Πολλές είναι οι εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στη Θεσσαλία και το υπουργείο Υγείας επισημαίνει την ανάγκη εφαρμογής άμεσου σχεδίου διαχείρισης στις πληγείσες από τα πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.
Σε εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, τονίζεται ότι, «έχει εντοπιστεί πληθώρα εκτεταμένων εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών που αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης παθογόνων που μεταδίδονται με κουνούπια και ιδίως του ιού Δυτικού Νείλου τις ερχόμενες εβδομάδες ανάλογα και με τις κλιματολογικές συνθήκες και μάλιστα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων που αποτελούν ένα από τα βασικά επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού Δυτικού Νείλου την περίοδο 2023 με καταγραφή αρκετών κρουσμάτων σε ανθρώπους».
Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η επιλογή βιοκτόνων θα πρέπει να γίνεται πάντα με βάση τη λίστα των «Εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των κουνουπιών» του ΥπΑΑΤ.
Παράλληλα, η αποτελεσματική και ασφαλής χρήση των βιοκτόνων προϊόντων προϋποθέτει την πιστή τήρηση των οδηγιών χρήσης (συνιστώμενη δόση, τρόπος και χρόνος εφαρμογής, όγκος ψεκαστικού υγρού κ.α.), όπως αυτές περιγράφονται στην άδεια έγκρισής τους.
Στην εγκύκλιο περιγράφονται μέτρα με βάση τον βαθμό κινδύνου, από το “επίπεδο κινδύνου 1” μέχρι το “επίπεδο κινδύνου 3”.
Σε περιοχές επιπέδου κινδύνου 1, προτείνεται η εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών.
Σε περιοχές επιπέδου κινδύνου 2, προτείνεται η εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών και υπολειμματικοί ψεκασμοί εξωτερικών χώρων (ακμαιοκτονίες).
Σε περιοχές με επίπεδο κινδύνου 3, προτείνεται εντατικοποίηση προνυμφοκτονιών και υπολειμματικοί ψεκασμοί εξωτερικών χώρων (ακμαιοκτονίες) και ακμαιοκτονία με εκνεφώσεις υπέρμικρου όγκου (ULV).