Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι η συχνότερη αιτία επισκέψης σε γιατρό κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ οι λιγότερο συχνές αλλά πιο σοβαρές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εκτιμάται ότι ευθύνονται για σχεδόν 2,7 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο, παγκοσμίως.
Το κοινό κρυολόγημα ή κοινώς ”κρύωμα” είναι μια εποχιακή νόσος, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοϊώμενη, η οποία εκδηλώνεται συχνότερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, η οποία προσβάλλει κυρίως τη μύτη και οφείλεται σε πλήθος ιών (> 200), με πιο συχνό τον ρινοϊό.
Οι ενήλικες εμφανίζουν από 2 έως 4 κρυολογήματα το χρόνο, ενώ τα παιδιά από 6 έως 12.
Σύμφωνα με τον παθολόγο- λοιμωξιολόγο MD, PhD, Ηλία Καραΐσκο, τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μέσα σε 3-7 ημέρες και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία παρά μόνο για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιογενών λοιμώξεων άρα δεν έχουν καμία επίδραση στο κοινό κρυολόγημα. Πολλοί καταφεύγουν σε εναλλακτικές θεραπείες για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων, όπως οι βιταμίνες.
Βιταμίνη C
Επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν πως η καθημερινή λήψη βιταμίνης C δεν προλαμβάνει την εμφάνιση του κοινού κρυολογήματος, αλλά ενδέχεται να επιδρά ελάχιστα στη διάρκεια και στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατά 8% στους ενήλικες και κατά 13% στα παιδιά. Επιπροσθέτως, η χορήγηση βιταμίνης C θεραπευτικά κατά την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει καμία επίδραση στη διάρκεια ή την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Ψευδάργυρος (Zn)
O ψευδάργυρος αποτελεί ένα ιχνοστοιχείο το οποίο δρα θετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και ο τρόπος δράσης του εν λόγω ιχνοστοιχείου δεν έχει διερευνηθεί στο κοινό κρυολόγημα, επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι το εν λόγω ιχνοστοιχείο ανακόπτει τον πολλαπλασιασμό του ρινοϊού, ενισχύοντας την καλή υγεία των βλεννογόνων του στόματος και της μύτης, δηλαδή των σημείων που γίνετε η είσοδος των μικροβίων.
Ειδικότερα κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο εμφάνισης των συμπτωμάτων, η λήψη του μπορεί να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση από το κρυολόγημα, χωρίς όμως να μειώνεται η διάρκεια του πυρετού ή της κεφαλαλγίας. Κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής (ταμπλέτες, παστίλιες, σιρόπι) και περιέχεται σε τροφές όπως οστρακοειδή, λιναρόσπορος και δημητριακά.
Βιταμίνη D
Η προστατευτική δράση της βιταμίνης D εκτιμάται ότι οφείλεται στην αύξηση των αντιμικροβιακών πεπτιδίων, φυσικών ουσιών που δρουν όπως τα αντιβιοτικά μέσα στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες λοίμωξης. Αυτό πιθανώς εξηγεί επίσης γιατί η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο κρίσεων άσθματος, οι οποίες συχνά πυροδοτούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Πηγή: hygeia.gr