Ριζική προστατεκτομή: Ρομποτική ή λαπαροσκοπική παρέμβαση και ποια είναι καλύτερη

Από την έλευση της ρομποτικής χειρουργικής το 2000, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή, λόγω καρκίνου του προστάτη, αποτελεί σήμερα, την δημοφιλέστερη χειρουργική προσέγγιση στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου.

Συγκριτική μελέτη για τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή

Όπως αναφέρει ο Βασίλειος Μυγδάλης, Ουρολόγος – Ρομποτικός Χειρουργός
Διευθυντής Α΄ Ουρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ, πρόσφατα, μια μεγάλη πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία από το 2014 έως το 2019, δημοσιοποίησε τα αποτελέσματά της μετά από 12 μήνες παρακολούθησης.

Οι ασθενείς, που συγκρίθηκαν σε αυτή τη μελέτη, είχαν υποβληθεί για καρκίνο του προστάτη σε ρομποτική ριζική προστατεκτομή και σε λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή.

Σε σχέση με την εγκράτεια των ούρων, η μελέτη έδειξε υπεροχή της ρομποτικής με σημαντική διαφορά 8.7% στα ποσοστά εγκράτειας (καθόλου χρήση πάνας/πάνας ασφαλείας) στους 3 μήνες, μεταξύ των ασθενών που είχαν υποβληθεί σε ρομποτική παρέμβαση με διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων (στυτικών πλεγμάτων) σε σύγκριση με την λαπαροσκοπική, διαφορά 7.5 % στους 6 μήνες και διαφορά 3.2% στους 12 μήνες μετά το χειρουργείο.

Στυτική ικανότητα και ρομποτική ριζική προστατεκτομή

Σχετικά με την στυτική ικανότητα, οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί στη ρομποτική μέθοδο με διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων (στυτικών πλεγμάτων), ανέφεραν 15% υψηλότερα ποσοστά στυτικής λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια της 12μηνης παρακολούθησης. Η ανωτερότητα της ρομποτικής στην ανάκτηση της στυτικής ικανότητας τεκμηριώθηκε επίσης και με ειδικά ερωτηματολόγια στους 3 και στους 12 μήνες.

Η μελέτη αυτή αποτελεί, μέχρι σήμερα, την μεγαλύτερη πολυκεντρική τυχαιοποιημένη τυφλή μελέτη που συνέκρινε την ρομποτική με την λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή, λόγω καρκίνου του προστάτη.

Συμπερασματικά, η μελέτη κατέδειξε και τεκμηρίωσε, ότι οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, που έχουν καλή στυτική λειτουργία και που θα υποβληθούν σε ριζική προστατεκτομή με διατήρηση των αγγειονευρωδών δεματίων (στυτικών πλεγμάτων), ωφελούνται με την ρομποτική σε σύγκριση με την λαπαροσκοπική, καθώς παρουσιάζουν καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα, με υψηλότερα ποσοστά πρώιμης εγκράτειας ούρων και υψηλότερα ποσοστά στυτικής ικανότητας μετά την χειρουργική επέμβαση.

Η υπεροχή της ρομποτικής σε σύγκριση με την λαπαροσκοπική, οφείλεται στην ευχέρεια που παρέχει η ρομποτική τεχνολογία (τρισδιάστατη όραση, μεγέθυνση, και κυρίως ευελιξία και ακρίβεια κινήσεων) για καλύτερη και λεπτομερέστερη διατήρηση των ιστών, των αγγείων και νεύρων κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Βασίλειος Μυγδάλης
Ουρολόγος – Ρομποτικός Χειρουργός
Διευθυντής Α΄ Ουρολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Έρχεται “μπαράζ” ιώσεων στα παιδιά – Τι λέει η καθηγήτρια Μ. Τσολιά, τι ανησυχεί, ο κίνδυνος νοσηλείας

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.