Στις ασφαλιστικές δικλείδες για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, στις αυξήσεις στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ και τις προσλήψεις, αλλά και στις ελλείψεις των φαρμάκων, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1.
«Τα απογευματινά χειρουργεία ορίζονται σε επίπεδο κλινικής. Η κάθε κλινική δεν έχει έναν χειρουργό ούτε έναν αναισθησιολόγο, έχει μια ομάδα χειρουργών και μια ομάδα αναισθησιολόγων. Αυτές οι κλινικές που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, για να μοιράζονται τις αμοιβές, θα ορίζουν και τις ομάδες τους, δεν θα βάζουν τον ίδιο γιατρό συνέχεια. Δεν πρόκειται ποτέ να παραβιάσουμε τους όρους που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφαλή λειτουργία ενός χειρουργείου, είναι προφανές αυτό. Αυτό θα ήταν παράνομο», είπε και πρόσθεσε:
«Επειδή έχουμε πια στη διάθεσή μας το ηλεκτρονικό εργαλείο που λέγεται Ενιαία Λίστα Χειρουργείου και έχουμε πλέον μετρήσει την παραγωγή επεμβάσεων εκάστης κλινικής, για να μπορεί μία κλινική να διενεργεί απογευματινά χειρουργεία θα πρέπει τα πρωινά χειρουργεία να είναι σε αριθμό και σε σοβαρότητα περιστατικών ίδια με πριν. Δηλαδή, δεν θα μπορεί να μειώνεις τον αριθμό των επεμβάσεων ή να απορρίπτεις σταθερά σοβαρές επεμβάσεις το πρωί για να τις κάνεις το απόγευμα. Θα πρέπει η πρωινή σου παραγωγή να είναι ίδια με αυτή που είχες πριν αρχίσεις τα απογευματινά χειρουργεία».
«Δεν προσδοκώ η μεταρρύθμιση αυτή να δουλέψει αμέσως, θα χρειαστεί κάποιο διάστημα. Οφείλω όμως να πω ότι είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία, από αυτές που νομίζαμε εμείς. Παραδείγματος χάρη, στη Θεσσαλονίκη, ξέρουμε ήδη ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία. Έχει σημασία αυτό τη στιγμή που το Παπαγεωργίου έχει τις μεγαλύτερες αναμονές στη χώρα. Άρα, πιστεύω ότι τελικά θα δούμε αρκετούς ανθρώπους να χειρουργούνται ταχύτερα με τη λειιτουργία των απογευματινών χειρουργείων».
Αναφερόμενος στις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ είπε ότι «θα έχουμε 6.500 προσλήψεις εντός του 2024. Υπάρχει άλλη χρονιά που έχουμε κάνει 6.500 προσλήψεις; Το πρόβλημα δεν είναι αν αρκούν, αλλά αν θα έρθουν. 25.000 να βγάλουμε, θα έρθουν; Οι περισσότεροι διαγωνισμοί καταλήγουν άγονοι».
Αναφερόμενος στις ελλείψεις στα φάρμακα με αφορμή το πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ», ξεκαθάρισε ότι «ελλείψεις στα φάρμακα υπάρχουν και είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Από την εποχή της πανδημίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να δοθούν κίνητρα να φτιάχνονται φάρμακα σε Ευρωπαϊκό έδαφος.
Παραδείγματος χάρη η αμοξιλίνη, το βασικό υλικό του Amoxil και του Augmentin, είναι σε τεράστια έλλειψη στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που δεν έχει έλλειψη σε αυτά τα φάρμακα. Κατά συνέπεια ναι, δεν είναι κάτι καινούριο αυτό που λένε «ΤΑ ΝΕΑ».
Τι έχουμε κάνει εμείς, τώρα; Έχουμε φτιάξει, με επείγοντα τρόπο, ηλεκτρονική πλατφόρμα που όλες οι φαρμακαποθήκες της χώρας έχουν υποχρεωθεί να καταθέτουν πλήρως τα αποθέματά τους και ό,τι εξάγουν. Ξέρουμε δηλαδή ακριβώς την διαθεσιμότητα του κάθε φαρμάκου στη χώρα και που θα βρούμε το κάθε φάρμακο».
Σχετικά με τις αυξήσεις στους μισθούς στο ΕΣΥ υπενθύμισε ότι
«η τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει φέρει στις χρηματοδοτήσεις για την υγεία περίπου 3 δις ευρώ παραπάνω. Οι γιατροί από 1η Ιανουαρίου έχουν επιπλέον 20% αμοιβή στις εφημερίες τους και επιπλέον 15% στους μισθούς τους σε σχέση με το 2019. Ακριβώς, επειδή η οικονομία μας πηγαίνει καλά».
«Είμαστε ένα κράτος που περίπου το 80% των εσόδων του πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις. Όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή άμυνα, υγεία, παιδεία, είναι το 20%. Τα περιθώρια που έχουμε είναι συγκεκριμένα. Το να δώσουμε διπλάσιο μισθό στο ΕΣΥ δεν υπάρχει δυνατότητα. Σήμερα το ΕΣΥ ξοδεύει 3 δις, αν πάμε στα 6 δις, σημαίνει ότι πρέπει να βάλουμε δύο ΕΝΦΙΑ ακόμα».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την διακοπή στην χθεσινή δίκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ είπε ότι:
«Γράφει σήμερα η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» ότι «οι σωματοφύλακες μου απώθησαν δικηγόρο και εντέλει το δικαστήριο διέκοψε την εξέταση Πολάκη». Τι καταλαβαίνει κάποιος που το διαβάζει; Ότι η εξέταση Πολάκη διεκόπη λόγω του επεισοδίου. Ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά; Την ώρα που ο Πολάκης κατέθετε στο βήμα και έχει αρχίσει να τσακώνεται με τον δικηγόρο υπερασπίσεως πλησιάζει ο δικηγόρος του στο έδρανο και του λέει: «Πες ότι έχεις κάτι επείγον για να φύγεις». Υπόψιν ο μάρτυρας δεν μπορεί να έχει δικηγόρο, απαγορεύεται. Και τι κάνει ο «μέγας» Πολάκης; Βγάζει το κινητό από την τσέπη του ενώ είναι πάνω στο βήμα που κατέθετε, και λέει: «Συγγνώμη, έχω ένα επείγον περιστατικό στο χειρουργείο». Τη δίκη δεν τη διέκοψε το δικαστήριο, τη ζήτησε ο Πολάκης να διακοπεί».
Διαβάστε επίσης
Οι ποινές για τους προπηλακισμούς σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών και εκπαιδευτικών
ΙΦΕΤ: Τι θα κάνει ο Ά. Γεωργιάδης για να μειωθούν οι δαπάνες