.

Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της Δρ. Ασημακοπούλου Αθηνάς, Ενδοκρινολόγου και Πανεπιστημιακής Υπότροφου στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, η οποία μίλησε για το θέμα «Παχυσαρκία και ρευματικά νοσήματα». Η κυρία Ασημακοπούλου ανέδειξε τη σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και της επιδείνωσης των ρευματικών νοσημάτων, προτείνοντας στρατηγικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της υγιεινής διατροφής.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΕΥΜΑΖΗΝ

Η Β’ Ενότητα του συνεδρίου της ΡευΜΑζήν, ήταν  αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Σκληρόδερμα, προσέφερε μία ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με αυτό το σοβαρό νόσημα. Το προεδρείο, αποτελούμενο από την κυρία Φωτεινή Ασημακοπούλου και την κυρία Ελπίδα Τσουρλιδάκη, διασφάλισε την επιτυχή διεξαγωγή της ενότητας, συντονίζοντας τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις με άψογη συνεργασία. Η ενότητα ξεκίνησε με την ομιλία του Δρ. Καραγέωργα Θεοφάνη, Ιατρού Ρευματολόγου, ο οποίος παρουσίασε το θέμα «Το Νόσημα (Μορφές-Συμπτώματα-Συννοσηρότητες & Νεότερες θεραπευτικές επιλογές)». Στην παρουσίασή του, ανέλυσε τις διαφορετικές μορφές του σκληροδέρματος, τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς, καθώς και τις συννοσηρότητες που συχνά συνοδεύουν το νόσημα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις νεότερες θεραπευτικές επιλογές, προσφέροντας ελπίδα για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αναφέροντας επίσης ότι μόνο το 15% των νοσούντων εκδηλώνουν σοβαρή νόσηση.

Στη συνέχεια, η κυρία Ελένη Μαρολαχάκη, ειδικευόμενη στη Ρευματολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, παρουσίασε την ομιλία της με τίτλο «Η πνευμονική ίνωση στο σκληρόδερμα – Αντιμετώπιση». Στην ομιλία της, εξήγησε τη σοβαρότητα της πνευμονικής ίνωσης ως επιπλοκή του σκληροδέρματος και περιέγραψε τις στρατηγικές αντιμετώπισης που μπορούν να βελτιώσουν την αναπνευστική λειτουργία των ασθενών. Η εισηγήτρια τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της πολυδιάστατης θεραπευτικής προσέγγισης με νέες θεραπείες.

Ενότητα αφιερωμένη στην καινοτομία

Η Γ’ ενότητα του συνεδρίου, αφιερωμένη στην «Καινοτομία», αποτέλεσε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τμήμα της εκδήλωσης, αναδεικνύοντας τις προοπτικές και τις προκλήσεις που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες και θεραπείες στον τομέα της υγείας. Το προεδρείο, με την κυρία Αικατερίνη Κουτσογιάννη και την κυρία Άννα Τσαφαντάκη, εξασφάλισε την επιτυχή διεξαγωγή της ενότητας, συντονίζοντας τις παρουσιάσεις με επαγγελματισμό και σαφήνεια. Την αρχή έκανε η κυρία Φωτεινή Ασημακοπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Πρόσβαση στην καινοτομία (Προκλήσεις-Εμπόδια)». Η κυρία Ασημακοπούλου ανέλυσε τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας στην πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και επισήμανε την ανάγκη για ίση πρόσβαση ανεξάρτητα από γεωγραφικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Η επόμενη ομιλία ανήκε στην κυρία Ευαγγελία (Βιβή) Κασκάνη, Ιατρό Ρευματολόγο και Διδάκτωρα του ΕΚΠΑ, η οποία παρουσίασε το θέμα «Πρωτόκολλα και ηλεκτρονική συνταγογράφηση». Μέσα από την ανάλυσή της, κατέστησε σαφή τα οφέλη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των πρωτοκόλλων, τονίζοντας την αύξηση της αποδοτικότητας και της διαφάνειας στο σύστημα υγείας και την βελτίωση της διαχείρισης των ασθενών μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινή κλινική πράξη.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Μπούνας Ανδρέας, υπεύθυνος Ρευματολογικού Τμήματος στο “Ολύμπιον Θεραπευτήριον” Γενική Κλινική Πάτρας, ανέπτυξε το θέμα «Βιοομοειδή – Πολλαπλή ανταλλαξιμότητα – Προβλήματα στην πράξη». Εξήγησε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ανακύπτουν στη χρήση βιοομοειδών φαρμάκων για τα οποία υπάρχει πλέον αρκετή εμπειρία, εστιάζοντας στην πρόκληση της πολλαπλής ανταλλαξιμότητας στην καθημερινή κλινική πράξη και στην έλλειψη δεδομένων γι’ αυτή την πρακτική στη διεθνή βιβλιογραφία.

Την ενότητα έκλεισε ο Δρ. Τσερώνης Δημήτριος, ειδικός Ρευματολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝ «Αττικόν», με την ομιλία του «JAK Inhibitors. Τι ακολουθεί;». Παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στους JAK αναστολείς και τις μελλοντικές προοπτικές τους, αναλύοντας τα οφέλη και τις πιθανές παρενέργειες και σκιαγραφώντας τις επερχόμενες καινοτομίες που υπόσχονται να αλλάξουν το τοπίο της θεραπείας των ρευματικών νοσημάτων.

Οι νέες τεχνολογίες στην υγεία

Η Δ’ ενότητα του συνεδρίου,ΡευΜΑζήν, αφιερωμένη στις «Νέες τεχνολογίες στην υγεία» πρόσφερε πολύτιμες γνώσεις και προοπτικές για τις καινοτομίες που διαμορφώνουν τον τομέα της υγείας. Το προεδρείο, με τον κ. Ιωάννη Παπαδάκη και την κυρία Μαρία Χατζηγεωργίου, συντόνισε άψογα τις ομιλίες και τις συζητήσεις, διασφαλίζοντας την ομαλή ροή της ενότητας.

