Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η αντικαπνιστική δράση, της μη κερδοσκοπικής εταιρίας ΑΚΟΣ, με τίτλο «Όχι στο τσιγάρο: Πες το με μια φωτογραφία», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου).
Το πρώτο βραβείο απέσπασε η Έλενα Χουτουριάδη με το έργο της “it’s your choice”, το δεύτερο βραβείο ο Κωνσταντίνος Κουμλής και το τρίτο βραβείο ο Νικόλαος Καπετάνογλου, με βάση τα likes που συγκέντρωσαν στο www.akoslife.com Οι τρεις νικητές έλαβαν ως βραβεία, βιβλία αξίας 300Ε (1ο βραβείο), 200Ε (2ο βραβείο) και 150Ε (3ο βραβείο), προσφορά του ενημερωτικού site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr
Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες, εκτίθενται έως τα τέλη Ιουνίου, σε συνεργασία με τον Όμιλο Υγεία, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην εσωτερική γέφυρα που ενώνει τα θεραπευτήρια ΥΓΕΙΑ και ΜΗΤΕΡΑ.
Η Τέχνη τον 20ο αι. αγκάλιασε το κάπνισμα, σ’ ένα… έγκλημα εκ προμελέτης, με πρωταγωνιστές «μοιραίους» ήρωες και ηρωίδες, αρειμάνιους καπνιστές και καπνίστριες. Τον 21ο αι. η Τέχνη, έχει την ευκαιρία να… εξιλεωθεί, συμβάλλοντας στην αποδόμηση αυτής της καταστροφικής συνήθειας.
Όπως επισημαίνει η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη: «Το τσιγάρο είναι ο καλύτερος φίλος του καρκίνου των πνευμόνων. Μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό νεοπλασιών για τις γυναίκες να αφορά στον καρκίνο του μαστού και για τους άνδρες στον καρκίνο του προστάτη ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας εμφανίζει ο καρκίνος του πνεύμονα. Η ανεκτική στάση της κοινωνίας έναντι των καπνιστών μποϋκοτάρει τον αγώνα κατά του καπνίσματος. Στόχος μας λοιπόν, είναι η αλλαγή της στάσης των πολιτών μέσα από την ενημέρωση, προκειμένου, η απλή είδηση ότι το τσιγάρο υπονομεύει ανεπανόρθωτα την υγεία μας και την υγεία των γύρω μας, να γίνει συνείδηση».
Το κάπνισμα δε είναι μόδα
Καρκίνος των πνευμόνων, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιακές παθήσεις απειλούν τους καπνιστές. Σύμφωνα με έρευνα της ΑΚΟΣ, η ανεκτική στάση της κοινωνίας έναντι των καπνιστών μποϋκοτάρει τον αντικαπνιστικό αγώνα. Αν λοιπόν το κάπνισμα επαναπαύεται στον… θρόνο του, ως κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά, οι επιστημονικές προσπάθειες ακυρώνονται.
Κι αυτό, γιατί κανείς δεν θα θέλει ν’ ακούσει ότι το δηλητηριώδες μονοξείδιο του άνθρακα του τσιγάρου, εκτοπίζει το οξυγόνο από το αίμα και βάζει βόμβα στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων: ενοχοποιείται για την εμφάνιση καρκίνων σε λάρυγγα (87%), στόμα (74%), οισοφάγο (53%), ουροδόχο κύστη (50%), νεφρό (39%), πάγκρεας (38%) και τράχηλο της μήτρας (6%). Στο τσιγάρο δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο κακές συνήθειες. Όπως δείχνουν οι πρώτες έρευνες και το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει.