Για δραματική αύξηση των νοσούντων από τον μύκητα Candida auris, κάνουν πλέον λόγο τα Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ερευνητές, αναλύοντας δεδομένα των τελευταίων ετών, διαπίστωσαν πως ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά 59%, σε 756, από το 2019 έως το 2020 και στη συνέχεια κατά επιπλέον 95%, σε 1.471, το 2021 στις ΗΠΑ. Ο μύκητας Candida auris έχει πλέον ανιχνευθεί σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.
Candida auris: Ποιοι κινδυνεύουν
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι υγιείς άνθρωποι δεν είναι πιθανό να προσβληθούν από τη λοίμωξη, ωστόσο εκείνοι με χαμηλότερο ανοσοποιητικό και οι άνθρωποι που ζουν σε οίκους ευγηρίας είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν και να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θανατηφόρο.
Η αύξηση των περιστατικών, “ειδικά τα πιο πρόσφατα χρόνια, μας ανησυχεί πραγματικά”, δήλωσε σε συνέντευξή της η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Μέγκαν Λάιμαν, επικεφαλής ιατρός στον κλάδο Μυκητιασικών Ασθενειών του CDC. “Έχουμε δει αυξήσεις
όχι μόνο σε περιοχές συνεχιζόμενης μετάδοσης, αλλά και σε νέες περιοχές” είπε χαρακτηριστικά. Τα νέα ευρήματα είναι “ανησυχητικά”, είπε από την πλευρά του ο Δρ. Waleed Javaid, επιδημιολόγος και ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και διευθυντής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο Mount Sinai Downtown στη Νέα Υόρκη.
Ο Candida auris μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, προκαλώντας λοιμώξεις. Ο πυρετός και το ρίγος που δεν υποχωρούν μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά για ύποπτες βακτηριακές λοιμώξεις είναι τα πιο κοινά συμπτώματα του μύκητα, σημειώνει το CDC. Η μόλυνση μπορεί να επιβαρύνει διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αυτιών, της καρδιάς, των νεφρών, των ματιών και του εγκεφάλου.
Ο Candida auris προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις, όπως βακτηριαιμίες, λοιμώξεις μαλακών μορίων και χειρουργικού πεδίου. Έχει επίσης απομονωθεί από δείγματα αναπνευστικού και ούρων, αλλά δεν είναι σαφές εάν προκαλεί λοιμώξεις αναπνευστικού ή ουροποιητικού συστήματος. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία και οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες).
Διαβάστε επίσης
Φάρμακα, υλικά και αντιδραστήρια «εκτόξευσαν» τις δαπάνες των νοσοκομείων
Καρκίνος προστάτη: Νέο ραδιοφάρμακο προσφέρει ακρίβεια στη διάγνωση