Η αρχή έγινε με την ομιλία του κ. Μιχαήλ Κλώντζα, ο οποίος συμμετείχε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης και παρουσίασε το θέμα «Οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στο χώρο της υγείας». Ο κ. Κλώντζας ανέλυσε πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να βελτιώσει τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση των ασθενειών, προσφέροντας παραδείγματα από την πρακτική εφαρμογή της ΤΝ σε διάφορους τομείς της ιατρικής.

Ακολούθησε η κυρία Ελένη Προβοπούλου, Project Manager σε Ευρωπαϊκά Έργα Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Netcompany- Intrasoft, με την ομιλία της «Ψηφιακή εγγραματοσύνη – Που βρισκόμαστε;». Η κυρία Προβοπούλου εξήγησε την έννοια της ψηφιακής εγγραματοσύνης και την αναγκαιότητά της στον σύγχρονο κόσμο της υγείας. Παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι ασθενείς στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και πηγών πληροφόρησης.

Η ενότητα συνεχίστηκε με την κυρία Χριστίνα Αθανασοπούλου, Εργοθεραπεύτρια και Καθηγήτρια Ψηφιακής Υγείας στο ΕΚΠΑ, η οποία παρουσίασε το θέμα «Εργοθεραπεία και ηλεκτρονική υγεία: Πληροφορίες υγείας στο διαδίκτυο, τι να εμπιστευτώ;». Η κυρία Αθανασοπούλου ανέδειξε την ανάγκη για αξιόπιστες πληροφορίες υγείας στο διαδίκτυο και παρείχε κατευθύνσεις για το πώς οι ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να αξιολογούν την εγκυρότητα των διαδικτυακών πηγών.

Η Δ’ ενότητα ολοκληρώθηκε με την αίσθηση ότι οι νέες τεχνολογίες αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Οι παρουσιάσεις έθεσαν τα θεμέλια για περαιτέρω εξελίξεις και συνεργασίες, με στόχο τη διαμόρφωση ενός υγειονομικού συστήματος που θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας προς όφελος των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας.
Ενότητα για τους εμβολιασμούς ενηλίκων

Η Ε’ ενότητα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στους «Εμβολιασμούς ενηλίκων» και είχε ως προεδρείο την κυρία Τζένη Πρατσίδου-Γκέρτση και τον κ. Χαράλαμπο Μοσχόπουλο. Οι ομιλίες ήταν περιεκτικές και ουσιαστικές.

Η πρώτη ομιλία, στο συνέδριο ΡευΜΑζήν,έγινε από τον κ. Ιωάννη Γρηγορόπουλο, ειδικό Παθολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ο οποίος ανέλυσε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού στους ρευματοπαθείς και στις οικογένειές τους, προσδιορίζοντας ποια εμβόλια πρέπει να επιλέγουν και πότε να εμβολιάζονται.

Στη συνέχεια, ο κ. Αθανάσιος Μπαγγέας, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος στο ΓΝΑ «Λαϊκό», μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, παρουσίασε, στο συνέδριο ΡΕΥΜΑΖΗΝ, τις αλήθειες και τους μύθους για τις παρενέργειες των εμβολιασμών. Η ομιλία του συνοδεύτηκε από σχολιασμό της κυρίας Πρατσίδου-Γκέρτση, η οποία πρόσθεσε σημαντικές πληροφορίες και διευκρινίσεις. Η ενότητα έκλεισε με την ομιλία του κ. Γεωργίου Σακκά, Δημοσιογράφου Θεμάτων Υγείας, ο οποίος συζήτησε τον ρόλο των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της άποψης για τους εμβολιασμούς, τονίζοντας την επιρροή των μέσων στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η καθημερινότητα των ρευματοπαθών

Η ΣΤ’ ενότητα του συνεδρίου, με θέμα «Επίκαιροι προβληματισμοί στην καθημερινότητα» προσέφερε χρήσιμες γνώσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς στην καθημερινή ζωή. Το προεδρείο, αποτελούμενο από την κυρία Φωτεινή Ασημακοπούλου και την κυρία Άννα Τσαφαντάκη, συντόνισε αποτελεσματικά τις παρουσιάσεις.

Η πρώτη ομιλία, στο συνέδριο ΡευΜΑζήν, από τον κ. Ευάγγελο Θεοδώρου, Επιμελητή Ρευματολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, επικεντρώθηκε στο θέμα «Νέος με ρευματικό νόσημα στην στρατεύσιμη ηλικία«», αναλύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς κατά τη στρατιωτική τους θητεία. Στην ολοκλήρωση του συνεδρίου, η κυρία Αικατερίνη Κουτσογιάννη αφού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ρευματικά νοσήματα, ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές και συμμετέχοντες, εκφράζοντας την ελπίδα για μελλοντικές πρωτοβουλίες. Τέλος ευχαρίστησε τους χορηγούς που υποστήριξαν το συνέδριο.

Το συνέδριο ΡευΜΑζήν, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, προσφέροντας μια πολύτιμη πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, και αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της συνεχούς ενημέρωσης και συνεργασίας για την καλύτερη διαχείριση των ρευματικών νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης 

Ενεργειακή αναβάθμιση 4 Κέντρων Υγείας σε Πελοποννήσο, Ήπερο και Δυτική Ελλάδα

Σπάνιες παθήσεις: Η οδύσσεια της διάγνωσης, τα λάθη και οι χαμένες ευκαιρίες

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.