Η αύξηση της επιτρεπόμενης δαπάνης των φυσικοθεραπειών για το 2023 κατά 2 εκ. € και η εξομοίωση του ποσοστού συμμετοχής για τις συνεδρίες φυσικοθεραπείας όπως ισχύει και στις λοιπές παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας και πρόκειται να δημοσιευθούν άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Τις διαβεβαιώσεις αυτές έδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συνάντηση που είχε μαζί με την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών Π.Σ.Φ. – ΝΠΔΔ.
Από πλευράς Π.Φ.Σ. συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Πέτρος Λυμπερίδης, ο γενικός γραμματέας Σπύρος Ρουμελιώτης, ο Β’ αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Λευτέρης Μπουρνουσούζης, ο γενικός ταμίας και Α’ αντιπρόεδρος Π.Τ. Αττικής & Κυκλάδων Βασίλης Παπατσίμπας και ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Α. Παραράς. Στη συνάντηση μετείχε και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Άρης Νικόλαος Αγγελής.
Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η συμβατική σχέση ΕΟΠΥΥ – φυσικοθεραπευτών, με επικέντρωση στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος του clawback, ένα μνημονιακό μέτρο που στραγγαλίζει οικονομικά τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ εδώ και δέκα χρόνια.
Δεδομένου ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για προτάσεις που αφορούν το clawback των διαγνωστικών και αναφέρουν την εφαρμογή δυο επιπέδων clawback, η αντιπροσωπεία του Π.Σ.Φ. κατέθεσε πρόταση για την εφαρμογή του ανέκπτωτου ποσού (μαξιλαράκι), καθώς η οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο εφαρμογής του clawback για κάποια κατηγορία παρόχου θα χρειαστεί προώθηση ειδικής ρύθμισης, όπως αντίστοιχα χρειάζεται και η εφαρμογή ανέκπτωτου ποσού.
Αύξηση της επιτρεπόμενης ετήσιας δαπάνης φυσικοθεραπειών
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γεωργιάδης στους Φυσικοθεραπευτές, έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ και σύντομα θα εκδοθούν σε ΦΕΚ, τόσο η εξομοίωση του ποσοστού συμμετοχής στις συνεδρίες φυσικοθεραπείας όπως ισχύει και στις λοιπές παροχές της ΠΦΥ και η κατάργηση της θεώρησης των γνωματεύσεων για φυσικοθεραπείες. Επίσης, θα εκδοθεί σε ΦΕΚ και η αύξηση της επιτρεπόμενης ετήσιας δαπάνης φυσικοθεραπειών κατά 2 εκ. ευρώ για το 2023, καθώς και η αύξηση της επιτρεπόμενης δαπάνης ειδικής αγωγής φυσικοθεραπειών.
Παράλληλα, ο υπ. Υγείας ενημέρωσε τον Π.Σ.Φ. ότι προχωρά και η υλοποίηση του μηνιαίου ορίου εκτέλεσης συνεδριών φυσικοθεραπείας (δυναμικότητα), με την προσθήκη του σχετικού όρου στη συλλογική σύμβαση ΕΟΠΥΥ – Φυσικοθεραπευτών και την ενσωμάτωσή του από τη δ/νση πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ.
Ο Π.Σ.Φ. έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης και το ζήτημα της ενίσχυσης της επιτρεπόμενης δαπάνης φυσικοθεραπείας για το 2024, κάτι που θα εξαρτηθεί και από το ποσό της ενίσχυσης του προϋπολογισμού που θα λάβει ο ΕΟΠΥΥ από το Υπουργείο Οικονομικών.
Η διοίκηση του Π.Σ.Φ. συνεργάζεται με το συντονιστικό φορέων ΠΦΥ για την προώθηση γενικότερων αιτημάτων που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης από τον Κρατικό προϋπολογισμό.
Ο Π.Σ.Φ. έθεσε υπόψη του υπουργού την εφαρμογή του κωδικού μιας χρήσης OTP (one time pass), που διασφαλίζει την ταυτοποίηση της παρουσίας του ασφαλισμένου και παράλληλα αποδεικνύει την απόλυτη αναγκαιότητα του ύψους των ετήσιων δαπανών για τη φυσικοθεραπεία.
Στη συνάντηση τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν:
1. Κάλυψη κενών οργανικών θέσεων και μονιμοποίηση επικουρικών, που σε πολλά Νοσοκομεία λόγω συνταξιοδοτήσεων είναι ιδιαίτερα εμφανής.
2. Δημιουργία αυτοτελούς τμήματος φυσικοθεραπείας στα νοσοκομεία, μια πρόταση θεσμικής και ουσιαστικής σημασίας για τον κλάδο
3. Άμεση στελέχωση και λειτουργία των δημοσίων δομών αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ), γεγονός σημαντικής αξίας για την μέριμνα της αποκατάστασης ειδικά απομακρυσμένων περιοχών και ανασφάλιστων πολιτών.
4. Πρόσληψη Φυσικοθεραπευτών στις δημόσιες δομές υγείας ΠΕ και ΤΕ χωρίς διάκριση, που για τον Π.Σ.Φ είναι μείζονος σημασίας διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει αποκλεισμός των αποφοίτων (ΠΕ) που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μετά το 2019
5. Προώθηση δράσεων πρόληψης και προαγωγής υγείας με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Π.Σ.Φ. – Υπουργείου Υγείας
6. Άμεση λειτουργία της ολομέλειας του ΚΕΣΥ, καθώς με την τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη σύνθεση του και τη λειτουργία του έχει τεθεί σε αδράνεια.
7. Αναθεώρηση της Νομοθεσίας που διέπει τον Π.Σ.Φ. και άλλες νομοθετικές προτάσεις.
Διαβάστε επίσης
Γιατί εκνευρίστηκε ο Πρύτανης, η φαρμακοανεργία και ο πόνος για τα γενόσημα